Početna / Varenje / Saveti za ubrzanje metabolizma
ubrzanje metabolizma

Saveti za ubrzanje metabolizma

Metabolizam sa čak 60 do 75 odsto doprinosi ukupnoj potrošnji kalorija u toku 24 sata. To je značajna količina u poređenju s tim koliko se može sagoreti vežbanjem, na primer. Dakle, da bismo ostali vitki i zdravi, treba da učinimo da nam telo eliminiše što više kalorija u mirovanju. Evo par saveta kako ubrzati metabolizam

SMANJITE UNOS ŠEĆERA

Eliminišite ili drastično smanjite unos šećera, kolača, sokova, džemova, slatkiša i keksa u organizam. Svu testeninu, hleb i rafinisani pirinač zamenite njihovim integralnim verzijama, bogatim vlaknima. Tako ćete održati stabilnim nivoe šećera u krvi i insulina, što je neophodno za razlaganje masti i reaktiviranje metabolizma.

DORUČAK JE NAJBITNIJI

Prvi jutarnji obrok šalje telu veoma bitne signale i u stanju je da pokrene metabolizam. Organizam je, zapravo, programiran tako da ujutru dobija kalorije i hranljive sastojke. Neka vam na stolu tri puta nedeljno budu kuvana jaja, u ograničenim količinama orasi, razne semenke, integralne žitarice i uvek sveže voće. Treba više jesti ujutru, nakon buđenja, a manje po danu i uveče. Izbegavajte obilnu večeru, jer je to nešto najgore što možete uraditi svom organizmu.

IZBALANSIRAJTE MAKRONUTRIJENTE

Naviknite se da jedete samo jedan obrok, koji će sadržati pedeset odsto sezonskog, kuvanog ili svežeg povrća. Drugu polovinu jela treba da čini pedeset odsto integralnih cerealija (testenine, pirinač, ječam, heljdu…) i isto toliko procenata proteina, a prednost treba dati plavoj ribi, posnom mesu i mahunarkama.

BIRAJTE MASTI

One mononezasićene masti iz maslinovog ulja i polinezasićene iz ribljeg ulja aktiviraju organizam, dok ga zasićene masti životinjskog porekla, one iz biljnog ulja i hidrogenizovane biljne masti usporavaju i menjaju. Dakle, izbegavajte masna mesa, margarin i biljna ulja, kojih često ima u industrijskim namirnicama. Upotrebljavajte maslinovo ulje i ulje plave ribe.

 

UBLAŽITE STRES

Emotivne tenzije i trzavice telo shvata kao alarm. Sugerišu mu da zadrži rezerve, tj. da ne sagoreva masti. Zato je gubljenje kilograma gotovo neizvodljivo sve dok se i psihički ne stabilizujete.

DIŠITE PRAVILNO

Pravilno disanje omogućava vam da smanjite apetit i jedete polako. Kako? Pre obroka pet puta udahnite duboko i lagano iz stomaka, udišite dve-tri sekunde, a potom izdišite pet sekundi. Na taj način aktiviraćete parasimpatički nervni sistem, koji usporava gutanje hrane, dajući pritom stomaku više vremena da pošalje mozgu signal da ste siti.

UŽINA NA SVAKA DVA-TRI SATA

Ako pravilno rasporedite dnevni unos kalorija u organizam, uspećete da održite nivo šećera u krvi. Setite se da užinate čak i kad niste kod kuće, kad ste u kancelariji ili na odmoru: najbolje je uzeti neko sezonsko voće.

VEŽBAJTE REDOVNO

Pored toga što ima veoma blagotvorno dejstvo na vaše zdravlje, aktivni fizički program takođe ubrzava osnovni metabolizam. Dovoljno je i 30 minuta vežbanja, ali svakodnevno!

NE JEDITE NOĆU

Od kasne večeri pa nadalje – metabolizam se usporava, a hrana koja se tad unosi u organizam direktno se pretvara u masne naslage i akumulira tako da pravi jastučiće na najosetljivijim mestima, poput stomaka i butina. Jedino je preporučljivo pre spavanja popiti čaj od nane.

ZAŠTITITE JETRU

Ovaj organ ima zadatak da vam čisti telo od toksina što ih sadrže namirnice kojima se hranimo, ali i od onih koje proizvodi naš organizam. To je izuzetno delikatna uloga: da bi je odigrala na najbolji mogući način, jetri su potrebni vitamini i fitonutrijenti (hranljivi sastojci iz biljne hrane). Suviše šećera, rafinisanih ugljenih hidrata i štetnih masti naškodiće joj i usporiti čitav metabolizam.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Saveti za ubrzanje metabolizma
Rating
51star1star1star1star1star

Pogledajte i ...

čišćenje jetre

SIKAVICA – ČUVAR VAŠE JETRE

Sikavica, Silybum marianum, je jedna od najboljih biljaka za zaštitu i detoksikaciju jetre. Sikavica se …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *