Početna / Urinarni sistem / Hronične infekcije urinarnog trakta
infekcije urinarnog trakta

Hronične infekcije urinarnog trakta

Infekcije urinarnog trakta su poznate i kao hronične urinarne infekcije. Urinarne infekcije se smatraju hroničnim ako osoba ima najmanje 2 infekcije u 6 meseci ili 3 infekcije za godinu dana. Često su izazvane tipom bakterija drugačijim nego prethodna urinarna infekcija, što znači da nova infekcija nije nastavak prethodne infekcije.

Bakterije koje uzrokuju infekciju se uvek razlikuju od bakterija koje su uzrokovale prethodnu infekciju. Jedan način lečenja hroničnih urinarnih infekcija je uzimanje malih doza antibiotika dnevno najmanje 6 meseci. Koraci koji mogu da pomognu u sprečavanju infekcija urinarnog trakta su konzumiranje puno vode, tuširanje umesto kupanja u kadi i sok od brusnice.

Statistike

Skoro 20 % žena koje imaju hronične urinarne infekcije opet dobiju upalu bešike. 30% žena koje su imale dve urinarne infekcije imaće još jednu urinarnu infekciju. 80% žena koje su imale više od dve urinarne infekcije imaće hronične urinarne infekcije.

Žene koje su imale 3 infekcije urinarnog trakta će ih verovatno imati opet. Četiri od 5 žena će razviti još infekcija u roku od 18 meseci od poslednje infekcije.

Muškarci takođe često imaju hronične urinarne infekcije.

Neka istraživanja su pokazala da žene koje ne proizvode određene antigene krvne grupe mogu biti sklonije urinarnim infekcijama jer ćelije sluznice vagine i uretre kod njih dozvoljavaju bakterijama da se lakše nastane.

Kako se leči hronična upala bešike?

Lekari na razne načine leče urinarne infekcije. Neki od načina su:

 • Neki lekari leče hronične urinarne infekcije malim dozama određenih antibiotika (trimethoprim-sulfamethoxazole ili nitrofurantoin) svaki dan u trajanju od 6 meseci ili duže. Ako se lek uzima uveče pre spavanja, on ostaje u bešici duže i može biti efikasniji. Terapiju potražite kod svog lekara.
 • Jedna doza antibiotika posle seksualnog odnosa.
 • 1 ili 2 dana uzimanja atibiotika kada se simptomi pojave.

Prevencija hroničnih urinarnih infekcija

 • Piti puno vode svaki dan
 • Mokrenje kada god osetite potrebu
 • Brisanje od napred ka nazad da se spreči ulazak bakterija oko anusa u vaginu ili uretru
 • Tuširanje umesto kupanje u kadi
 • Čišćenje genitalija pre seksualnog odnosa.
 • Izbegavanje upotrebe sprejeva za žensku higijenu i preparata za čišćenje unutrašnjosti vagine, koji mogu da iritiraju uretru
 • Piti sok od brusnice
 • Zodeks čaj – provereno dobar za ispiranje mokraćnih puteva kod bakterijskih infekcija i upalnih procesakao i za izbacivanje peska i kamena iz bubrega i ostalih mokraćnih organa.

Kako ste vi izlečili hroničnu upalu bešike? Podelite svoja iskustva sa drugima u polju za komentare.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Hronične infekcije urinarnog trakta
Rating
51star1star1star1star1star

Pogledajte i ...

Prirodno lečenje upale mokraćnih kanala

Prirodno lečenje upale mokraćnih kanala

Urinarne infekcije su veoma česte i recidiviraju u velikom broju. Mogu biti pritajene ili se …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *