Početna / Kardio vaskularni sistem / Kako na prirodan način sniziti pritisak
sniziti pritisak

Kako na prirodan način sniziti pritisak

Iako lekovi mogu da snize pritisak, oni istovremeno mogu da izazovu i neželjene nuspojave poput grčeva, vrtoglavice i nesanice. Srećom, postoje načini na koji možete sniziti pritisak bez njihove pomoći.

1. Šetnja
Pacijenti sa visokim pritiskom koji su redovno išli u fitnes šetnje snizili su svoj pritisak za šest do osam mmHg. Vežbanje pomaže srcu da efikasnije koristi kiseonik, pa se preporučuju i kardio treninzi.

2. Duboko dišite
Sporije disanje i meditativne vežbe umanjuju nivoe hormona sresa koji podižu nivo renina, enzima bubrega koji podiže krvni pritisak. Pokušajte sa laganim vežbama disanja ujutru i uveče.

3. Jedite krompir
Voće i povrće bogato kalijumom pomaže u regulaciji krvnog pritiska. Namirnice koje sadrže kalijum u obilju su krompir, paradajz, sok od pomorandže, banane, grašak, pasulj, dinja, kao i suvo voće poput suvih šljiva i suvog grožđa.

4. Pazite na unos soli
Određeni ljudi imaju krvni pritisak koji je posebno osetljiv na so. Ali, s obzirom na to da je teško ustanoviti da li spadate među njih, svi bi trebalo da smanje unos soli, savetuju stručnjaci. To ne znači da samo treba da smanjite sa upotrebom slanika, već i da pazite koliko soli sadrže prerađene namirnice koje koristite u ishrani. Umesto soli, hranu začinite začinima i travama.

5. Uživajte u tamnoj čokoladi
Tamna čokolada sadrži flavanole koji krvne sudove čine elastičnijim. Pazite da čokolada koju jedete sadrži najmanje 70 odsto kakaa.

6. Pijte kafu bez kofeina
U naučnim krugovima dugo se debatovalo o efektima kofeina na krvni pritisak. Neke studije su pokazale da uticaja nema, dok su druge tvrdile suprotno. Kofein može da podigne pritisak sužavanjem krvnih sudova i uvećanjem efekata stresa. Ako pijete dosta kafe, počnite da konzumirate onu bez kofeina.

7. Pijte čaj
Jedno istraživanje pokazalo je da učesnici koji su pili tri šolje čaja od hibiskusa dnevno, snizili su svoj krvni pritisak za sedam stupnjeva u periodu od šest nedelja. Fitohemikalije u hibiskusu su zaslužne za ovaj rezultat, pa je preporučljivo da pijete ovaj biljni čaj.

8. Radite manje
Preko 41 radnih sati nedeljno povećava rizik od hipertenzije za 15 odsto, pokazuje studija Univerziteta u Kaliforniji sprovedena na skoro 25.000 ljudi. Prekovremeni rad ostavlja malo prostora za vežbanje i zdravu ishranu, kažu istraživači. Zbog teške ekonomske situacije, nije lako poslušati ovaj savet, ali pokušajte da se hranite zdravije i da vreme van kancelarije provedete baveći se fizičkom aktivnošću.

9. Opustite se uz muziku

Istraživanje Univerziteta u Firenci pokazalo je i da slušanje muzike može da snizi krvni pritisak. U okviru ove studije, ispitanici su slušali klasičnu, keltsku ili indijansku muziku tokom 30 minuta dnevno, i pritom sporo disali. Nakon nedelju dana njihov pritisak je snižen za 3,2 stupnja, a nakon mesec dana za oko 4.4.

10. Jedite soju
Jedna američka studija otkrila je da ako zamenite prerađene ugljene hidrate u svojoj ishrani namirnicama bogatim sojinim ili mlečnim proteinima, možete da snizite krvni pritisak.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Kako na prirodan način sniziti pritisak
Rating
51star1star1star1star1star

Pogledajte i ...

Peršun za bolje zdravlje srca i krvnih sudova

Peršun za bolje zdravlje srca i krvnih sudova

Peršun je popularna kulinarska i lekovita biljka, koja se odlikuje jedinstvenim antioksidansima i svojstvima u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *