Početna / Zdravlje žena / Neredovni i bolni ciklusi
neredovni ciklusi

Neredovni i bolni ciklusi

Neke žene ne ovuliraju redovno, i samim tim imaju i neredovne menstruacije. Takođe, drugi faktori se mogu odraziti na neredovnost ciklusa, na primer stres ili bolest. Važno je znati šta je zapravo neredovan ciklus. Redovan ciklus predstavljaju menstruacije na 25 do 35 dana, počevši od prvog dana krvarenja do početka sledeće menstruacije.

Stručnjaci savetuju da vodite kalendar sopstvenog ciklusa, da ne biste došli do nekog pogrešnog zaključka.

Drugi razlozi pomeranja ili nedostatka ciklusa (osim trudnoće) mogu biti: poremećaji u ishrani, naglo dobijanje ili gubitak kilograma, naporne vežbe kod sportistkinja (recimo, dizačica tegova) ili hormonalni problemi.

Jedan mesec nije razlog za brigu, ali ako se vaš ciklus ne vrati u normalno stanje sledećeg meseca, onda je to trenutak da potražite mišljenje lekara.

Manja odstupanja su normalna

Na redovnost menstrualnog ciklusa drastično utiču godine. Posle prve menstruacije nekada prođu i dve godine dok se hormoni srede i ciklus postane redovan. Takođe, isti „tempo“ menstruacije karakterističan je za period pred menopauzu – jer nivo hormona jajnika varira. U međuvremenu, između ova dva perioda ciklusi bi trebalo da budu redovni (trudnoća, lekovi, ciste i hronični stres mogu poremetiti hormonalanu ravnotežu).

Manja odstupanja su normalna, pa se kao redovna prihvata menstruacija koja se javlja između 22. i 40. dana. Značajnije promene otkrivaju probleme. Eksperti su saglasni da treba da pratite svoje hormone najmanje tri meseca uzastopno, pre nego postanete ozbiljno zabrinuti. Dakle, ako za to vreme primetite neke neuobičajene stvari, pojave potražite stručnu pomoć.

Policistični jajnici

Sindrom policističnih jajnika prilično je čest razlog izostanka menstruacije. Jajnici počinju da proizvode previše testosterona koji koči proces otpuštanja jajnih ćelija. Jedan od prvih znakova ovog poremećaja jeste nagli dobitak kilograma i pojačana maljavost.

NEPODNOŠLJIVI BOLOVI

Grčevi u stomaku su sastavni deo ciklusa, normalan je blag tup bol dok ne dobijete ili tih prvih dana jer se materica grči. Ipak, naučnici su potvrdili da je 40 odsto žena suočeno sa problemom ekstremnog bola, a 10 odsto tih nekoliko dana bukvalno boluje. To nikako nije dobar znak.

Dismenoreja je bolna menstruacija. Praćena je bolovima u stomaku koji se mogu povećavati sa povećanjem predmenstrualnih simptoma. Dismenoreja je problem za preko 60 procenata žena. Dodatni problem uz dismenoreju može predstavljati i migrena koja je prati, a simptomi se povećavaju sa godinama starosti. Bolne menstruacije mogu predstavljati problem za sportistkinje tokom treninga ili nastupa, mada je uočeno da aktivne žene ređe pate od ovog problema nego one neaktivne.

Floravitex biljne kapi

Floravitex biljne kapi za žene su prirodni biljni preparat koji deluje na:

  • hormonski disbalans
  • neredovne i bolne cikluse
  • bol i nadutost u dojkama
  • povišen prolaktin
  • regulisanje nivoa progesterona
  • endometriozu
  • policistične jajnike
  • sterilitet
  • akne, bubuljice, maljavost
  • tegobe u menopauzi

Floravitex biljne kapi možete poručiti putem telefona: 011/380 62 81, kao i putem naše online prodavnice ovde >>>

Pogledajte i ...

Zašto nastaju ciste i kako se leče

Zašto nastaju ciste i kako se leče

Menstruacija utiče na nastanak cisti. Određene tvorevine slične cistama nastaju u jajnicima dok traje ovulacija. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *