Prevencija erektilne disfunkcije

Prevencija erektilne disfunkcije

Prevencija erektilne disfunkcije

Muška neplodnost je nešto sasvim različito od impotencije. Muškarac koji ne može održati erekciju, može u svakom drugom pogledu biti savršeno normalan i sposoban za oplodnju. Prerana ejakulacija, kada do orgazma dolazi suviše brzo da bi se zadovoljio neki od partnera, razlikuje se od impotencije. Za postizanje erekcije potrebno je nekoliko preduslova:

  • odgovarajuće emotivno stanje svesti
  • hipofiza normalne funkcije
  • odgovarajući nivo testosterona
  • neoštećen mozak i živčani sistem
  • dotok odgovarajuće količine krvi u penis

Održavanje opšteg zdravstvenog stanja

Obzirom da je impotencija u mnogim slučajevima uzrokovana smanjenim dotokom krvi iz blokiranih arterija, važno je održavati iste životne navike koje imaju oni iz visoko rizične grupe srčanih bolesnika. Ove navike uključuju: ishranu bogatu svežim voćem i povrćem, integralnim žitaricama i vlaknima, s niskim sadržajem zasićenih masti i natrijuma. Konzumiranje alkohola treba biti umereno. Izuzetno je važno redovno vežbanje, a vrlo je važno prestati pušiti.

Česte erekcije

Impotenciju može sprečiti stalna polna aktivnost. Česte erekcije stimulišu dotok krvi u penis. Važno je napomenuti da su erekcije najjače u snu, neposredno pre buđenja. Jesen je godišnje doba kada su nivoi muških hormona najviše, a polna aktivnost najčešća.

Kegelove vežbe

Kegelova vežba je jednostavna vežba koju najčešće praktikuju muškarci s urinarnom inkontinencijom i trudnice. Može pomoći i u slučajevima gde je erektilna disfunkcija posledica poremećene krvne cirkulacije. Osnovna tehnika sastoji se od stezanja i opuštanja mišića male karlice koji kontrolišu uriniranje. Kako je mišić unutrašnji i teško ga je izolirati, lekari često preporučuju vežbe za vreme mokrenja. Preporučuje se mišić stezati sve dok se mlaz urina ne uspori ili prekine, a zatim ga opet pustiti. Potrebno je napraviti 5-15 kontrakcija, svaka u trajanju od 10 sekundi. Vežba se sprovodi 3-5 puta dnevno.

Promena leka ili doze leka koji uzrokuje impotenciju

Ukoliko je problem uzrokovan nekim lekom, potrebno je da pacijent s lečnikom razmotri njegovu alternativu ili smanjenje doze. U lečenju visokog krvnog pritiska, manja je verovatnoća da će npr. ACE inhibitorni, za razliku od mnogih drugih preparata, uzrokovati seksualnu disfunkciju.

Psihoterapija i bihevioristička terapija

Često se impotencija, bez obzira na etiologiju, leči nekim oblikom psihološke, biheviorističke, seksualne ili kombinovane terapije. U takvim slučajevima dobro je uključiti i partnera, bez obzira da li je seksualna terapija deo lečenja ili nije. Terapija može olakšati period adaptacije nakon početka ili po završetku lečenja.

Istraživanja urologa su pokazala da poremećaj erekcije napreduje s godinama. Pre tridesete godine života na poremećaj erekcije žali se samo 2% muškaraca, ali posle 42. godine na sličnim tegobama žali se čak 42% muškaraca. Tokom godina, teškoće u održavanju erekcije se povećavaju pa nakon pedesete godine života uspešan seksualni život ima samo 39% muškaraca.

Biljne kapi babin zub – Tribulus Terrestris je u tradicionalnoj medicini mnogih zemalja zastupljen od davnina, koristi se već hiljadama godina unazad. Stari Grci su ga upotrebljavali kao diuretik kao i za poboljšanje opšteg samopouzdanja i raspoloženja. U Kini je biljka babin zub upotrebljavana za oboljenja srca i krvnih sudova, jetre, bubrega. Najčešće se babin zub – tribulus terrestris preporučuje kao afrodizijak mada ima i mnoga druga blagotvorna i lekovita dejstva na organizam.

Trenutno, lekari i specijalisti sve ređe koriste izraz „impotencija“ sobzirom na negativne konotacije koje ova reč označava. Češće se mogu čuti izrazi „erektilne disfunkcije“!

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.