Početna / Varenje / Zapaljenje pankreasa – uzroci i prirodno lečenje
Zapaljenje pankreasa - uzroci i prirodno lečenje

Zapaljenje pankreasa – uzroci i prirodno lečenje

Za nastanak akutnog pankreatitisa mogu biti odgovorni mnogi faktori, poput konzumacije alkoholnih pića, bolesti žučnih puteva, postoperativna stanja, metabolički poremećaji, infekcije.

Pankreas igra važnu ulogu u probavi. Hrana koja napušta želudac i odlazi u tanko crevo meša se s probavnim enzimima pankreasa, koji neutralizuju želudačnu kiselinu i sprečavaju oštećenje creva. Ali, to je tek početak priče o važnosti pankreasa. Čuvajte je. Enzimi koje proizvodi pankreas razgrađuju hranu tako da telo može da ih apsorbuje.

Pankreas proizvodi i insulin koji snižava nivo šećera u krvi i omogućuje skladištenje energije. Prava hrana neguje i leči pankreas i sprečava bolnu upalu pankreasa – pankreatitis.

Simptomi

Abdominalni bol je glavni simptom akutnog pankreatitisa. Bol je oštar po intenzitetu, stalan i širi se u vidu pojasa. Bol je često intenzivniji u ležećem položaju i bolesnicima je lakše kada sede i pognu se napred. Osim toga vrlo često se javljaju muka, povraćanje, nadutost trbuha, slabost, znojenje, uznemirenost. Bol se može pogoršati nakon uzimanja alkohola može se pogoršati kada se jede ili pije naročito masna hrana ili hrana sa visokim sadržajem masti. Tada se javlja  u roku od nekoliko minuta nakon obroka.

Dijagnoza

Dijagnoza akutnog pankreatitisa se najčešće postavlja na osnovu vrednosti amilaze u krvi. Vrednost serumske amilaze tri puta veća od normalne praktično potvrđuje dijagnozu.

Prirodno lečenje

  • Borovnice, trešnje i višnje – dobar su izvor antioksidansa koji štite ćelije od oštećenja.
  • Brokoli i povrće poput prokelja, kupusa i karfiola sadrže jake fitohemikalije koje štite od raka.
  • Beli luk, ali i crveni luk dobar su izvor važnih hranjivih materija koje su bitne za zdravlje pankreasa i prevenciju raka.
  • Crno grožđe je odličan izvor resveratrola, jakog antioksidansa. Ali, ako imate upalu pankreasa, izbegavajte crno vino, umesto toga jedite crno grožđe.
  • Crvene gljive reiši smanjuju upale, a Kinezi ih koriste za uspostavljanje ravnoteže u telu.
  • Spanać je dobar izvor gvožđa i vitamina B, a oba elementa su bitna za pankreas. Korisno je i drugo zeleno lisnato povrće.
  • Slatki krompir, kao i drugo narandžasto i žuto povrće, poput šargarepe, kukuruza i bundeve, sadrži sastojke bitne za zdravlje pankreasa.
  • Tofu je odličan primer niskomasnog proteina. Proteini su potrebni pankreasu, ali previše masti otežava njen rad.
  • Supa od povrća s paradajzom. Treba znati da je paradajz odličan izvor vitamina C i drugih antioksidansa. A tu je i potrebna tečnost.
  • Jogurt s aktivnim kulturama dobar je izvor probiotika, korisnih bakterija koje čuvaju imunitet i sistem za varenje. Jedite onaj bez šećera.

Biljne kapi za pankreas

BioLife Regenerator je jedini prirodni preparat i lek za upalu pankreasa i pankreatitis koji se može upotrebiti za te namene uz adekvatnu medicinsku terapiju i lekarski nadzor. Biljne kapi za pankreas smanjuju temperaturu i smiruje upale pankreasa i žlezda sa unutrašnjim lučenjem.

Naša iskustva pokazuju da deluju i kao prirodni lek za insulinsku rezistenciju i predijabetično stanje, jer reguliše prekomerno lučenje insulina.

Pogledajte i ...

Celer snižava holesterol, pritisak i pomaže u probavi

Celer je bogat vitaminom A, dok su peteljke izvrstan izvor vitamina B1, B2, B6 i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *