Početna / Zdravlje žena / Uzroci neplodnosti kod žena
Uzroci neplodnosti

Uzroci neplodnosti kod žena

Sterilitet treba razlikovati od infertiliteta. Kada je u pitanju sterilitet, žena ne može da ostane trudna, a kada je o infertilitetu reč žena ostaje trudna, ali ne može da iznese trudnoću do kraja.

Kada je o bračnoj neplodnosti ili neplodnosti uopšte reč, na početku je važno istaći da je verovanje da samo kod žene može da postoji uzrok neplodnosti apsolutno pogrešno. Uzrok neplodnosti je podjednako čest i kod muškaraca i kod žena.

Sterilitet kod žena – uzroci

Izostanak ovulacije

Postoje brojne, različite bolesti i stanja koje mogu da utiču na ovulaciju: hormonski poremećaji, bolesti poput tuberkuloze i dijabetesa, prisustvo ciste na jajniku, pa i anksioznost itd. Hormonski poremećaji koji uzrokuju izostank ovulacije leče se sasvim uspešno. Ukoliko je odsustvo ovulacije izazvano nekim drugim oboljenjem, onda je neophodno lečenje tog oboljenja.

Postoje izuzetno dobri preparati koji podstiču ovulaciju i koji, ukoliko ne postoje neki drugi problemi, dovode do željenih rezultata, odnosno do začeća. Ljudi su skloni da zanemaruju anksioznost kao uzrok neplodnosti, mada je stanje napetosti često uzrokovano hormonalnim poremećajima koji opet remete ovulaciju. Problemu anksioznosti kod pacijentkinja zato treba pristupati s posebnom pažnjom i ukoliko je potrebno uputiti pacijentkinju kod drugog lekara specijaliste ili u neko savetovalište, gde može da porazgovara o svojim problemima i umanji ili otkloni osećanje napetosti.

Neprohodnost jajovoda

Svaka infekcija jajovoda, venerične bolesti, ili apsces ograničavaju kretanje jajeta. Na sluznici jajovoda mogu se pojaviti ožiljci zbog kojih čak i uspešno oplođeno jaje može da se uglavi van materice i tako stvori problem vanmaterične trudnoće. Zapušeni jajovodi leče se operativnim putem koji se naziva celioskopija.

Abortusi

Abortusi obavljen u lošim medicinskim uslovima, naročito od strane nestručne osobe, može izazvati privremen ili trajni steriltet. Pored toliko metoda za zaštitu od začeća koji su bezbedni po zdravlje žene, statistike o broju abortusa prosto zapanjuju. S obzirom na sve štetne posledice abortusa, kako po psihičko tako i po fizičko zdravlje žene, postoji samo jedan savet svim budućim majkama, a to je da nikada ne dopuste da abortus bude njihov metod planiranja porodice.

Oboljenja kao i anomalije u izgledu materice

Fibromiomi, dobroćudni otoci materičnog mišića, ukoliko uzrokuju neplodnost mogu da se otklone hirurškim putem. Polipi i endometritis (zapaljenje sluznice materice) takođe se leče.

Urođene anomalije reproduktivnih organa

Anomalije a osobito odsustvo nekih od njih, jajnika npr., uzrokuju neplodnsot koju nažalost nije uvek moguće izlečiti, ali šanse da se ima potomstvo postoje. Vantelesna oplodnja može biti rešenje u mnogim slučajevima.

Tehnika seksualnog čina

Zapanjujuće, ali istinito je da mnogi parovi ne steknu potomstvo prosto zato što ne poznaju tehniku seksualnog čina. Ovakvi problemi obično se vrlo brzo otklone.

Nepodudarnost reproduktivnog materijala

Ponekad se dešava da izlučevine grlića materice ubijaju spermatozoide čak i kada je polni odnos uspešan.

Godine starosti žene, za razliku od muškaraca, bitno utiču na plodnost

Starije žene, od 35. godine starosti pa na dalje, imaju sve manje izgleda da ostvare materinstvo. Najlepše je kada žena ostvari materinstvo upravo onda kada to najviše želi i kada je taj veliki događaj ispunjava srećom, ali treba imati na umu da posle tridesete godine telo stari, teže podnosi trudnoću, a i komplikacije vezane za majku ili plod tada su učestalije. Prednosti ostvarivanja potomstva u zrelim godinama postoje, ali biološki časovnik ne da se savladati i zato je uvek bolje ranije planirati decu.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Uzroci neplodnosti kod žena
Rating
51star1star1star1star1star

Pogledajte i ...

Upala jajnika – Simptomi, saveti i lečenje

Upala jajnika je jedan od najčešćih ginekoloških problema, jer svaka bakterijska infekcija iz donjih genitalija …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *