Početna / Urinarni sistem / Upala žučne kese – simptomi, uzrok i lečenje
Upala žučne kese

Upala žučne kese – simptomi, uzrok i lečenje

Žuč je sok koji se proizvodi u jetri i koji ima veoma važnu ulogu u procesu varenja hrane u našem organizmu. Prilikom varenja hrane žuč odlazi do dvanaestopalačnog creva, gde ima ulogu da razlaže masti koje putem hrane unosimo u organizam.

Upala žučne kese je prilično često oboljenje žuči, a stručan medicinski naziv za ovu upalu je akutni holecistitis. U najvećem broju slučajeva do ove upale dolazi onda kada se kamenčići zaglave u žučnoj kesi, te zato žuč ne može normalno da se prazni. Istraživanja su pokazala da je upala žučne kese najčešća kod osoba koja imaju više od 50 godina, ali može se ponekad javiti i kod mlađih osoba. Još jedno od čestih oboljenja žučne kese je takozvana presavijena žučna kesa, ali tu je uglavnom reč o urođenoj anomaliji.

Upala žučne kese – Uzrok

Postoje brojni faktori koji mogu da uzrokuju upalu žučne kese. Pre svega, ova upala može da bude uzrokovana dugim zadržavanjem sadržaja, jer na taj način pritisak u žučnoj kesi postaje sve veći i žučna kesa se širi. Takođe, smatra se da antibiotici i kontraceptivne pilule mogu da dovedu do ovog oboljenja, a kao mogući uzrok treba spomenuti i takozvane statine, odnosno lekove za regulisanje masnoća u krvi. Jedan od najčešćih uzroka za upalu žučne kese jeste i nepravilna ishrana, pa je tome potrebno posvetiti posebnu pažnju.

Kao što smo već spomenuli, studije su pokazale da se upala žučne kese najčešće javlja kod osoba starijih od 50 godina, a rizik je povećan i kod trudnica. Kod trudnica često dolazi do upala u abdomenu, a holecistitis je upravo jedan od glavnih uzroka ovih upala. Kod trudnica koje imaju upalu žučne kese simptomi su najviše vidljivi u drugom delu trudnoće, ali kod trudnica se uglavnom ne rade nikakve operacije vezane za ovaj problem. U nastavku možete videti koji su to glavni simptomi upale žučne kese.

Simptomi

Simptomi upale žučne kese se mogu primetiti negde od 3 do 5 časova nakon što je osoba konzumirala nešto masno. Nakon tog perioda javlja se prilično jak bol sa desne strane stomaka, koji zatim počinje da se proširuje ka desnom ramenu i desnoj strani kičme. Bol postaje sve jači prilikom bilo kakvog pokreta, pa i prilikom udisanja, kašljanja itd. Još neki od karakterističnih simptoma su povraćanje i mučnina, a ponekad koža može dobiti žućkastu boju.

Ukoliko primetite bilo koji od ovih simptoma i ako sumnjate na to da imate upalu žučne kese, neophodno je da što pre potražite lekarsku pomoć. Ovo oboljenje može da dovede do mnogih komplikacija, tako da ga morate tretirati na vreme, a sada ćemo vam reći koji su načini lečenja upale žučne kese.

Lečenje i ishrana

Prvi i osnovni način za lečenje upale žučne kese jesu lekovi koji imaju funkciju da umire bolove i da spreče razne infekcije. Lekovi protiv bolova koji se najčešće prepisuju u ovom slučaju su tramadol-trodon i pentazocin-fortral. Tu su naravno i brojni antibiotici koji sprečavaju dalje infekcije i druge komplikacije.

Za uklanjanje manjih žučnih kamenaca uglavnom se koriste ultrazvučni talasi, dok je u nekim težim slučajevima neophodna operacija. Međutim, ona se ne sme izvoditi sve dok se infekcija sasvim ne umiri. Tek posle toga radi se uklanjanje žučne kese, odnosno takozvana holecistektomija.

Naravno, tu su i brojni prirodni lekovi koji mogu da pomognu u lečenju upale žučne kese, a naročito se preporučuju lekoviti biljni čajevi. Redovnim konzumiranjem ovih čajeva uspećete da očistite kamence iz žuči i da izlečite upalu.

Sada ćete videti recepte za neke od najdelotvornijih napitaka koji vam mogu pomoći u lečenju upale žučne kese.

Recept 1. Da biste napravili ovu čajnu mešavinu, potrebno je da pomešate smilje, hajdučku travu, nanu i kamilicu u jednakim količinama, a onda da uzmete tri supene kašike ove mešavine. Zatim to prelijte sa 7dl ključale vode i ostavite da stoji negde oko sat vremena. Nakon toga možete procediti čaj i piti po 1 dl ovog čaja na sat vremena otprilike.

Recept 2. Još jedna efikasna čajna mešavina za lečenje upale žučne kese sastoji se od nane, troskota, kleke i kičice. Potrebno je izmešati sve ove biljke u jednakim količinama, i uzeti 3 kašike ove mešavine. Kao i u prethodnom receptu, prelijte ovu mešavinu sa 7dl provrele vode i pustite da stoji otprilike oko sat vremena. Posle toga procedite vaš čaj i pijte po 1 dl ovog čaja otprilike na sat vremena.

Recept 3. Način pripreme ove biljne mešavine je isti kao i u prethodnim receptima. Dakle, potrebno je samo da pomešate jednake količine cveta zove, hajdučice, morača i pelina i da izdvojite 3 kašike ove lekovite mešavine. Prelijte mešavinu ključalom vodom (7dl), a zatim pustite da stoji oko sat vremena. Nakon tog perioda procedite čaj i pijte ga na sat vremena. Dovoljno je da uzimate po 1dl ovog lekovitog čaja.

Recept 4. Osim biljnih čajeva koje smo naveli i koji mogu da budu veoma efikasni u lečenju upale žučne kese, tu je još jedan lekoviti napitak koji se sastoji od jabukovog sirćeta i soka od jabuke. Naime, potrebno je samo da uzmete 2 dl soka od jabuke i da u njemu rastvorite 3 kašike jabukovog sirćeta. Napitak koji ste dobili popijte odjednom a ne u malim gutljajima. Nakon što popijete ovaj napitak možda ćete osetiti nešto jače bolove u žuči, ali to je samo prolazno. Videćete da će u roku od 20 minuta ili najviše pola sata vaši bolovi u potpunosti nestati.

Ono što je takođe veoma važno za lečenje upale žučne kese jeste ishrana koja je prilagođena ovom oboljenju. Imajte na umu da je nepravilna ishrana jedan od glavnih uroka za stvaranje kamena u žuči i za upalu žučne kese.

Pre svega, morate izbegavati hranu i napitke koji su previše vrući, jer to može dodatno pogoršati vaše stanje. Zatim, preporučuje se da umesto dva ili tri veća obroka uvedete 6 manjih obroka u toku dana i da se uvek posle jela malo odmorite. Najbolje je da birate namirnice koje sadrže ugljene hidrate i proteine, a koje nemaju puno masti. Na taj način ćete izbeći nadutost, što je od ključne važnosti kod ovog oboljenja.

Konkretne namirnice koje se preporučuju su piletina, riba i dvopek, ali i veće količine voća i povrća. Od voća su naročito efikasni grejpfrut, limun, grožđe, ali i kruške. Preporučuje se i da jedete veće količine koštunjavog voća, jer ono je bogato esencijalnim masnim kiselinama.

Od namirnica morate izbegavati vruć hleb i testenine, jaja, kao i meso i mlečne proizvode koji sadrže dosta masti. Gledajte uvek da birate manje masnu hranu i jela koja nisu previše začinjena.

Svi znamo koliko je voda važna za naše zdravlje, pa je i u ovom slučaju preporučljivo piti veće količine vode, odnosno najmanje 6-8 čaša vode u toku dana.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Upala žučne kese - simptomi, uzrok i lečenje
Rating
51star1star1star1star1star

Pogledajte i ...

Peršun za potenciju

Peršun za otečene oči, potenciju…

Peršun nema visoku kaloričnu vrednost, ali je zato izuzetno bogat mineralima i vitaminima, što ga …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *