Početna / Zdravlje žena / Upala jajnika – Simptomi, saveti i lečenje

Upala jajnika – Simptomi, saveti i lečenje

Upala jajnika je jedan od najčešćih ginekoloških problema, jer svaka bakterijska infekcija iz donjih genitalija može da dospe do unutrašnjih reproduktivnih organa. Oslabljen imunitet dodatno pogoduje širenju infekcije, pa ginekolozi savetuju da se u narednom periodu, kada su hladniji dani, oblačite toplije jer tako čuvate i zdravlje genitalnih organa. Za jajnike je specifično da im prija utopljavanje i grejanje. Kratke majice i pantalone s plitkim strukom jesu moderne, ali ne štite stomak od hladnoće.

Simptomi upale jajnika

Kada vam se čini da osećate bol ili nadutost u donjem delu stomaka, često se radi o lošem tumačenju o upali slepog creva. Ovo su neki od simptoma upale jajnika:

 • napetost i bol u jajnicima i u donjem delu stomaka
 • temperatura i slabost
 • povećavanje bolova za vreme menstruacije
 • bol za vreme seksualnog odnosa
 • gasovi i nadutost uz oštru bol u donjem delu stomaka

Jedan od zanimljivih simptoma i pokazatelja upale jajnika je bol na jednom čudnom mestu – vašim ustima. Istraživanja su pokazala kako bol u određenom zubu može ukazivati na razne zdravstvene probleme i slabije funkcionisanje organa. Upravo tako snažna i oštra bol u šestom gornjem zubu može upućivati na upalu jajnika.

Kako sprečiti i lečiti upalu jajnika

S obzirom na to da veći rizik od dobijanja upale jajnika imaju žene koje često menjaju partnere ili one koje ne koriste kondome – preporučujemo pažnju na tom području. Sigurnost uz korišćenje prezervativa nije samo radi trudnoće već i raznih polnih bolesti koje mogu imati dugoročne posledice na vaše zdravlje. Uz to, veći rizik od pojave upale jajnika i jajovoda imaju žene koje su imale namerne prekide trudnoće.

Čim osetite neki od gore navedenih simptoma, obratite se svom lekaru. Dijagnoza upale jajnika postavlja se jednostavnim ginekološkim ultrazvukom. Laboratorijski nalazi koje ćete raditi su krvna slika, analiza urina, test na trudnoću i bakterijske kulture grlića materice na hlamidiju koji će potvrditi ili isključiti infekciju.

Ako dođe do upale jajnika, lečenje mora biti intenzivno, temeljno i disciplinovano izvedeno do kraja. Delimično lečenje ili prekid terapije može izazvati posledice loše za vaš organizam.

Biomiom čaj

biomiomČaj za miome na materici, ciste, upale jajnika i polipe Biomiom – Prirodni lek za miome i ciste!!!

Tradicionalno i naučno potvrđena biljna mešavina, koja pomaže kod mioma, polipa i cisti, upale jajnika i policističnih jajnika!!!

Biomiom čaj pomaže kod:

 • mioma na materici
 • polipa
 • cisti
 • upale jajnika
 • tumora
 • endometrioze

Biomiom čaj možete poručiti putem telefona: 011/380 62 81, kao i putem naše online prodavnice ovde >>>

Pogledajte i ...

Zašto nastaju ciste i kako se leče

Zašto nastaju ciste i kako se leče

Menstruacija utiče na nastanak cisti. Određene tvorevine slične cistama nastaju u jajnicima dok traje ovulacija. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *