Početna / Urinarni sistem / Ešerihija koli, simptomi, lečenje, prenošenje

Ešerihija koli, simptomi, lečenje, prenošenje

Ešerihija koli je široko rasprostranjena bakterija, bukvalno je svuda prisutna jer opstaje u organskoj sredini gde ima čime da se hrani. Može da se razmnožava u spoljašnjoj sredini, u hrani, u izlučevinama. Zagađene vode su takođe pogodne za rast i razvoj ešerihije. Korišćenje takve vode za zalivanje jedan je od glavnih razloga što voće i povrće obavezno moraju da se operu pre upotrebe. Nedovoljno oprane namirnice, prljave ruke i zagađena voda pogoduju širenju ove bakterije, zbog čega je vrlo značajno obratiti pažnju na ličnu higijenu.

Prevencija

Pijte dovoljno vode da bi mokraća bila svetla, šest do osam čaša dnevno.

 • Smanjite uzimanje kofeina, alkohola i pušenje jer mogu da nadraže mokraćne puteve.
 • Higijenu intimne regije održavajte isključivo vodom da biste izbegli iritaciju mokraćne cevi.
 • Nikada ne odgađajte mokrenje. Što urin duže ostane u bešici, verovatnije je da će se bakterije smestiti u sluzokožu.
 • Izbegavajte soli za kupanje, penušave kupke i vaginalne dezodoranse koji mogu da nadraže mokraćnu cev.
 • Ne nosite tesnu odeću i sintetičko donje rublje.
 • Čim osetite bilo kakav problem, obratite se lekaru.
 • Uvek operite ruke sapunom posle obavljanja nužde.
 • Operite ruke pre nego što počnete da kuvate.
 • Meso kuvajte ili pecite dovoljno dugo i na odgovarajućoj temperaturi.
 • Nemojte da probate meso dok jelo ne bude gotovo.
 • Smrznuto meso odmrzavajte u frižideru ili u mikrotalasnoj pećnici, nemojte ga ostavljati dugo na sobnoj temperaturi da se odmrzava.
 • U frižideru sirovo meso držite odvojeno od ostale hrane.
 • Ne pijte nepasterizovano mleko.
 • Osobe koje imaju dijareju trebalo bi da često peru ruke, bar trideset sekundi toplom vodom i sapunom.
 • Ako jedete van kuće, uvek naručujte meso koje je dobro termički obrađeno (da nije u sredini krvavo).

VAGINALNE INFEKCIJE IZAZVANE EŠERIHIJOM KOLI

Ešerihija koli u vagini u većini slučajeva ide zajedno sa ešerihijom u urinarnom traktu. Može biti prenesena iz vaginalnog trakta u urinarni i obrnuto. Uglavnom se tretiraju istom terapijom. Nekad je potrebno i vaginalno ispiranje. Vaginalana infekcija može se dobiti i seksualnim odnosom. Vaginalna infekcija takođe može da se dobije preteranom upotrebom antibiotika dok se pokušava lečiti urinarna infekcija. Jaki antibiotici uniste i zdravu vaginalnu floru koja zbog toga postane idealna podloga za kreiranje nove infekcije.

Uzroci i simptomi oboljenja

U više od 90 odsto slučajeva pacijenti su žene i devojčice. Jedan od uzročnika infekcija kod beba devojčica uglavnom je neredovno menjanje pelena i pogrešan način brisanja ili pranja dečje guze. Dete uvek treba prati i brisati od stomaka prema leđima. Važno je da se spreči dodir stolice sa ureterom i vaginom. Uzrok može biti i diranje intimnih delova tela prljavim rukama. Kod odraslih ešerihija koli može se preneti i seksualnim putem, pogotovo ako se upražnjava analni seks. U retkim slučajevima muškarac može da ima ešerihiju u prostati koja putem sperme može da se prenese partnerki. Prisustvo ove bakterije, kao izazivača bolesti, ne prati visoka temperatura, naročito ne na početku, već to zavisi od opšte otpornosti organizma i količine bakterija, odnosno stepena infekcije. Na primer, upale mokraćnih puteva mogu da izazovu tegobe – osećaj peckanja i bola, a da pacijent nema povišenu temperaturu, pogotovo na samom početku infekcije.

Lečenje prirodnim putem

Postoje razni biljni preparati, odnosno mešavine biljaka koje pomažu u lečenju ove bolesti. To su uglavnom biljke koje su diuretici i deluju korisno na urinarni trakt.
Biljka koja se najviše preporučuje i daje rezultate je uva ili medvedje groždje. Pravi se čaj od uve koji se pije više puta na dan. Čaj se pije nedelju dana. Ne preporučuje se za trudnice i malu decu. Bitno je da se za čaj koriste celi listovi uve i da se pravi po uputstvu. To je jedan od uslova za efikasno delovanje.

Efikasno delovanje nije moguće ako je pH vrednost mokraće <7, odnosno ako je kisela. Lakmus papir kada se stavi u tečnost pokazuje na osnovu boje kolika je pH, odnosno da li je neka tečnost kisela ili bazna. Ako se utvrdi da je kisela mokraća onda treba promeniti i ishranu. Kiselost u organizmu je i inače pogodno tlo za razvoj bolesti. Razlog za kiselost je zagadjena sredina i loša ishrana. Izbegavati treba slatku i kiselu hranu, te gazirana pića. Koristiti više povrće u ishrani, odnosno one namirnice koje će odkiseliti vaš organizam. Preporučuje se šargarepa i geršla u ishrani.
Kao podrška urogenitalnom traktu i izmokravanju preporučuju se i brusnica, kineska andjelika, djumbir, pirevina, kopriva, peršun, neven itd.

Floracoli biljne kapi

Floracoli biljne kapi su izuzetno efikasne i kad je u pitanju jedna od najupornijih bakterija, Ecserichia coli, kao i kod drugih bakterijskih infekcija. Bakterije koje dospeju u bešiku obično se uklanjaju tokom mokrenja, ali ako bakterije ostanu u bešici, lako i brzo se razmnožavaju što dovodi do infekcije. Infekcijom se smatra ako se u bešici nalazi veliki broj bakterija ( 100.000 ili više u 1ml mokraće ) ili čak i manji broj ali vrlo patogenih bakterija.

Kada dodje do cistitisa ( upale bešike ) E. coli može prodreti preko mokraćovoda u bubreg i izazvati upalu bubrega ( pijelonefritis ). Upravo da ne bi došlo do tih problema potrebno je piti redovno Floracoli biljne kapi.

Floracoli biljne kapi možete poručiti putem telefona: 011/380 62 81, kao i putem naše online prodavnice ovde >>>

Pogledajte i ...

Problemi sa mokrenjem

Sporo ili slabo mokrenje često se javlja kod starijih muškaraca zbog uvećane prostate. Simptomi se …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *