Početna / Zdravlje žena / Sterilitet kod žena – prirodni lekovi

Sterilitet kod žena – prirodni lekovi

Smatra se da žena ima problem sa neplodnošću ili sterilitetom kada nije u stanju da zatrudni nakon najmanje jedne godine nezaštićenih i redovnih odnosa.

Neplodnost uključuje i nemogućnost održavanja trudnoće ili nošenja deteta živog do rođenje, kako je opisala Svetska zdravstvena organizacija.

Neplodnost kod žena predstavlja približno trećinu svih slučajeva neplodnosti.

Kod žena, plodnost može biti pod dejstvom raznih zdravstvenih problema, kao što su:

  • policistični jajnici
  • endometrioza
  • karcinom u karličnom delu
  • fibroidi materice
  • anemija
  • problemi sa štitnom žlezdom
  • blokirani jajovodi
  • Candida gljivična infekcija
  • polno prenosive bolesti.

Drugi faktori, kao što su alkoholizam, pušenje, starost (žene starije od 35 godina), gojaznost, prekomerni stres, istorija neregularnih ili bolnih menstruacija, loša ishrana i intenzivna fizička aktivnost – takođe mogu povećati rizik za sterilitet žene.

Neplodnost je i emocionalno bolno stanje za svaku ženu i može dovesti do anksioznosti, izolacije, produženih perioda depresije i nemogućnosti usredsređivanja na svakodnevne aktivnosti.

Zahvaljujući tehnikama in vitro oplodnje (veštačke oplodnje), mnoge žene koje se bore sa neplodnošću na kraju mogu da imaju dete. Međutim, ove tehnike su veoma skupe i neke žene jednostavno ne mogu da ih priušte.

Srećom, postoje prirodni i biljni tretmani koji takođe mogu pomoći u suzbijanju glavnog uzroka neplodnosti i povećati šanse za začeće. Faktori životnog stila, kao što su redovna blaga fizička aktivnost i zdrava ishrana, takođe mogu pomoći.

Koji su prirodni lekovi za sterilitet kod žena?

Ashvaganda (indijski ginseng)

Ashvaganda, takođe nazvana indijski ginseng, veoma je korisna za žene koje se bore sa neplodnošću. Ova biljka je efikasna u održavanju hormonskog balansa i promovisanju pravilnog funkcionisanja reproduktivnih organa. Takođe pomaže u toniranju materice kod onih žena koje imaju ponavljajuće spontane pobačaje. Ova biljka takođe pomaže i u smanjenju nivoa stresa, koji je jedan od faktora steriliteta kod žena.

Umešajte 1 kašiku praha ashvagande u čašu tople vode i popijte ovo 2 puta dnevno.

Zbog mogućih neželjenih efekata, upotreba ove biljke treba da bude pod medicinskim nadzorom.

Nar

Nar povećava plodnost kod žena. Pomaže u povećanju protoka krvi u materici i zgušnjavanju sluzokože materice, kako bi se smanjila mogućnost spontanog pobačaja. Takođe podstiče i zdrav razvoj fetusa.

Međutim, treba pažljivo prilagoditi dozu kako bi se izbegle štetne posledice.

Pomešajte jednake količine fino samlevenog semena i kore nara i čuvajte ovo u hermetički zatvorenoj staklenoj tegli. Uzmite ½ kašičice ove mešavine sa čašom tople vode dva puta dnevno tokom nekoliko nedelja.

Takođe možete jesti sveže voće nara i piti sok od nara.

Cimet

Cimet može pomoći u pravilnom funkcionisanju jajnika i tako može da bude efikasan protiv neplodnosti. Čak pomaže i u lečenju policističnih jajnika, što je jedan od glavnih uzroka neplodnosti. Takođe se koristi za lečenje problema kao što su endometrioza, fibroidi u materici i amenoreja (odsustvo menstrualnih perioda) koji mogu uticati na plodnost žene. Cimet može pomoći i u prevenciji infekcije kandidom.

Dodajte 1 kašičicu praha cimeta u šolju tople vode i pijte ovo jednom dnevno nekoliko meseci.

Ne konzumirajte više od 2 kašičice ovog začina dnevno.

Konopljika

Ukoliko je neplodnost kod žena posledica hormonske neravnoteže u telu, efikasan prirodni lek je biljka koja se zove konopljika. Ova lekovita biljka pomaže u poboljšanju ovulacije usled visokog nivoa prolaktina i takođe može da pomogne kod policističnih jajnika.

FLORAVITEX KAPI su napravljene upravo na bazi konopljike i u praksi se pokazalo da mogu pomoći ženama da se izbore sa sterilitetom, nakon redovne primene.

Napomena: pošto konopljika utiče na određene hormone, ona možda neće biti pogodna za žene koje pate od bolesti koje su povezane sa hormonima, kao što je rak dojke ili one koje uzimaju antipsihotične lekove. Pored toga, ne koristite ovu biljku ako se podvrgavate in vitro oplodnji.

Urme

Urme sadrže nekoliko hranljivih sastojaka koji mogu povećati šanse za začeće. One su bogate vitaminima A, E i B, kao i gvožđem i drugim mineralima koji su od suštinskog značaja za ženu da zatrudni i održi zdravu trudnoću do kraja.

Sameljite 10 do 12 urmi bez koštica sa 2 kašike iseckanog korijandera da napravite finu pastu. Dodajte ¾ čaše kravljeg mleka u pastu i kuvajte. Sačekajte da se ohladi pre nego što popijete. Pijte ovo jednom dnevno nedeljno dana od vaše poslednje menstruacije.

Maka koren

Još jedan efikasan prirodni lek za neplodnost kod žena je i maka koren. Ova biljka podstiče normalnu proizvodnju hormona i posebno je korisna za žene sa hipotiroidizmom jer podržava funkciju štitne žlezde.To je takođe dobar izvor različitih hranljivih sastojaka koji povećavaju plodnost.

Umešajte ¼ do ½ kašičice praha maka korena u šolju mlake vode ili mleka. Pijte ovo jednom dnevno nekoliko meseci.

Druga opcija je uzimanje suplementa ove biljke, ali samo nakon konsultovanja sa lekarom.

Napomena: Ne uzimajte maka koren tokom trudnoće.

Pogledajte i ...

Problemi sa bolnim i obilnim menstruacijama

Problemi sa bolnim i obilnim menstruacijama

Kod većine žena, bolni grčevi pre i tokom menstruacije, toliko su snažni da ih onesposobljavaju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *