Nekim ljudima je pošlo za rukom da promene svoje alergijske reakcije uz pomoć biljnih ili homeopatskih proizvoda (Lectranal, Polinol), koji menjaju prejak imuni odgovor na alergen. Drugi su uspeli da smanje simptome alergije i samim tim imaju manju potrebu za lekovima kad dođe sezona alergije.

Ako ste raspoloženi za tretmane akupunkture, to je bezbedan način da bez hemije, uz pomoć iglica zabodenih na pravo mesto, ponovo naučite svoj organizam kako da odčepi zapušen nos, lakše diše, ne kašlje kad dođe u kontakt sa alergenima.

Kako rade prirodna sredstva protiv alergija?

Alergije su izazvane prejakom reakcijom imunog sistema na nešto što ne predstavlja pravu opasnost za organizam, npr. polen, životinjska dlaka. Neke biljke deluju kao antihistaminici, sprečavaju prenosnika alergijske reakcije – histamin da otpočne prejaku reakciju organizma.

Lopuh ili repuh (Petasites hybridus)

se smatra Singulair-om biljnog sveta. Repuh deluje baš kao i lekovi koji sprečavaju oticanje disajnih puteva kakvo se dešava kod alergijskog rinitisa, bronhitisa i astme. Istraživanja pokazuju da je kod simptoma zapušenog nosa, polenske kijavice, alergijskih iritacija očiju, lopuh efikasan kao i antihistaminici, samo bez sedativnog dejstva. To je posebno važno za ljude kojima je bitno da očuvaju dobru koncentraciju tokom dana, npr. u vožnji, upravljanju mašinama, umnom radu. Repuh je sličan podbelu, a obe biljke sadrže pirolizidinske alkaloide koji mogu oštetiti jetru, pa se ne preporučuje dugotrajna upotreba. U nekim komercijalnim preparatima su ove komponente odstranjene, pa se u tom slučaju repuh može koristiti duži period.

Kvercetin

je biljna komponenta mnogih vrsta voća i povrća, a smatra se da stabiliše mastocite i sprečava oslobađanje histamine – izazivača alergijskih reakcija. Kvercerin bi se mogao opisati kao paralela hemijskom leku hromoglikatu (Vividrin, Natrijum hromoglikat).

Koren astragalusa

Astragalus je poznat po svojim imunomodulatornim dejstvima, tj. ima osobinu da pojačava slab imuni odgovor i smiruje prejak. Astragalus ima imunomodulatorno svojstvo, utiče na preusmeravanje reakcije preosetljivosti – alergije, na druge imunološke puteve, čime se sprečava razvoj alergijskih simptoma (kijanje, curenje iz nosa, kašalj, osip, nadražene oči, otoci). Korisno ga je da počnete sa uzimanjem pre očekivane sezone alergija, a ukoliko je alergija već ispoljena uzimaju se povećane doze.

Upotrebite imunomodulatore pre sezone alergija

Kada alergijska reakcija jednom krene, vrlo je teško zaustaviti je, pa je najbolje delovati preventivno. Ukoliko par nedelja pre sezone alergija počnete sa upotrebom biljnih lekova koji smanjuju prejak alergijski odgovor, možete smanjiti alergijske simptome ili ih potpuno izbaciti. Na taj način, i ako dođe do ispoljavanja simptoma alergije, manja je potreba za lekovima (antihistaminicima, lokalnim vazokonstriktorima), pa su manja i neželjena dejstva.

PRIMED 2

Kako deluje PRIMED 2?
Aktivni sastojci preparata pomažu razgradnju i iskašljavanje gustog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima. Smanjuju osetljivost disajnih organa na alergene iz vazduha i deluju na opuštanje disajnih puteva, čime ublažavaju i proređuju astmatične napade.

PRIMED 2 stimuliše rad i regeneraciju oštećenih disajnih puteva i pomaže u tretmanu virusnih i bakterijskih infekcija respiratornih puteva. Hranljivi sastojci blagotvorno deluju na jačanje odbrambenih snaga organizma.