Početna / Nervni sistem / Nesanica – uzroci, ishrana i lečenje
nesanica

Nesanica – uzroci, ishrana i lečenje

Protiv nesanice treba da se počnete boriti nekoliko sati pre odlaska na počinak. Za početak probajte jesti hranu bogatu triptofanom, amino kiselinom koja proizvodi serotonin, a serotonin nam pomaže da zaspimo. Hrana veoma bogata triptofanom jeste piletina, ćuretina i banane. Ugljenohidrati, s druge strane pomažu triptofanima da lakše dođu do mozga pa uz ove namirnice možete popiti i šolju toplog mleka sa kašikom meda ili keksom.

Pre spavanja izbegavajte velike obroke jer će vam trebati više vremena da sve probavite što može da nam ometa dobar san. Začinjena i jako slatka hrana nisu dobra ideja. Jako začinjena hrana može da vam iritira stomak, a šećeri mogu da vas učine hiperaktivnim.

Najčešći uzroci nesanice

Nesanicu uzrokuje čitav niz fizičkih i mentalnih faktora. Najčešće je izazvana stresom, a može da bude i posledica depresije i anksioznosti, uzimanja određenih lekova, neposredne okoline (buke, visoke temperature…), i nekih oboljenja (visok krvni pritisak, slabo srce, artritis, bolesti bubrega, astma…), te loših navika (konzumiranje određenih psihoaktivnih supstanci). Posebna vrsta nesanice jeste i takozvana bihejvioralna insomnija koja nastaje usled preterane želje da se zaspi.

Ishrana

Smanjite kofein – Visok unos kofeina može značajno da utiče na san, i da izazove nesanicu i uznemirenost. Pored kafe, čaja i bezalkoholnih gaziranih pića, obratite pažnju da li uzimate kofein u nekom drugom, skrivenom obliku, kao što su lekovi za kašalj i prehladu, ili čokolada.

Izbegavajte da dodajete šećer – Iako šećer može da obezbedi dodatnu energiju, to je kratkog veka i to često stvara promenu nivoa šećera u krvi. To može da poremeti spavanje u sred noći kada nivo šećera u krvi opadne.

Jedite hranu bogatu triptofanom – Triptofan je amino kiselina koja se pretvara u serotonin, koji se zatim pretvara u meltonin. Triptofan se prirodno može naći u ćurećem i drugom mesu, mleku, siru, bananama, semenkama od bundeve i mahunastom povrću.

Jedite hranu bogatu magnezijumom – Magnezijum je prirodni sedativ. Nedostatak magnezijuma može da izazove poremećaj sna, zatvor, drhtanje mišića ili grčeve, anksioznost, nervozu, i bol. Namirnice bogate magnezijumom su alge, pšenične mekinje, bademi, indijski orah, sirup od porta i pivarski kvasac.

Pobedite nesanicu na prirodan način

Valerijan – (Valeriana officinalis) je biljka koja se odavno koristi za nesanicu. Valerijan se obično uzima između 30 i 60 minuta pre spavanja. Valerijan obično ne utiče na sposobnost za vožnju i ne stvara jutarnju pospanost.

Kantarion – koristi se za nesanicu uzrokovanu depresijom.

Ostalo lekovito bilje – kamilica, hmelj, hristovo cveće, šišak, i ašvaganda (indijski ženšen) su biljke koje se takođe često koriste za nesanicu. Nekim ljudima je za dobar san dovoljno da 1 sat pre odlaska u krevet popiju čaj od kamilice. Kamilica može da smanji napetost, da smiri varenje i opusti mišiće.

Fitorelax biljne kapi

Fitorelax biljne kapi sadrže mešavinu biljnih ekstrakta valerijane, matičnjaka, nane i hmelja, u pažljivo odabranom odnosu.

Fitorelax biljne kapi za umirenje sadrže ekstrakte lekovitog bilja čije aktivne supstance provereno deluju umirujuće, kod napetosti i nervoze i kod težih oblika nesanice.

Fitorelax biljne kapi možete poručiti putem telefona: 011/380 62 81, kao i putem naše online prodavnice ovde >>>

Pogledajte i ...

prirodni lek protiv glavobolje

Imela – prirodni lek protiv glavobolje

Imela je od davnina poznata kao odličan lek protiv epilepsije. Dobro deluje protiv visokog krvnog …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *