Početna / Zdravlje žena / Simptomi koji se javljaju u PMS-u i tokom ciklusa
PMS

Simptomi koji se javljaju u PMS-u i tokom ciklusa

Kada pomislimo na taj period u mesecu, obično su grčevi, bolno oticanje grudi i nadimanje stomaka, prvo što nam pada na pamet. Ali to nisu jedine nuspojave, kada je u pitanju menstruacija. Postoji čitav niz drugih pratećih pojava koje se dešavaju u našem biću tokom menstruacije, a da retko nalazimo vezu sa istom. One mogu da izgledaju kao da nemaju nikakve veze sa onim što se dešava sa našom matericom, ali jesu pravi rezultat našeg ženskog ciklusa, koliko god to čudno izgledalo.

Žena doživljava toliko različitih promena u svom biću tokom menstruacije zbog nivoa hormonalne fluktuacije. Kako nivo estrogena tokom ciklusa raste, tako postava materice raste i zgušnjava se. Ovo povećanje koncentracije estrogena ne samo da doprinosi pojavi normalnih PMS simptoma, kao što su nadutost, akne, grčevi i promena raspoloženja, već i nekih drugih, sasvim jedinstvenih promena.

Taman kad vam se učini da ste spoznali i prošli sve PMS i MS simptome, uvek postoji mogućnost da vas iznenadi neki potpuno novi, neočekivani i nikad pre doživljeni, jer kako se menjamo mi, menjaju se i naši hormoni, a time i reakcije našeg bića na date doživljaje, to jest, promene koje se konstantno dešavaju, što jeste sasvim normalno, ništa zabrinjavajuće, ali, ipak, jeste primetno i zna da poremeti našu svakodnevnicu. Da ne kažemo, zasmeta. Tako da ako preimetite neke nove, čudne pojave, znajte da to nije samo u vašoj glavi i da ne umišljate, one se zaista dešavaju. Prihvatite ih i prigrlite, kao deo svog bića.

Smanjuju se vaše kognitivne sposobnosti!

Ako otkrijete da niste u stanju da se koncentrišete, kao što to obično činite tokom preostalog dela meseca, znajte da niste sami. Menstruacija može da utiče na smanjenje kognitivnih sposobnosti kod žene. Grčevi, bolovi u leđima i mučnina mogu selektivno da smanje pažnju kod žene, tako da više nije u mogućnosti da obavlja više stvari u jednom trenutku.

Postajete više seksualno uzbuđeni, nego obično

Možda ćete poželeti da češće gužvate posteljinu tokom mentruacije nego uobičajeno. To je sasvim normalno jer se vaš libido povećava usled pada progesterone. Povišeni nivo progesterone kod žene kad nije u menstrualnom ciklusu zna da smanji njen libido, to jest, želju za seksom. Kao što rekosmo ranije, seks tokom menstruacije je sasvim u redu i poželjan. Navalite!

Otiču vam desni

Tokom menstruacije može da se desi da postanete osetljiviji na oralne zdravstvene probleme zbog hormonskih promena. To znači da lako može da se desi da vam se upale desni, a da ne znate zašto se to desilo. Evo odgovora. Pored upale desni, oticanja i pojačanog crvenila, može da dođe i do krvarenja, stvaranja džepova i rana. Obratite pažnju.

Češće imate stolicu

Ako primetite da vam stomak brboće i da se dešavaju neke čudne pojave u vašim crevima, nemojte da brinete. Sve je to do menstruacije. Može da se desi da dobijete dijareju ili jednostavno da češće no obično imate stolicu. Ovo se dešava zbog promena u nivou progesterona, što uznemirava vaša creva.

Ili, sa druge strane, nemate stolicu! Već, konstipaciju!

Zatvorom, takođe, možete da odreagujete na menstruaciju i promene u biću koje ona nosi.

Genitalna zona vam je osetljivija

Ako ste ikada išli na depilaciju intimne zone pred-tokom-ili neposredno posle menstruacije, znate o čemu pričamo. U stvari, žena je mnogo osetljivija na bol uopšte tokom tih dana.

Muči vas nesanica

Može da se desi da vam je teže da zaspite no inače. Čak 23% žena izjavilo je da ne može da zaspi u PMS-u, a njih 30% loše spava tokom menstruacije. Ne samo da žene muči nesanica tokom menstrualnog ciklusa, već i loš san, isprekidan, kao i loši snovi. Razlog je promena temperature tela usled hormonalne promene. Može doći do pojačane anksioznosti, grčenja mišića i bolova u istim, kao i burnijeg reagovanja na spoljne situacije i uticaje, okarakterisanog kao vrlo stresnog.

Sklonije ste gljivičnim infekcijama

Kada menstrualni ciklus otpočne, menja se pH u vašoj vagini. Ova promena može da dovede do poremećaja u bakteriološkom statusu i porastu nivoa gljivica, što dovodi do infekcije. Ako se ovo redovno dešava, obratite se vašem ginekologu jer može da vam propiše određenu terapiju koja bi mogla da vam pomogne da se pH nivo održava u balansu.

Imate bolove u kolenima

Pored svih grčeva i mišićne osetljivosti, može da se javi i bol u zglobovima, posebno, kolenima. Čudno, zar ne?! Ali, istinito, jer kolena rade drugačije u različitim periodima vašeg menstrualnog ciklusa, što može da dovede do destabilizacije zglobova, što izaziva bol.

Ako bilo koji od navedenih ili nekih drugih simptoma postane previše izražen i naporan za vas, uvek možete da se obratite vašem lekaru, da vam pomogne da lakše prebrodite ovaj osetljivi period tokom meseca i smanjite nelagodu koju osećate određenom terapijom. Jer ne morate da patite. Rešenje uvek postoji, na vama je da ga pronađete.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Simptomi koji se javljaju u PMS-u i tokom ciklusa
Rating
51star1star1star1star1star

Pogledajte i ...

Upala jajnika – uzroci, simptomi, lečenje

Upala jajnika (oophoritis) je tipično uzrokovana bakterijskom infekcijom i može biti rezultat hronične zapaljenske bolesti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *