Zašto dolazi do uvećanja prostate?

Zašto dolazi do uvećanja prostate?

Normalno tokom puberteta prostata raste sve dok ne dostigne veličinu ploda oraha i tada staje sa rastom. Zatim oko 25. godine živote prostata ponovo počinje da raste. Ova pojava druge faze rasta je specifična i individualna za svakog muškarca u vidu same brzine rasta i dostignute veličine.

Promene koje se dešavaju sa muškim polnim hormonima tokom starenja igraju ulogu u uvećanju prostate. Androgeni hormoni, poput testosterona, podstiču rast prostate. Prostata vrši konverziju (pretvaranje) testosterona u dihidrotestosteron (DHT), još jedan hormon iz grupe androgena koji takođe vrši stimulaciju rasta ćelija koje oblažu unutašnjost prostate. Ovo je glavni razlog uvećanja prostate i najčešće se javlja u periodu između puberteta i mladog odraslog doba. Estrogen, hormon takođe prisutan kod mušaraca, isto igra ulogu u uvećanju prostate. Starenjem se nivo testosterona kod muškaraca smanjuje i dolazi do uvećanja estrogenske porcije koja zatim stimuliše njen rast.

Usled hormonskog disbalansa dolazi do uvećanja prostate, koja vrši pritisak na mokraćnu bešiku i time stvara neprijatan osećaj nagle potrebe za mokrenjem. U ćelijama prostate enzim 5-alfa-reduktaza prevodi testosteron u aktivniji oblik dihidrotestosteron – DHT. DHT se vezuje za androgene receptore u ćelijama prostate i dovodi do njihovog rasta i deobe, čime se izaziva uvećanje prostate.

Koji su faktori rizika za benigno uvećanje prostate

Godine predstavljaju najvažniji faktor rizika za pojavu uvećane prostate. Dakle, pravo uvećanje prostatične žlezde se razvija striktno kao fenomen vezan za godine i pojavljuje se kod gotovo svih muškaraca oko 40. godine života. Incidenca javljanja ovog stanja kod muškaraca se procentualno povećava sa starenjem. Istraživanja pokazuju da će svaki muškaraca koji živi dovoljno dugo u jednom trenutku svog života razviti neki od simptoma praćenih sa benignom prostatičnom hiperplazijom.

Lečenje na prirodan način

Pre pribegavanja lekovima i hirurškim intervencijama, postoji nešto što sami možete uraditi da biste ublažili simptome i poboljšali kvalitet života sa uvećanom prostatom.

Promene u ishrani i stilu života

  • Ograničena upotreba ili potpuno izbegavanje alkohola i kofeina;
  • Ograničeno konzumiranje tečnosti u večernjim satima;
  • Pokušaj uriniranja bar jednom svaka 3 sata;
  • Povećajte fizičku aktivnost, vežbajte, trenirajte;
  • Obratiti pažnju na kilažu i održavati je u granicama pogodnim za Vaš organizam
  • Povećati unos zdravih masti, poput hrane bogate sa omega 3 mastima;

Tribulus Beta je preparat na bazi lekovitog bilja gde preovladava biljka Tribulus Terristris – Babin zub. Ovaj preparat višestruko deluje na organizam i otuda njegova uspešna primena u prevazilaženju problema benigne hiperplazije prostate:

  • Povećava nivo testosterona u organizmu i to ličnog endogenog čime se reguliše i pospešuje rad prostate i testisa. Ovo je naročito bitno u životnom dobu kada je smanjeno lučenje testosterona tako da počnu preovladavati estrogeni koji su okidači za rast prostate i pojavu benigne hiperplazije prostate.
  • Smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi i čisti krvne sudove od krvnih plaka i naslaga čime povećava cirkulaciju kako u celom organizmu tako i u prostati.
  • Antibakteriski deluje što smiruje simptome nastale bakterijskom infekcijom.
  • Povećava imunitet.

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.