Početna / Zdravlje žena / Ciste na jajnicima mogu biti veoma opasne

Ciste na jajnicima mogu biti veoma opasne

Ciste na jajnicima pogađaju žene svih uzrasta. Velika većina cista na jajnicima se smatra funkcionalnim (ili fiziološkim). To znači da se oni javljaju kao nešto normalno i nisu deo procesa bolesti. Većina cista na jajnicima su benigne, što znači da nisu kancerogene, i mnoge nestaju same od sebe za nekoliko nedelja bez lečenja. Iako se ciste mogu javiti i kod raka jajnika, ciste jajnika obično predstavljaju bezopasno (benigno) stanje ili normalan proces.

NAJČEŠĆI SIMPTOMI

Ciste su uglavnom tihe i ne uzrokuju nikakve simptome, ali ako se oni ipak pojave, manifestuju se u ovim oblicima:

  • nepravilan menstrualni ciklus
  • bol u maloj karlici ili donjem delu leđa koji može varirati od blagog, povremenog do izuzetno intenzivnog,
  • bol u toku odnosa,
  • osećaj nadutosti u predelu male karlice,
  • ako je cista velika, može se javiti pritisak na bešiku i creva. Ukoliko dode do njenog uvrtanja ili pucanja, pojavljuje se izuzetno jak bol

Policistični jajnici (mikrocistična segeneracija) predstavljaju najčešći hormonski poremećaj. Istovremeno su oba jajnika uvećana sa brojnim cistama veličine zrna graška. Obično se javlja kod žena sa hormonskim poremećajima, miomom materice i disfunkcionim krvarenjima.

Pravi uzrok nastanka nije poznat, ali veliku ulogu imaju poremećaji u međusobnoj korelaciji žlezda sa unutrašnjim lučenjem. Verovatno znatno utiče i zapaljenje, koje sprečava normalno zrenje folikula, pa se oni pretvaraju u male ciste. Jajnici su uvećani do veličine omanjeg kokošijeg jajeta, sa neravninama veličine zrna gračka. Ciklusi su uglavnom bez ovulacije i menstrualni ciklus je poremećen.

Lečenje ciste na jajniku prirodnim sredstvima

biomiomOsim oslanjanja na zvaničnu medicinu u lečenju ciste na jajnicima, mogu se primeniti i Biomiom čaj koji je provereno dobar i potvrđen čaj za ženske probleme, koji je dao izvanredne rezultate u praksi.

Čaj sadrži bilje koje pomaže otklanjanju cisti i stabilizaciji ženskih hormona, a hormoni imaju najveći uticaj na jajnike. Biomiom čaj je dobro piti i preventivno, ako su u pitanju policistični jajnici ili u slučaju potrebe za regulisanjem hormona.

Veruje se da u slučaju ciste na jajnicima i dijeta ima svoju ulogu, pa su tako sveže voće i povrće, te žitarice od celog zrna dobrodošle u ishrani, a treba smanjiti unos proizvoda životinjskog porekla. Hrana sa dosta vlakana i dovoljne količine vode se preporučuju.

Biomiom čaj možete poručiti putem telefona: 011/380 62 81, kao i putem naše online prodavnice ovde >>>

Pogledajte i ...

Dismenoreja – simptomi i uzroci

Dismenoreja se može opisati i definisati kao bolna menstruacija, ali njeni simptomi uglavnom počinju da …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *