Početna / Zdravlje žena / Polipi na materici – uzroci, simptomi, lečenje

Polipi na materici – uzroci, simptomi, lečenje

Ukoliko se približavate menopauzi i doživljavate vaginalno krvarenje nepoznatog uzorka, to bi moglo biti usled stanja pod nazivom polipi na materici. Dobra vest je da ako polipi postanu problematični, mogu da se leče. Evo šta treba da znate o ovom čestom zdravstvenom problemu kod žena.

Šta su polipi na materici?

Polipi na materici su abnormalne izrasline na unutrašnjoj oblozi materice (endometrijumu). Ponekad se nazivaju endometrijalni polipi i mogu izazvati simptome kao što je nepravilno vaginalno krvarenje. Mogu da se razviju i polipi na grliću materice.

Polipi na materici su veoma česti. Pojavljuju se najčešće u periodu oko i nakon menopauze. Mali polipi obično ne uzrokuju simptome i mogu da prođu sami od sebe. U drugim slučajevima, ukoliko se ne leče – polipi mogu uzrokovati simptome koji utiču na kvalitet života i mogu nositi male šanse da postanu kancerogeni. Oni takođe mogu uticati na plodnost kod žena. Rani tretman može smanjiti rizik od komplikacija.

Polip na materici simptomi

Nepravilno krvarenje između menstrualnih perioda ili posle menopauze

Menstrualni ciklusi koji variraju u dužini i težini

Vrlo teški ciklusi

Teško zatrudnjivanje (neplodnost).

Polipi takođe mogu dovesti do komplikacija kao što je anemija. Ovo se može dogoditi kada polipi uzrokuju gubitke velike količine krvi.

Kako nastaju polipi u materici

Polipi se javljaju kada se ćelije sluzokože materice (endometrijuma) umnožavaju previše puta. Kako se ovo događa, formiraju se grudvice. Ove grudvice često liče na viseće vreće ili pečurke napravljene od tkiva. Većina polipa materice je vrlo mala, ali mogu da variraju u veličini od nekoliko milimetara, do nekoliko centimetara u prečniku. Polipi mogu biti brojni ili mali, a neke žene mogu imati samo jedan polip na materici. Neka istraživanja pokazuju da estrogen igra važnu ulogu u formiranju polipa, ali još nije jasno kako. 

Polipi na materici se najčešće javljaju kod žena koje su u perimenopauzi i postmenopauzi. Gojaznost je takođe faktor rizika. Još jedan faktor rizika može biti i uzimanje leka za rak dojke koji se zove tamoksifen.

Polipi na materici su slični jednoj vrsti fibroida materice. Fibroidi se formiraju od mišićnog tkiva u materici, ali mogu izazvati mnoge iste simptome kao i polipi. Najveća razlika je u tome što je verovatnije da će fibroidi materice biti problematični u reproduktivnim godinama i smanjiti se nakon menopauze, dok su polipi verovatnije problematični nakon menopauze. 

Lečenje polipa na materici

Mali polipi mogu da nestanu sami bez tretmana. Ukoliko postanu problematični, postoji nekoliko različitih opcija koje tretiraju postojeće polipe i sprečavaju njihov budući nastanak.

Lekovi

Hormonski lekovi se ponekad propisuju za lečenje simptomatičnih polipa na materici. Ovo uključuje progestine ili agoniste hormona koji oslobađaju gonadotropin.

Neinvazivna hirurgija

Ukoliko su problematični i izazivaju simptome, a uz to ometaju i zatrudnjvanje – obično se izvodi polipektomija ili skidanje polipa sa grlića materice. Mali polipi se mogu ukloniti procesom koji se zove histeroskopska ekscizija (histeroskopija polipa).

Promene u načinu života

Gubitak težine može poboljšati prognozu u slučaju polipa na materici. Zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost takođe mogu dosta da pomognu.

Polip na grliću materice prirodno lečenje

Najbolji čaj protiv polipa na materici je BIOMIOM ČAJ ZA ŽENE – koji je napravljen od specijalne biljne mešavine koja uspešno pomaže kod polipa na materici, ali i kod mioma, cista, endometrioze, pojačanog menstrualnog krvarenja, tumora i drugih posledica hormonskog disbalansa.

Pored ovog delotvornog čaja, možete da koristite i FLORAVITEX KAPI koje su na bazi konopljike, biljke koja uspešno deluje protiv hormonskog disbalansa – koji je jedan od vodećih uzroka nastanka polipa na materici.

Ne smemo da zaboravimo da pomenemo i VIRAK BILJNE KAPI  – organski prirodan preparat koji je takođe pokazao efikasnost protiv polipa na materici i mnoge žene spasio ginekološke operacije.

Pogledajte i ...

Problemi sa bolnim i obilnim menstruacijama

Problemi sa bolnim i obilnim menstruacijama

Kod većine žena, bolni grčevi pre i tokom menstruacije, toliko su snažni da ih onesposobljavaju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *