Početna / Imuni sistem / Zdravi nokti spremni za leto
Gljivične infekcije noktiju

Zdravi nokti spremni za leto

Gljivične infekcije noktiju se češće javljaju kod odraslih i veliki deo svetske populacije pati od tog problema. U početnoj fazi se najčešće javlja gljivična infekcija kože, koja se prepoznaje kao promena izgleda kože stopala, ili između prstiju na nogama. Koža je perutava i lagano crvena, a kasnije se mogu javiti jak svrab i mehurići (plikovi). U kasnijem stadijumu koža puca i stvara vlažne fleke na koži koje izazivaju jak bol.

Ova gljivična infekcija se u velikom broju slučajeva prenosi i na nokte i izaziva njihovo oštećenje i propadanje. Obično se oboljenje javlja na bočnim delovima nokta, kao i na slobodnom rubu i dovodi do promene boje nokta, koji postaje zadebljan i žute boje i počinje da se odvaja od ležišta nokta. Postepeno se gljivična infekcija širi i zahvata sve veći deo nokatne ploče.

Kako se dobijaju gljivične infekcije?

Gljivične infekcije su rezultat kako naslednih tako i faktora okoline. Češće se javljaju kod onih članova porodice koji imaju predispozicije za njih ali to ne mora biti slučaj. Glavni uzročnik gljivica na nožnim noktima su vlaga i mrak u kojima se stopala nalaze tokom najvećeg dela dana. To je naročit problem zimi, kada su stopala po ceo dan zarobljena u debelim čarapama i cipelama. Stopala se tokom celog dana znoje i tu se stvara idealna atmosfera za razvoj gljivica.

Gljivice su prenosive infekcije i lako ih možete zaraditi od drugih. Mogu se preneti pozajmljivanjem obuće jer se tokom hodanja stopala znoje i deo infekcije ostaje na njoj tako da će se vrlo verovatno preneti na onoga ko je sledeći bude koristio. Gljivice se mogu javiti i usled neodgovarajuće higijene ili čestog izlaganja noktiju vodi i vlažnim uslovima. Pod na bazenu, u sauni ili kupatilu može biti idealno mesto na kome ćete zaraditi gljivice.

Kako se boriti protiv gljivica?

Nelečene infekcije uzrokuju promenu boje nokta, bol i nelagodnost, a najbolje rešenje je svakako prevencija. Redovno i pravilno održavajte higijenu, trudite se da ne hodate bosi oko bazena, ne razmenjujte obuću sa drugima i trudite se da svojim stopalima što češće pružite priliku da slobodno dišu.
Ukoliko ipak dođe do infekcije, važi pravilo slično bilo kom drugom zdravstvenom problemu – rana dijagnostika i pravovremeno lečenje su neophodni kako bi se sprečile dalje komplikacije i skratio proces lečenja.

CandidaPlant biljne kapi

kandidaCandidaPlant biljne kapi su potpuno prirodan proizvod koji zahvaljujući svojim aktivnim principima uništava kandidu, zaustavlja njen rast, eliminiše toksine iz organizma, regeneriše sluzokožu digestivnog, urogenitalnog i respiratornog trakta.

Biljne kapi CandidaPlant sadrže mešavinu biljnih tinktura koje deluju na zaustavljanje razvoja kandide i jačanje normalne bakterijske flore. Biljne kapi CandidaPlant jačaju imunitet, što je od suštinske važnosti kako bi se organizam sam počeo braniti od pojave novih gljivičnih infekcija.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Zdravi nokti spremni za leto
Rating
51star1star1star1star1star

Pogledajte i ...

Kako izlečiti kandidu na prirodan način

Kako izlečiti kandidu na prirodan način

Kandida gljivica (Candida albicans) je normalno prisutna u našem telu i na koži, međutim, problem …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *