Početna / Zdravlje žena / Predmenopauza
Predmenopauza

Predmenopauza

Predmenopauza je period od 3 do 5 godina pre menopauze, u kome dolazi do promena u odnosu na obilnost, trajanje i učestalost menstrualnih ciklusa, pojave preznojavanja i nesanice, ali periodi bez menstruacije ne traju duže od 3 meseca. Po definiciji ovog pojma, podrazumeva se da je perimenopauza vremenski ograničena na godinu dana od poslednje redovne menstruacije.

Predmenopauza ili perimenopauza kod žena najčešće počinje u četrdesetim. Na ranije javljanje mogu uticati razni faktori, ali su istraživanja pokazala da je ova pojava češća kod žena koje su pušači, i to u proseku dve godine ranije u odnosu na žene nepušače. Predmenopuza može biti i genetski nasleđena. Takođe, hemoterapija i zračenje male karlice sve su češći razlog ranijeg nastupanja perimenopauze.

U toku predmenopauze nivo estrogena i progesterona je promenljiv ‒ pada i raste. Većina perimenopauzalnih promena nastaje zbog smanjenja stvaranja estrogena. Smanjenje može biti blago ili naglo.

Najčešći simptomi predmenopauze su:

 • Nepravilnosti menstrualnog ciklusa
 • Prekomerno znojenje
 • Problemi sa nesanicom
 • Nagle promene raspoloženja
 • Razdražljivost
 • Suvoća vagine
 • Problemi sa urinarnim traktom
 • Smanjenje mogućnosti začeća
 • Promene seksualne želje i seksualnog funkcionisanja
 • Gubitak koštane mase
 • Povećanje nivoa holesterola u krvi
 • Promena kvaliteta kože
 • Promena kvaliteta kose
 • Promena kvaliteta noktiju

Nepravilnosti menstrualnog ciklusa su jedan od prvih simptoma pred menopauzu. Vreme između dve menstruacije se menja ‒ skraćuje se ili se produžava, a može i izostati. Menstrualno krvarenje može biti povećano ili značajno manje nego inače. Menja se čak i dužina trajanja krvarenja. Ukoliko je redovno prisutna promena od 7 ili više dana u dužini između dva ciklusa, najverovatnije je u pitanju rana predmenopauza. Vreme između dve menstruacije od 60 ili više dana, znači da je prisutna kasna predmenopauza.

Učestale nesanice, talasi vrućine i pojačano znojenje su takođe karakteristični simptomi predmenopauze.

Pojačano i intenzivno znojenje praćeno talasima toplote (valunzi) ‒ Njihova jačina, dužina i učestalost se razlikuje, ali se najčešće doživljavaju kao neprijatni simptomi i često negativno utiču na kvalitet sna.

Problemi sa snom mogu biti uzrokovani preznojavanjem, ali se često javljaju i bez njih. Uglavnom se manifestuju ranim buđenjem ujutru ili otežanim uspavljivanjem sa posledicama dnevnog umora.Kada su u pitanju simptomi predmenopauze svakodnevno buđenje u zoru je još jedan od nih.

Promene raspoloženja bez vidljivog spoljašnjeg uzroka, povećanje nervoze i razdražljivost, takođe su karakteristični simptomi za pretklimaks. Njihovom intenzitetu dodatno doprinose poremećaji sna. Povećana je i učestalost javljanja depresivnog poremećaja.

Smanjenje nivoa estrogena utiče na tkivo vagine i čini da gubi elastičnost i vlažnost. Kod su simptomi jače izraženi odnos može biti bolan. Povećana je i osetljivost na vaginalne urinarne infekcije. Smanjenje elastičnosti tkiva mokraćne bešike doprinosi urinarnoj inkotinenciji.

Sve učestaliji ciklusi bez sazrevanja jajne ćelije, kao i njihovo različito trajanje smanjuju mogućnost začeća. Ipak, sve dok postoji menstrualni ciklus, moguća je i trudnoća.

Predmenopauza može da utiče na libido u manjoj ili većoj meri. Žene koje su imale zadovoljavajuće seksualno finkcionisanje, najčešće će ga imati i dok traje perimenopauza i kasnije u menopauzi.

Smanjenjem nivoa estrogena povećava se rizik od osteoporoze, a takođe se menja i kvalitet kože, kose i noktiju.

Estrogen, koji je čuvar zdravlja srca kod žena, svojim smanjenjem utiče na nivo holesterola u krvi, pa tako dolazi do povećanja LDL, a smanjenja HDL holesterola, što povećava rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti.

Predmenopauza i hormoni

U predmenopauzi je veoma važno uravnoteživanje hormona ne samo da bi se izbegle tegobe u predmenopauzi nego i zbog očuvanja celokupnog zdravlja. Ipak, većina žena, a i lekara gledaju na hormonsku terapiju kao na poslednji izbor za lečenje simptoma perimenopauze. Dominantno stanovište je da je hormonska terapija korisna, ali da se mora primenjivati u najmanjoj mogućoj dozi i u kratkom vremenskom periodu.

Nadomeštanje nedostajućih hormona bioidentičnima u većini slučajeva pokazuje kao dobrodošla pomoć i rešenje, ali ipak treba imati na umu da terapijom nadomešteni hormoni nisu čarobna supstanca koja sama po sebi vraća organizam u ravnotežu.

Žene kod kojih su  perimenopauzalni simptomi izraženi trebale bi da budu spremne da naprave promene u životu ‒ od ishrane i životnog tempa do odnosa s okolinom i odnosa prema sebi.

Predmenopauza i menstruacija

Hormonalne promene utiču na jajnike, pa tako ciklus može trajati duže ili kraće nego obično ili čak izostati nekoliko meseci. Ako menstruacija izostane 3 ili više meseca ili su prisutni veliki odlivi praćeni osećajem umora ili teškog disanja, treba da se obratite lekaru, naročito ako imate manje od 40 godina.

Pogledajte i ...

Prirodni lekovi za ciste na jajnicima

Da li ste i vi jedna od mnogih žena koje muče ciste na jajnicima? Ne …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *