Početna / Kardio vaskularni sistem / Srčana aritmija – Sve o bolesti i načinu lečenja
srčana aritmija

Srčana aritmija – Sve o bolesti i načinu lečenja

Srce je jedan od prvih organa koji počinje da „izdaje“. Ono već u tridesetim godinama može da počne da „preskače“ ili da ubrzano lupa, odnosno da oboli od aritmije.

Šta je srčana aritmija?

Aritmija je nepravilan rad srca, koji može da bude u vidu pojedinačnih ekstrasistola – odnosno nepravilnih srčanih udara poreklom iz komora ili pretkomora, ili u vidu potpuno nepravilnog srčanog rada – odnosno apsolutne aritmije, koja je poreklom iz pretkomora.

Zbog čega se javlja srčana aritmija

Uzroci aritmije su različiti, ali su najčešće u pitanju koronarna bolest srca, virusno zapaljenje srčanog mišića i hormonski poremećaji – kao što je, na primer, povećana funkcija štitne žlezde. Aritmija je uvek znak poremećaja srčane funkcije, ali može da se javi i u stanjima jakog stresa ili intoksikacije, na primer alkoholom ili pušenjem. Postoje, takođe, i kongenitalni, odnosno urođeni oblici aritmija.

Koji su simptomi srčane aritmije

Postoje oblici aritmije koje pacijenti ne osećaju, a mogu da se otkriju samo Holter EKG snimanjem u trajanju od 24 časa. Pored toga, postoje oblici aritmija koje pacijent može da oseti kao nepravilne srčane udare ili, kako se često navodi – kao „preskakanje srca“. Postoje i aritmije koje su poreklom iz pretkomora, i koje su manje opasne, ali i komorske, koje mogu da dovedu do komorskog ubrzanog srčanog ritma. Ovaj oblik može da ima fatalne posledice.

Kako se utvrđuje postojanje aritmije kod pacijenta?

Aritmija može da se utvrdi običnim pregledom srca, palpacijom (opipavanjem) pulsa, auskultacijom (osluškivanjem) ili EKG snimkom. Međutim, ukoliko se na taj način ne utvrdi postojanje aritmije, to ne znači da ona ne postoji, već da nije registrovana u tom trenutku. U takvim slučajevima je indikovano snimanje srca Holter EKG-om, u trajanju najmanje od 24 časa.

Kako se leči srčana aritmija

Aritmija se danas uspešno leči primenom lekova – antiaritmika, kojima efikasno može da se reguliše i drži pod kontrolom većina poremećaja srčanog ritma. Lekovi se ordiniraju u zavisnosti od tipa aritmije.

Ukoliko osetite i najmanju nepravilnost pulsa, potrebno je da se odmah javite specijalisti – kako bi se otkrilo o kojoj vrsti poremećaja ritma je reč i, ako je potrebno, da se što pre odredi odgovarajuća terapija. Kardiološki pregled mora da se sastoji od auskultacije (osluškivanja uz pomoć stetoskopa) i elektrokardiografskog snimka (EKG). U smislu definitivne dijagnoze, indikovano je da se uradi 24-očasovni Holter EKG monitoring. Tada može da se utvrdi tip aritmije, učestalost i broj ekstrasistola u toku 24 časa, i na taj način proceni i rizik pacijenta.

Prirodno lečenje srčane aritmije

Anđelika – ova biljka sadrži najmanje 14 jedinjenja blagotvornih protiv aritmije, od kojih je jedno podjednako delotvorno kao i verapamil, popularni blokator kalcijumovih kanala.

Celer sadrži kalcijumove blokatore, dok ostale biljne hemikalije, kao što su apigenim, apiin, magnezijum, kalijum, pomažu pri sprečavanju i lečenju aritmija, uključujući i druge sastojke koji regulišu krvni pritisak i nivo holesterola u krvi.

Beli luk ima antiaritmijsko delovanje.

Cinhona – ovo je izvor kinina, poznatog sredstva za lečenje malarije. Ključno jedinjenje je kinidin, danas standardni lek protiv aritmije. Ipak, kinidin nije jedino blagotvorno jedinjenje ove biljke, ima ih više od desetak. Budući da tonik sadrži nekoliko ovih jedinjenja, može se preporučiti korišćenje ovog napitka.

Glog – vekovima je poznat tonik za srce, a savremena istraživanja potvrdila su njegovu tradicionalnu upotrebu. Mnoge studije dokazuju da on pomaže u sprečavanju srčanih tegoba, lagano jačajući srčani mišić, poboljšavajući cirkulaciju krvi kroz srce i smanjujući potrebe srca za kiseonikom. On takođe pomaže srcu da pumpa krv sa manje napora. Prirodnjaci preporučuju standardizovane ekstrate i ne preporučuju upotrebu sirovog gloga. Vrsta ekstrata veoma je važna. Preporučeni ekstrat sadrži 1.8 % viteksin-4-ramnozida ili 10 % oligomernih procijanida (OPC) u dozama 120 do 240 miligrama triput dnevno. Ukoliko j ekstrat standardizovan na 18% OPC-a, preporučena doza je 240 do 480 miligrama dnevno. Da biste dobili ove ekstrate morate se posavetovati sa prirodnjakom. Tu i tamo pojavljivali su se izveštaji da glog može, u nekim slučajevima, da pogorša aritmiju. Ne obraćajte previše pažnje na ove izjave, ali bolje je biti siguran nego zažaliti. Ukoliko želite da isprobate ovu biljku, zaista morate biti pod lekarskim nadzorom.

Gorki morač – izvor je amiodarona, jednog od ključnih lekova za suzbijanje aritmije. Aktivni sastojak ove biljke je kelin, a derivat kelina je amiodaron. Uobičajni recept je četvrtina kašičice ploda gorkog morača u prahu prelivena kipućom vodom. Natapati 5 minuta i piti nakon naprezanja.

Šimširka – najpoznatija je kao prirodni antibiotik jer sadrži berberin. U okviru jednog kineskog istraživanja pokazalo se da je berberin smanjio tegobe ventrikularnih aritmija za 50% kod više od polovine osoba koje su ga koristile. Najbolji način korišćenja ove biljke je jeste da kupite standardizovani biljni ekstrat u prodavnici zdrave hrane i sledite uputstva na pakovanju. Moguće je napraviti i čaj sa kašičicom ili dve osučenog bilja na šolju kipuće vode.

Ginko – to je omiljeni kineski tonik za srce. Ne zna se ni za jedno istraživanje koje je pokazalo da je ginko delotvoran u suzbijanju aritmije, ali, kao i glog, on poboljšava protok krvi do srca i smanjuje koronarnu potražnju za kiseonikom, smanjujući, na taj način, kratke udisaje i bol u grudima. Ginkov ekstrakt možete nabaviti u mnogim prodavnicama zdrave hrane. Možete da probate 60 do 240 miligrama dnevno, ali ne uzimajte više od toga. U većim količinama, ginko može da prouzrokuje dijareju, razdražljivost i uznemirenost.

Gorčika – najpoznatija je kao lek protiv kašlja i nazeba jer su njena dva ključna jedinjenja marubin i marubinska kiselina – dobri ekspektoransi. Međutim, ova jedinjenja takođe imaju svojstvo regulisanja srčanog ritma. Čaj možete pripremiti od 2 do 3 kašičice ove biljke i piti po šolju posle ručka ili večere.

Srdačica – kineske studije su potvrdile da ova biljka usporava otkucaje srca, poboljšavajući njegovu opštu aktivnost. Ona takođe pomaže smirivanju nervnog sistema, smanjujući anksioznost, nervnu napetost i stres koji mogu pratiti i pokrenuti srčane tegobe. Preporučuje se po 15 grama u trišolje kipuće vode. Uzimajte čaj nekoliko puta da vidite hoće li vam pomoći.

Tušt – prema nekim studijama oko 70% Amerikanaca pati od nedostatka magnezijuma, možda se zbog toga i aritmije javljaju u tolikoj meri. Naučnici beleže da magnezijum u dozama od 250 miligrama dnevno pomaže u sprečavanju srčane aritmije. Tušt je veoma bogat magnezijumom, kao i boranija, zrna maka, ovas i spanać.

Odoljen – najpoznatiji je kao sredstvo za uspavljivanje. Međutim, pokazano je i da ima jedinjenja proverenih antiaritmijskih svojstava. Odoljen poseduje još neke blagotvornosti za srce: smanjuje krvni pritisak, povećava protok krvi do srca i poboljšava sposobnost srca da pumpa krv. Čaj se priprema od jedne do dve kašičice sušene biljke na šolju kipuće vode, 2-3 šolje dnevno. Ako ne možete da podnesete ukus, probajte umesto toga tinkturu u kapsulama.

KORDICEPS – se smatra najvažnijom lekovitom gljivom, koja sa svojim aktivnim sastojcima deluje blagotvorno na više sistema i organa u organizmu. Pored toga što jača imunitet, vrši imunomodulaciju, poboljšava funkciju jetre i bubrega, reguliše nivo šećera u krvi, sprečava rast malignih ćelija, suzbija hronični umor i depresiju, ova gljiva se pokazala delotvornom i kod bolesti kardiovaskularnog sistema.

  • jača mišiće u organizmu, naročito srčani, i tako sprečava aritmije
  • jača krvne sudove
  • reguliše nivo dobrog i lošeg holesterola u krvi
  • deluje na brže oslobađanje kiseonika iz krvi i na taj način daje energiju i štedi srce, omogućava mu pravilniji rad, sa manje opterećenja
Summary
Review Date
Reviewed Item
Srčana aritmija – Sve o bolesti i načinu lečenja
Rating
51star1star1star1star1star

Pogledajte i ...

Loša cirkulacija

Kako poboljšati lošu cirkulaciju

Loša cirkulacija ne muči samo starije osobe i zapravo je velika zabluda da se veže …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *