Početna / Zdravlje žena / Šafran leči PMS
leči pms

Šafran leči PMS

Šafran je u staroj persijskoj tradicionalnoj medicini korišćen kao prirodni „popravljač“ raspoloženja. Obično su ga dodavali u čaj ili koristili za pripremanje pirinča.

Jedno istraživanje je pokazalo da šafran može da pomogne da pobedite PMS, tačnije kod ublažavanja predmenstrualnih sindroma i depresije. Ispostavilo se da je čak 75 odsto žena, kojima su davane kapsule šafrana tokom PMS-a, prijavilo da su se simptomi, poput promena raspoloženja ili depresije, smanjili bar za pola. Ovaj začin je kod žena umirio bol u stomaku, ali i delovao kao blagi antidepresiv.

Sastojci ove biljke identično deluju na mozak kao lekovi protiv depresije, a nuspojave, za sada, nisu primećene. Šafran, izgleda, povećava nivo serotonina, koji utiče na dobro raspoloženje. U sebi sadrži: vitamin B2, krocin, likopen, beta karoten, vosak, masno ulje i jedan odsto eteričnog ulja.

Još neka istraživanja ukazuju da šafran (osim toga što pomaže da pobedite PMS) može da spreči slabljenje vida kod starijih osoba, da popravlja memoriju, pa, čak, da bi bio koristan i u borbi protiv tumora.

Naravno, potrebno je još mnogo laboratorijskog rada da bismo otkrili sve čari ovog neobičnog začina.

Neverovatno je da je za samo kilogram začina potrebno ubrati od 70.000 do 200.000 cvetova, pa zato šafran važi i za jedan od najskupljih začina.

Ipak, kako se zaista pokazao kao prvi prolećni borac protiv tako omraženih “stanja”, ne bi trebalo da vas cena odbija. Upotrebite ga da uspešno pobedite PMS.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Šafran leči PMS
Rating
51star1star1star1star1star

Pogledajte i ...

Hajdučka trava – prirodni lek za ženske bolesti

Smatra se da je hajdučka trava, pre svega, biljka za žene. Žene mogu biti pošteđene …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *