Početna / Endokrini sistem / Namirnice koje regulišu nivo šećera u krvi
nivo secera u krvi

Namirnice koje regulišu nivo šećera u krvi

Pored toga što je maslačak koristan prirodni lek za bolesti jetre i žuči ova lekovita biljka dobro je prirodno sredstvo za regulaciju nivoa šećera u krvi. Za lečenje dijabetesa potrebno je tokom proleća, sve vreme dok maslačak cveta, svakog dana pojesti po 10 svežih stabljika maslačka. Pri tom biljku prethodno oprati zajedno sa cvetom i tek potom odstraniti cvetove. Zatim stabljiku dobro i polako sažvakati pa progutati.

Potvrđeno je da začin cimet dosta povećava aktivnost insulina, tako da jedna kašika cimeta u toku dana može bitno smanjiti nivo šećera u krvi. Osim toga, ova biljka snižava i nivo lošeg holesterola i triglicerida u krvi.

Lekovita gljiva – hrastova sjajnica

(Ganoderma lucidum), dopunjava nedostatak insulina u organizmu i pozitivno utiče na pravilan rad pankreasa i samim tim dovodi do regulacije nivoa šećera u krvi. Ova gljiva je drvenastog sastava pa se obično priprema kao čaj.

Malina

je takođe koristan prirodni lek za regulisanje nivoa šećera u krvi.

Kukuruz, ovas ili zob

čiste krv, krvne sudove i pomažu u lečenju šećerne bolesti.

Lečenje šećerne bolesti (dijabetesa), podrazumeva dijetalnu ishranu uz smanjeni unos ugljenih hidrata. Izbaciti nezdrave masnoće a koristiti zdrave i korisne kao što su laneno i riblje ulje. Kada se nivo šećera u krvi normalizuje u ishranu se može uvesti buter, maslinovo i kokosovo ulje. Potrebno je obratiti pažnju na dovoljan unos minerala jer ova bolest često izaziva i nedostatak minerala u organizmu.

Za ishranu dijabetičara preporučuje se čičoka (biljka slična krompiru, koja je ujedno i zdrava zamena za krompir), zbog toga što ova biljka, za razliku od krompira ne sadrži skrob, već insulin.

Peršun

se od davnina upotrebljava za lečenje i ublažavanje šećerne bolesti (dijabetesa) i to tako što sveže listove peršuna treba iseckati, koren ove biljke sitno narendati pa sve pomešati sa jednom šoljom kiselog mleka ili jogurta. Pije se svako veče pre odlaska na spavanje.

Crni luk

ima dugu tradiciju u narodu kao dijetetska dopuna kod lečenja šećerne bolesti. Crni luk, naročito njegova ljuska, jedan je od najbogatijih izvora kvercetina, za koji je dokazano da jako dobro deluje kod očnih tegoba, koje često prate dijabet, kao što je na primer dijabetičarska retinopatija. Crni luk sadrži jedan biljni hormon, čije je dejstvo slično insulinu, jer utiče na smanjenje povećane količine šećera u krvi. Naučnici pretpostavljaju da crni luk deluje na metabolizam glukoze u jetri ili na lučenje insulina. Aktivni hipoglikemijski sastojci u crnom luku su alil-propil disulfat i alicin.

Beli luk

znatno snižava šećer u krvi zahvaljujući istim aktivnim supstancama koje sadrži i crni luk. Pored toga, beli luk sadrži flavonoide koji imaju antioksidativnu moć, a takođe reguliše produkciju glutationa, moćnog antioksidansa koji se nalazi u ćelijama i pomaže u sprečavanju nastanka kanceroznih promena.

U cilju višestruke zaštite, preporučuje se konzumiranje i crnog i belog luka svakodnevno, bilo sirovog ili kuvanog.

Mnoga istraživanja su pokazala da uzimanje namirnica bogatih rastvorljivim vlaknima, posebno pasulja, smanjuje skok šećera u krvi do kojeg dolazi posle obroka i usporava naknadni pad šećera u krvi, na taj način doprinoseći da se glikemija održava na približno poželjnom nivou.

Riba

u ishrani može sprečiti pojavu dijabetesa tipa 2. Istraživači su zaključili da osobe koje redovno jedu ribu imaju 50% manje izgleda da obole od dijabeta, nego oni koji je ne jedu. Omega 3 masti iz ribe mogu da podstaknu sposobnost organizma da koristi glukozu i tako spreči nastanak dijabetesa. Količina koja ima zaštitno dejstvo je jako mala i iznosi svega 30g dnevno morske, masne ribe, ali ne tovljene i bez dodatka drugih masti, osim maslinovog ulja.

Začini

kao što su cimet, karanfilić, lovorov list, piskavica i kurkuma mogu da utrostruče sposobnost insulina da metaboliše glukozu.

Cimet pomaže efikasnost insulina, pomažući na taj način organizmu da pretvara glukozu u energiju. Cimet istovremeno pomaže u prevenciji oboljenja koronarnih arterija i visokog krvnog pritiska. Cimetom mozete posipati pahuljice, voće, jogurt, tost… Nastojte da dnevno unesete ¼ do celu kašičicu cimeta.

Floradijabet biljne kapi

floradijabetFloradijabet biljne kapi su prirodno rešenje za kontrolu visokog šećera u krvi kod dijabetičara i osoba koje su na granici, kojima se često javlja visok nivo šećera u krvi. Dijabetes 1 i 2 su degeneretivne bolesti koje su velikoj ekspanziji u savremenom društvu. U pitanju je podmukla bolest koja deluje tiho i neprimetno, razarajući unutrašnje organe i tkiva dijabetičara.

Pogledajte i ...

Kako mozak utiče na hormone štitaste žlezde

Kako mozak utiče na hormone štitaste žlezde

Kad postoji manjak hormona štitaste žlezde, smanjen je i protok krvi kroz mozak. S druge …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *