Početna / Nervni sistem / Smirite napetost i nervozu na prirodan način
Smirite napetost i nervozu na prirodan način

Smirite napetost i nervozu na prirodan način

Da li vas često muče napetost i nervoza? Osećate kao da vam je napeto celo telo i ne možete da se opustite? Ne brinite, postoji prirodno rešenje za vaš problem. U nastavku teksta ćem objasniti najpre koji su to uzroci koji izazivaju napetost i nervozu i kako da se oslobodite ovih neprijatnosti na sasvim prirodan način.

U većini slučajeva, napetost je prouzrokovana time što se mentalno previše naprežemo i to radimo konstantno. Previše pritiskamo naš mozak, izazivajući da postane “preplavljen“. To takođe može dovesti do napetosti našeg tela, ili nas dovesti do osećaja iscrpljenosti. Osećate kao da se ne možete da se opustite. Ako to nije vaš um, onda vaše telo ne može da se opusti.

U savremenom životu, često smo bombardovani informacijama. Hipotalamus uzrokuje da nadbubrežne žlezde oslobađaju hormone stresa kao što su adrenalin i kortizol. Hronično povećani nivoi hormona stresa mogu dovesti do visokog krvnog pritiska, anksioznosti, nesanice, napetosti, depresije i gojaznosti.

Napetost – psihološki uzroci

Postoje različite stvari koje mogu izazvati tu mentalnu tenziju, odnosno napetost. Na primer, možda doživljavate puno stresa, možda ste uznemireni, možda se osećate depresivno, možda ste doživeli traumu. Ukratko, postoje mnogi razlozi i načini za napetost vašeg uma. Možete da iscrpljujete svoje misli stalno razmišljajući o određenim stvarima, na primer o tome kako ste mogli učiniti nešto bolje, stalno se preispitujući i slično.

Napetost – fizički uzroci

Osim psiholoških uzroka, može biti da u vašem telu postoji nešto što uzrokuje napetost. To može da bude stalni bol u vratu zbog lošeg držanja na poslu. Takođe, određeni lekovi ponekad uzrokuju određenu napetost. Uopšteno, napetost je često uzrokovana psihološkim uzrocima, a ne fizičkim uzrocima.

Kako se osloboditi napetosti?

Ono što možete učiniti da smanjite napetost, jeste da tretirate uzroke. Meditacija, joga i vežbe za disanje mogu biti korisni, prirodni načini za opuštanje nervnog sistema i osiguranje mentalnog i fizičkog zdravlja.

Iako ne možete izbeći stres, možete da naučite da upravljate njim.

Aerobne vežbe povećavaju protok krvi i kiseonika u telu, normalizuju krvni pritisak i brzinu srčanog udara, povećavaju vašu energiju i smanjuju umor. Fizička aktivnost takođe smanjuje nivoe hormona stresa, istovremeno stimulišući oslobađanje endorfina koji podiže raspoloženje.

Protiv napetosti se preporučuje 30 minuta vežbanja na dan, kao što su: pešačenje, biciklizam, plivanje ili igranje tenisa.

Dišite duboko

Specifične vežbe za disanje takođe mogu da se koriste za smirenje nervnog sistema. Dok stres stimuliše simpatički nervni sistem, disanje obezbeđuje mozak sa povećanom količinom kiseonika i stimuliše parasimpatički sistem, koji ima suprotan efekat, izazivajući reakciju relaksacije.

Utvrđeno je da duboko disanje i meditacija mogu efikasno smanjiti stres i anksioznost. Duboko, sporo disanje opušta nervni sistem i podstiče osećaj smirenosti.

Meditacija pokreće vaš um, fokusira vaše misli i smiruje živce. Mnogi svakodnevni izvori stresa, kao što su saobraćajne gužve ili zabrinutost oko budućnosti, su van vaše kontrole. Međutim, možete naučiti da preuzmete odgovornost za tok vaših misli i energije.

Prirodno lečenje napetosti

FITORELAX KAPI su potpuno prirodan proizvod koji je baziran na mešavini biljnih ekstrakata valerijane, matičnjaka, nane i hmelja, u pažljivo odabranom odnosu.

FITORELAX BILJNE KAPI za umirenje sadrže aktivne supstance koje dokazano deluju umirujuće kod napetosti i nervoze, ali i kod težih oblika nesanice.

Ono što je važno napomenuti, jeste da ovaj preparat ne izaziva zavisnost niti bilo kakve druge neželjene reakcije, tako da možete da se rešite napetosti na potpuno prirodan i bezbedan način!

Pogledajte i ...

Šta uzrokuje migrenu

Pouzdano je utvrđeno da određene stvari, uključujući namirnice, mirisi, vremenske prilike i slično, mogu da …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *