Početna / Endokrini sistem / Štitna žlezda – Način ishrane i prirodno lečenje
Štitna žlezda

Štitna žlezda – Način ishrane i prirodno lečenje

Štitna žlezda je endokrina žlezda čija je osnovna uloga u regulaciji metabolizma. Štitna žlezda igra veoma važnu ulogu u metabolizmu ugljenih hidrata (šećera) i masti pa zato nije ni čudo što poremećaj funkcije ove žlezde može da utiče na telesni sastav. Pored toga, štitna žlezda utiče na naš nervni sistem, rad srca i pluća, menstrualni ciklus, nivo kalcijuma u krvi, nivo holesterola, na kvalitet kože i tako dalje.

Poremećaj rada štitne žlezde – simptomi

Simptomi koji ukazuju na disfunkciju štitne žlezde su nekada teško prepoznatljivi, budući da se većina ljudi svakodnevno susreće sa njima, iako nemaju prepoznatljivih problema sa ovom bolešću.

Najčešći pokazatelji da sa štitnom žlezdom nešto nije u redu su:

 • Hronični umor;
 • Opadanje kose;
 • Česte promene raspoloženja;
 • Ubrzano lupanje srca (tahikardija);
 • Problemi sa mršavljenjem (čak i pored redukovane ishrane);
 • Problemi sa dobijanjem kilograma (iako je apetit pojačan);
 • Poremećaj menstrualnog ciklusa;
 • Bol u mišićima i ekstremitetima;
 • Oticanje u predelu vrata itd.

Sa prethodno pomenutim problemima se skoro svi susrećemo periodično, u zavisnosti od vremena, stresa i mnogih drugih činilaca. Upravo zato je veoma bitno preventivno proveravati funkciju štitne žlezde, kako ne bi došlo do ozbiljnijih zdravstvenih problema koji mogu dovesti do hormonalnih poremećaja.

Hrana za bolju funkciju štitne žlezde

Jod je jedan od najznačajnijih mikroelemenata u telu, a naročito u smislu funkcije štitne žlezde. Hormoni ove žlezde sadrže jod, tako da je u zemljama u razvoju (siromašnim) nedostatak joda glavni uzrok hipotireoidizma. Pored jodirane vode, joda najviše ima u ribi, mlečnim proizvodimena i žitaricama. I iako zvuči da je lako uneti dovoljno joda obzirom na našu ishranu bogatu žitaricama, problem je u tome što uglavnom uzimamo visoko obrađene namirnice odnosno brzu hranu. Takođe, nivo joda u žitaricama i drugim namirnicama zavisi od vrste i kvaliteta tla, koji takođe uspešno smanjujemo. Ipak, za sada nema naznaka da nam je ishrana u Srbiji deficijentna jodom te nema potrebe da dodatno unosite ovaj mikroelement putem suplemenata.

Selen je možda najpopularniji mikroelemnt kad se spomene problem sa štitnom žlezdom. Čak i mnogi lekari predlažu suplementaciju selenom kao prevenciju ili čak terapiju autoimunih bolesti ove žlezde. Ove preporuke se zasnivaju na dve velike naučne studije koje su urađene na temu korišćenja selena na smanjenje titra (koncentracije) antitela na štitnu žlezdu kao i poboljšanje raspoloženja kod osoba sa Hashimotovom bolešću. Ipak pre nego što počnete sa grande suplementacijom jedna napomena – velike količine selena u krvi su povezane sa rizikom od poremećaja rada creva, čak i sa tumorima i šećernom bolesti. Smatra se da do predoziranja selenom ne može doći ako samo unosite selen putem namirnica te u ishranu što pre uključite brazilski orah i/ili tunjevinu.

Vitamin D je izgleda važan u prevenciji nastanka Hashimotove bolesti, ali nije jasan mehanizam. Obzirom da nedostatak može da doprinese razvoju bolesti, treba da obratite pažnju na unos ovog vitamina pre nego što nastane bolest. Namirnice bogate vitaminom D su riba, mleko i mlečni proizvodi i jaja.

Vitamin B12 se nalazi u sardinama, mesu i mlečnim proizvodima a važan je zbog toga što su studije pokazale da oko 30% osoba sa Hashimotom imaju i nedostatak ovog vitamina.

Lekovite biljke

Mogu da pomognu nana, matičnjak, kamilica, valerijana, kantarion u obliku kapi i čajeva i njihova uloga je prvenstveno umirenje koje je jako važno u hipertireozi dok još nisu sniženi hormoni u cirkulaciji.

Tirox biljne kapi

Tirox biljne kapi za regulisanje rada štitne žlezde se koriste za lečenje bolesti poremećaja rada štitne žlezde:

 • za benignu eutiroidnu gušavost kod pacijenata s normalnom funkcijom štitne žlezde,
 • za sprečavanje ponovne pojave gušavosti posle operacije,
 • kod smanjenog lučenja hormona,
 • za sprečavanje ponovne pojave tumora kod pacijenata s karcinomom štitne žlezde,
 • za uspostavljanje ravnoteže hormona štitnjače i
 • kada se pojačano lučenje hormona leči antitiroidnim lekovima.

Tirox biljne kapi možete poručiti putem telefona: 011/380 62 81, kao i putem naše online prodavnice ovde >>>

Pogledajte i ...

Kako mozak utiče na hormone štitaste žlezde

Kako mozak utiče na hormone štitaste žlezde

Kad postoji manjak hormona štitaste žlezde, smanjen je i protok krvi kroz mozak. S druge …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *