Početna / Zdravlje žena / Lek za toplo i teško vreme… Kako spavati noću bez muke?
spavati noću

Lek za toplo i teško vreme… Kako spavati noću bez muke?

Život u vrelim danima bez klimatizacije izgleda nemoguće, ali ranije je i to bilo moguće. Pročitajte o nekim “uradi sam” strategijama da vam bude hladno za vreme toplih noći.

Kada nam leto dođe, mi se gotovo uvek fokusiramo na izlete, odmoru na plaži i ukusnim hladnim naptcima. Ali toplo vreme ima i lošu stranu isto tako. Govorimo o stvarno toplim danima leta, kada intenzivna toplota i vlaga čine nemogućim sedenje, a o spavanju da i ne pomišljamo.

Očigledno rešenje za miran san bez problema je klima uređaj. Ovi moderni uređaji mogu održavati optimalnu temperaturu za spavanje u spavaćoj sobi (otprilike između 22 i 24 stepeni Celzijusa), sa nekim malim šumovima. Ali, čak i kad malo rade oni koriste puno energije i povećavaju mesečni račun za struju. Znači, šta je potrebno da uradi ekološki odgovorna, budžetski savesna osoba koja spava?

Život u vrelim letnjim danima bez klimatizacije izgleda nemoguće, ali naši stari su to radili sve vreme! Ispostavilo se da su naučili par stvari u ovom procesu. Pročitajte o nekim “uradi sam” strategijama da vam bude hladno za vreme toplih noći.

Hladan kao krastavac – kako da pobedimo toplotu.

Izaberite pamuk

Zaboravite na saten, svilu, poliester i posteljinu od drugih toplih materijala. Najbolji je pamuk, koji je mekan i lak i kroz koji vaša koža može da diše.

Hladna udobnost

Stavite posteljinu u kesu i stavite je u frižider na nekoliko minuta. Ovo vas neće rashlađivati cele večeri, ali će vam bar dati dovoljno vremena da zaspite osećajući se prijatno.

Budite kreativni

Napunite plitku činiju ledom i stavite je između sebe i ventilatora i podesite ventiltor tako da delimično duva i u činiju. Tako će do vas dopirati hladan vazduh umesto da samo topao cirkuliše.

Skinite se sasvim

Ako imate ključ od sobe, možete da spavate i goli. Neki ljudi to leti redovno rade, dok drugi tvrde da tako sav znoj ostaje na vama, a kada ste obučeni, upija ga tkanina.

Spavajte kao Egipćani

Takozvana „egipatska metoda“ podrazumeva potapanje pokrivača ili peškira u hladnu vodu. Zatim tako vlažan prekrivač stavite preko suvog prekrivača kako ne biste natopili dušek.

Spavajte sami

Ako ste u vezi ili u braku, ne morate da spavate zajedno leti ako imate mogućnosti da spavate odvojeno. Od blizine drugog tela samo će vam biti još toplije i bićete nervozniji, pa nećete moći da spavate. Zato je bolje da spavate odvojeno nego da se posvađate bez potrebe.

Držite se dalje od šporeta

Leto nije vreme za spremanje jela kojima je potrebna visoka temperatura. Kako biste izbegli dodatno zagrevanje kuće, jedite salate ili neka jela za koja je potrebno veoma malo vremena da se spreme.

Pijte dosta tečnosti

Popijte bar dve čaše hladne vode pred spavanje. Znojenje tokom noći može dovesti do dehidratacije, pa se obezbedite tako što ćete uneti malo više tečnosti nego što vam je potrebno.

Rashladite se pod tušem

Hladan tuš je jedna od najlepših stvari leti. Prvo se tuširajte mlakom vodom, a onda smanjujte temperaturu vode. Tušem ćete sprati znoj, koža će vam prodisati, a spustićete i temperaturu tela.

Spavajte na nižim spratovima

Ako živite u kući na sprat, leti spavajte na donjem spratu ili u podrumu (ako je pogodan za spavanje). Temperatura je za niža što ste bliži tlu.

Rashladite stopala

Noge su veoma osetljiva na temperaturu. Ohladite celo telo potapanjem stopala u hladnu vodu pre nego što legnete. Ili držite lavor hladne vode pored kreveta da rashladite noge svaki put kad se ugreju.

Gasite svetlo i električne uređaje

Isključite sve električne uređaje i sijalice, jer oni samo doprinose rastu temperature. Svaki stepen je bitan.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Lek za toplo i teško vreme… Kako spavati noću bez muke?
Rating
51star1star1star1star1star

Pogledajte i ...

Upala jajnika – Simptomi, saveti i lečenje

Upala jajnika je jedan od najčešćih ginekoloških problema, jer svaka bakterijska infekcija iz donjih genitalija …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *