Početna / Mišićno koštani sistem / Sprečite nastanak osteoartritisa
Osteoartritis

Sprečite nastanak osteoartritisa

Osteoartritis je degenerativno oboljenje zglobova koje se obično javlja kod starije populacije. Obično se razvija kao posledica starenja ili usled neke povrede odnosno prekomerne fizičke aktivnosti.

Održavajte zdravu telesnu težinu

U prevenciji osteoartritisa veliki značaj imaju kilogrami koji vrše opterećenje na zglob kuka i kolena. Što je veći broj kilograma, to je veće i opterećenje na ove zglobove, a osteoartritis se može razviti i na gležnjevima, kao i na kostima i zglobovima stopala.

Unosite dovoljnu količinu kalcijuma

Adekvatan unos kalcijuma takođe je veoma značajan za prevenciju osteoartritisa. On doprinosi zdravlju i snazi kostiju, ali treba biti pažljiv kada je unos visokomasnih mlečnih namirnica u pitanju. Trudite se da upotrebljavate niskomasne mlečne proizvode.

Vežbajte

Mišići svojom tenzionom silom štite zglobove od povreda. Vežbom se podstiče i opšte zdravlje. Liigamenti i tetive su čvrste i snažne strukture koje omogućavaju stabilizaciju zgloba. Veća snaga mišića je neophodna kako bi omogućila povećanu zaštitu zglobu. Na taj način više su zaštićene i tetive i ligamenti.

Ispravite se

Dobra postura, tj. pravilno držanje tela veoma je važno za zdravlje kičme. Osteoartitis može dovesti do oštećenja kičme i voditi životu zarobljenom bolom i invaliditetom. Loša postura često uzrokuje promene koje rezultiraju ubrzanim razvojem osteoartritisa.

Izbegavajte povređivanje

Čuvajte se povreda što je moguće više, jer su povrede značajan riziko-faktor za nastanak osteoartritisa. Zglobovi mogu biti izloženi ovom riziku direktno, usled same povrede ili indirektno, kada povreda menja način na koji koristite telo pri hodu i aktivnostima, pri čemu se menja celokupna postura, kako dinamička, tako i statička- pri mirovanju.

Izbegavajte intenzivni aerobik

Trčanje na čvrstim i neravnim površinama može naneti štetu zglobovima kukova i kolena. Takođe, to može učiniti i loša tehnika trčanja.

Brzi hod ima istu korist za organizam kao trčanje, a ne predstavlja stres za zglobove.

Takođe, trčanje na pokretnoj traci, kao i vežba na statičkom biciklu, manje opterećuju zglobove.

Radno mesto kao riziko-faktor

Ljudi koji se bave poslom koji zahteva često savijanje kolena i boravak u nezgodnom, čučećem položaju,kao i nošenje teških predmeta, podložniji su razvoju osteoartritisa.

Postoje tzv. protektivni položaji koji se mogu primeniti kako bi se zaštitili zglobovi.

Ponovljene „bezazlene“ povrede

Ukoliko dođe do povrede koja se brzo sanira ili se njeni simptomi ignorišu ili previde, a ona se ponavlja, to može doprineti nastanku osteoartritisa, kasnije. Zato, nemojte olako shvatati ni manje povrede koje se čine bezazlenim. Pažljivo ih propratite i lečite do potpunog iščezavanja simptoma. Takođe, trudite se, koliko je to moguće, da se ona ne ponovi.

Pre intenzivne fizičke aktivnosti bilo kog tipa, odnosno vežbi snage i kardio-treninga, bitno je zagrejati se, i tako pripremiti mišiće za napor koji ih očekuje. Pored laganog zagrevanja uradite i vežbe istezanja za velike mišićne grupe.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Sprečite nastanak osteoartritisa
Rating
51star1star1star1star1star

Pogledajte i ...

Osteoporoza

Osteoporoza – prevencija, lečenje i ishrana

Ulaskom u menopauzu, zbog nedostatka estrogena, hormona koji luče jajnici, žene u odnosu na muškarce …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *