Početna / Varenje / Prirodni lekovi za dijareju

Prirodni lekovi za dijareju

Dijareja je svakako neprijatan doživljaj, ali može poslužiti važnoj svrsi. Dijareja je jedna od metoda u telu za otklanjanje nepoželjnih supstanci. Karakteriše se retkim, vodenastim stolicama.

Uobičajeni uzroci dijareje su virusne ili bakterijske infekcije, konzumiranje kontaminirane hrane ili vode, alergija na hranu, prekomerno pijenje, stres i anksioznost ili neželjeni efekti nekih lekova.

Kod dijareje se mogu doživeti simptomi kao što su česti pokreti creva, povraćanje, bol u stomaku, žeđ, groznica, mučnina, gubitak apetita i dehidracija. Dijareja može biti akutna, trajati jednu ili dve nedelje, ili hronična dijareja, koja traje duže od dve do tri nedelje.

Dijareja se javlja kada više tečnosti prolazi kroz debelo crevo (kolon) nego što se može apsorbovati. Obično, debelo crevo može apsorbovati nekoliko puta više tečnosti nego što je potrebno svakodnevno.

Kada bakterije, paraziti ili virusi ulaze u creva kroz hranu ili vodu, napadaju sluzokožu digestivnog sistema i oštete je, što onemogućava apsorpciju tečnosti iz sadržaja creva. Ovo zauzvrat prouzrokuje previše brzo prebacivanje sadržaja creva kroz digestivni sistem, što dovodi do dijareje. I akutna i hronična dijareja mogu značajno uticati na vaše svakodnevne aktivnosti. Da biste se rešili simptoma povezanih sa dijarejom, možete probati neke jednostavne prirodne lekove.

Koji su najbolji prirodni lekovi za dijareju?

Seme piskavice

Zbog visokog sadržaja sluzi prisutnih u semenu piskavice, ovo je koristan prirodni lek za dijareju.

Progutajte jednu kašičicu semena piskavice sa jednom kašikom jogurta.

Druga opcija je da umešate jednu kašičicu semena piskavice i jednu kašiku pečenog semena kumina u ​​dve kašike jogurta. Pojedite ovo dva ili tri puta dnevno.

Đumbir

Kako je đumbir jednostavno dobar za opšte digestivno zdravlje, uvek je dobra opcija za lečenje dijareje.

Pomešajte po jednu kašičicu osušenog đumbira u prahu, praha kumina, cimeta u prahu i meda. Konzumirajte ovo tri puta dnevno.

Možete koristiti suvi đumbir ili svež đumbir da napravite šolju čaja od đumbira. Pijte ovaj čaj protiv dijareje dva ili tri puta dnevno, što će pomoći u olakšanju grčeva i abdominalnog bola koji ponekad prate dijareju.

Druga opcija je pomešati jednake količine soka od đumbira i limunovog soka i dodati ovome malo zdrobljenog bibera. Uzmite ovo najmanje tri puta dnevno kako biste se brzo otarasili dijareje.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće ima antibakterijska svojstva koja pomažu u borbi protiv dijareje uzrokovane bakterijama. Ovo prirodno sirće sadrži i pektin koji deluje kao zaštitni premaz i umiruje crevne grčeve.

Umešajte jednu do dve kašike jabukovog sirćeta u čašu vode i popijte ovo dva puta dnevno dok se vaše stanje ne poboljša.

Banane

Banane takođe mogu pomoći u rešavanju problema vodene stolice. Pektin prisutan u bananama je vrsta rastvorljivog vlakna koje pomaže u apsorbovanju tečnosti u crevima, čime se smanjuje količina tečnosti u stolici. Istovremeno, visok nivo kalijuma prisutan u bananama pomaže u zameni elektrolita koji se mogu izgubiti prilikom dijareje.

Uvek je dobra ideja da pojedete jednu ili dve zrele banane sa svojim doručkom kako biste održali digestivno zdravlje.

Jogurt

Jogurt koji sadrži “živu kulturu“ (probiotik) je još jedan efikasan način za prirodno lečenje dijareje.

Kamilica

Kamilica se često koristi za lečenje različitih crevnih problema, uključujući dijareju. Antispazmodična svojstva uz visoku količinu tanina prisutnih u kamilici mogu pružiti veliku olakšicu od simptoma dijareje.

Stavite jednu kašičicu cvetova kamilice i jednu kašičicu listova nane u šolju ključale vode. Neka odstoji oko 15 minuta. Pijte ovaj biljni čaj najmanje tri puta dnevno.

GASTOCOLON BILJNE KAPI su 100% prirodan preparat koji pomaže kod simptoma dijareje, uključujući i akutnu i hroničnu dijareju. Redovnom primenom ovih kapi, simptomi dijareje se smanjuju i funkcija creva se polako vraća u normalu.

GASTOCOLON BILJNE KAPI deluju blago umirujuće, opuštaju i smanjuju napetost u crevima, normalizuju crevnu floru i pomažu u regulisanju probave i regeneraciji crevne sluzokože.

Pogledajte i ...

Celer snižava holesterol, pritisak i pomaže u probavi

Celer je bogat vitaminom A, dok su peteljke izvrstan izvor vitamina B1, B2, B6 i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *