Početna / Kardio vaskularni sistem / Pravilan unos tečnosti – zdravo srce
hidriranost organizma

Pravilan unos tečnosti – zdravo srce

Održavanje hidriranosti organizma pomaže srcu da lakše pumpa krv kroz krvne sudove do mišića, što mišićima pomaže da funkcionišu efikasno.

„Ako ste dobro hidrirani, vaše srce ne mora da radi sa mnogo napora“, kaže dr Džon Betson, doktor sportske medicine i volonter Američke asocijacije za bolesti srca.
Dehidracija može da bude ozbiljno stanje koje može da dovede do problema od oteklih stopala ili glavobolje do bolesti opasnih po život kao što je toplotni udar.

Koliko tečnosti vam je potrebno?

Šta znači biti dobro hidriran? Količina tečnosti koja je nekoj osobi potrebna zavisi od klimatskih uslova, odeće koju nosi i intenziteta i trajanja vežbanja, kaže dr Betson.
Osoba koja se obilato znoji treba da pije više tečnosti od nekoga ko se ne znoji toliko. Određena zdravstvena stanja, kao što su dijabetes ili bolesti srca, takođe mogu da znače da vam treba više vode. Osobe sa cističnom fibrozom imaju visoku koncentraciju natrijuma u znoju i takođe treba da vode računa da izbegavaju dehidraciju. Isto tako, neki lekovi mogu da deluju kao diuretici, što dovodi do toga da organizam gubi više tečnosti.

Žeđ nije najbolji pokazatelj da treba da pijete vodu. „Ako ste žedni, to znači da ste već dehidrirali,“ kaže dr Betson i ističe da je najlakše obratiti pažnju na boju urina. Bled i bistar urin znači da ste dobro hidrirani. Ako je urin taman, pijte više tečnosti.
Ako želite tačno da znate koliko tečnosti vam je potrebno, Betson predlaže da se izmerite pre i posle vežbanja, da biste videli koliko ste izgubili putem znojenja. Ovo je naročito dobar način za sportiste koji treniraju u toplim letnjim mesecima.
„Svaki izgubljeni kilogram znoja treba da nadoknadite litrom vode“, kaže dr Betson i dodaje da nije neobično za sportistu koji trenira da izgubi 2,5 kilograma ili više znoja tokom treninga.
Ako se ne znojite tokom intenzivne fizičke aktivnosti, to može da bude znak da ste toliko dehidrirali da je došlo do iscrpljenosti usled toplote.

Voda je najbolja

Za većinu ljudi, voda je najbolje što mogu da piju da bi ostali hidrirani. Izvori vode takođe obuhvataju hranu, kao što je voće i povrće, koji sadrže visok procenat vode.
„Zdravije je piti vodu tokom vežbanja, a po završetku pojesti zdravu užinu kao što su kriške pomorandže, banana ili šaka nesoljenog koštunjavog voća“, kaže dr Betson.

Ne samo za sportiste ili vežbanje

Hidracija nije važna samo tokom fizičke aktivnosti. Sedenje na suncu po toplom ili vlažnom danu, čak i ako ne vežbate, takođe može da izazove potrebu za više tečnosti. Osobe sa srčanim problemima, stariji od 50 godina ili gojazne osobe takođe treba posebno da vode računa. Veoma je važno dobro voditi računa o hidriranosti i kada putujete.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Pravilan unos tečnosti - zdravo srce
Rating
51star1star1star1star1star

Pogledajte i ...

Proširene vene – prirodno lečenje

Proširene vene – prirodno lečenje

Proširene vene su uobičajeni problem koji podrazumeva pojavu nenormalno uvećanih vena blizu površine kože. Varikozne …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *