Početna / Zdravlje žena / Predmenopauza
Predmenopauza

Predmenopauza

Predmenopauza je period od 3 do 5 godina pre menopauze, u kome dolazi do promena u odnosu na obilnost, trajanje i učestalost menstrualnih ciklusa, pojave preznojavanja i nesanice, ali periodi bez menstruacije ne traju duže od 3 meseca. Po definiciji ovog pojma, podrazumeva se da je perimenopauza vremenski ograničena na godinu dana od poslednje redovne menstruacije.

Predmenopauza ili perimenopauza kod žena najčešće počinje u četrdesetim. Na ranije javljanje mogu uticati razni faktori, ali su istraživanja pokazala da je ova pojava češća kod žena koje su pušači, i to u proseku dve godine ranije u odnosu na žene nepušače. Predmenopuza može biti i genetski nasleđena. Takođe, hemoterapija i zračenje male karlice sve su češći razlog ranijeg nastupanja perimenopauze.

U toku predmenopauze nivo estrogena i progesterona je promenljiv ‒ pada i raste. Većina perimenopauzalnih promena nastaje zbog smanjenja stvaranja estrogena. Smanjenje može biti blago ili naglo.

Najčešći simptomi predmenopauze su:

 • Nepravilnosti menstrualnog ciklusa
 • Prekomerno znojenje
 • Problemi sa nesanicom
 • Nagle promene raspoloženja
 • Razdražljivost
 • Suvoća vagine
 • Problemi sa urinarnim traktom
 • Smanjenje mogućnosti začeća
 • Promene seksualne želje i seksualnog funkcionisanja
 • Gubitak koštane mase
 • Povećanje nivoa holesterola u krvi
 • Promena kvaliteta kože
 • Promena kvaliteta kose
 • Promena kvaliteta noktiju

Nepravilnosti menstrualnog ciklusa su jedan od prvih simptoma pred menopauzu. Vreme između dve menstruacije se menja ‒ skraćuje se ili se produžava, a može i izostati. Menstrualno krvarenje može biti povećano ili značajno manje nego inače. Menja se čak i dužina trajanja krvarenja. Ukoliko je redovno prisutna promena od 7 ili više dana u dužini između dva ciklusa, najverovatnije je u pitanju rana predmenopauza. Vreme između dve menstruacije od 60 ili više dana, znači da je prisutna kasna predmenopauza.

Učestale nesanice, talasi vrućine i pojačano znojenje su takođe karakteristični simptomi predmenopauze.

Pojačano i intenzivno znojenje praćeno talasima toplote (valunzi) ‒ Njihova jačina, dužina i učestalost se razlikuje, ali se najčešće doživljavaju kao neprijatni simptomi i često negativno utiču na kvalitet sna.

Problemi sa snom mogu biti uzrokovani preznojavanjem, ali se često javljaju i bez njih. Uglavnom se manifestuju ranim buđenjem ujutru ili otežanim uspavljivanjem sa posledicama dnevnog umora.Kada su u pitanju simptomi predmenopauze svakodnevno buđenje u zoru je još jedan od nih.

Promene raspoloženja bez vidljivog spoljašnjeg uzroka, povećanje nervoze i razdražljivost, takođe su karakteristični simptomi za pretklimaks. Njihovom intenzitetu dodatno doprinose poremećaji sna. Povećana je i učestalost javljanja depresivnog poremećaja.

Smanjenje nivoa estrogena utiče na tkivo vagine i čini da gubi elastičnost i vlažnost. Kod su simptomi jače izraženi odnos može biti bolan. Povećana je i osetljivost na vaginalne urinarne infekcije. Smanjenje elastičnosti tkiva mokraćne bešike doprinosi urinarnoj inkotinenciji.

Sve učestaliji ciklusi bez sazrevanja jajne ćelije, kao i njihovo različito trajanje smanjuju mogućnost začeća. Ipak, sve dok postoji menstrualni ciklus, moguća je i trudnoća.

Predmenopauza može da utiče na libido u manjoj ili većoj meri. Žene koje su imale zadovoljavajuće seksualno finkcionisanje, najčešće će ga imati i dok traje perimenopauza i kasnije u menopauzi.

Smanjenjem nivoa estrogena povećava se rizik od osteoporoze, a takođe se menja i kvalitet kože, kose i noktiju.

Estrogen, koji je čuvar zdravlja srca kod žena, svojim smanjenjem utiče na nivo holesterola u krvi, pa tako dolazi do povećanja LDL, a smanjenja HDL holesterola, što povećava rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti.

Predmenopauza i hormoni

U predmenopauzi je veoma važno uravnoteživanje hormona ne samo da bi se izbegle tegobe u predmenopauzi nego i zbog očuvanja celokupnog zdravlja. Ipak, većina žena, a i lekara gledaju na hormonsku terapiju kao na poslednji izbor za lečenje simptoma perimenopauze. Dominantno stanovište je da je hormonska terapija korisna, ali da se mora primenjivati u najmanjoj mogućoj dozi i u kratkom vremenskom periodu.

Nadomeštanje nedostajućih hormona bioidentičnima u većini slučajeva pokazuje kao dobrodošla pomoć i rešenje, ali ipak treba imati na umu da terapijom nadomešteni hormoni nisu čarobna supstanca koja sama po sebi vraća organizam u ravnotežu.

Žene kod kojih su  perimenopauzalni simptomi izraženi trebale bi da budu spremne da naprave promene u životu ‒ od ishrane i životnog tempa do odnosa s okolinom i odnosa prema sebi.

Predmenopauza i menstruacija

Hormonalne promene utiču na jajnike, pa tako ciklus može trajati duže ili kraće nego obično ili čak izostati nekoliko meseci. Ako menstruacija izostane 3 ili više meseca ili su prisutni veliki odlivi praćeni osećajem umora ili teškog disanja, treba da se obratite lekaru, naročito ako imate manje od 40 godina.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Predmenopauza
Rating
51star1star1star1star1star

Pogledajte i ...

Dismenoreja – simptomi i uzroci

Dismenoreja se može opisati i definisati kao bolna menstruacija, ali njeni simptomi uglavnom počinju da …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *