Početna / Mišićno koštani sistem / Osteoporoza kod muškaraca

Osteoporoza kod muškaraca

Muškarci imaju daleko manje šanse od žena za osteoporozu, iako mogu imati gore posledice od ove bolesti. Procene su da oko dva miliona američkih muškaraca ima osteoporozu, a 8 do 13 miliona ljudi – nisku gustinu kostiju – uslov za osteoporozu.

Dok je većina žena u istraživanju rekla da bi prihvatila skrining za osteoporozu, samo 25% muškaraca pristalo bi na to. Žene više od četiri puta češće od muškaraca preduzimaju mere da bi sprečile osteoporozu: uzimanje kalcijuma i vitamina D, kao i sličnih dodataka.

„Bili smo iznenađeni koliko je velika razlika između muškaraca i žena u pogledu osteoporoze“, izjavila je autor studije dr Irina Daškova, gerijatrijski saradnik u North Shore-LIJ zdravstvenom sistemu u New Hyde Park, država Njujork.

„Pozitivna je činjenica da dugovečnost raste u američkoj populaciji, ali mi znamo, na osnovu istraživanja, da je, kada muškarci imaju prelome usled osteoporoze, njihov mortalitet veći nego kod žena i teže su medicinske posledice usled slabe gustine kostiju. U našem okruženju se smatra da je osteoporoza problem žena, a ne muškaraca, i to mora da se promeni, što pre, to bolje“, rekla je dr Irina Daškova u saopštenju.

Rezultati su nedavno objavljeni na godišnjem sastanku Američkog gerijatrijskog društva u Vašingtonu.

Neki zdravstveni problemi i lekovi koji „podstiču“ osteoporozu specifični su za muškarce, uključujući i neke lekove za lečenje raka prostate, ističu istraživači.

Dr Žizel Volf-Klajn, programski direktor za gerijatrijsko zajedništvo, sarađivala je sa dr Daškovom na istraživanju: „Naše istraživanje je jasno utvrdilo da pacijenti i lekari jednostavno ne razmišljaju o skriningu muškaraca na osteoporozu. Na kosti starijih muškaraca obično se obrati pažnja tek kada padnu i slome kuk, pa se onda preduzimaju mere da ne slome i drugi kuk.“

BILJNE KAPI KOD OSTEOPOROZE

Biljne-kapi-kod-osteoporozeBiljne kapi kod osteoporoze, kao dodatak ishrani, preporučujemo za očuvanje koštane mase u prevenciji osteoporoze i kao dopunsku terapiju osteoporoze i osteopenije. Opravdana je primena u stanjima kod kojih je potreban povećan unos kalcijuma i u starijoj životnoj dobi. Značajna je i njihova primena kod nedovoljnog unosa kalcijuma hranom. Naročito se preporučuje ženama srednje i starije životne dobi, odnosno osobama koje puše i ne bave se dovoljno fizičkim aktivnostima.

 

Biljne kapi kod osteoporoze možete naručiti ovde

Pogledajte i ...

Prirodno lečenje artritisa

Artritis je bolna i hronična upala zglobova, koju možete osetiti u kolenima, kukovima, rukama ili …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *