Početna / Imuni sistem / Kandida kod muškaraca – simptomi, faktori rizika, prirodno lečenje
Kandida kod muškaraca

Kandida kod muškaraca – simptomi, faktori rizika, prirodno lečenje

Kandida kod muškaraca – simptomi

gasovi, nadutost, zatvor ili proliv, loša probava, seksualna disfunkcija, razdražljivost i promene raspoloženja, nedostatak energije, gubitak pamćenja, sportski svrab, suva koža, atletsko stopalo, zadah i ponekad, mada veoma retko, problemi sa prostatom. Muškarci takođe mogu razviti želju za slatkišima kao žene.

U slučaju genitalne kandidijaze kod muškaraca, simptomi mogu da uključuju osip koji svrbi, crvenilo kože, oticanje, iritaciju i svrab oko glave penisa, grudvičasti sekret ispod kožice ili bol prilikom mokrenja i tokom seksualnog odnosa.

Periodične gljivične infekcije

U slučaju prekomernog rasta kandide, može doći do periodičnih gljivičnih infekcija, kao što je atletsko stopalo i sportski svrab. Stopala i prepone, posebno kod muškaraca, su raj za gljivice, budući da su to topla i vlažna mesta i pružaju savršenu životnu sredinu za rast gljivica.

Sportski svrab je obično uzrokovan drugom gljivom koja se zove Trichophiton rubrum. Ova gljiva će, međutim, obično izazvati osip na preponama i na unutrašnjosti butina. Osip će se pojaviti kao crvene i ljuspičaste podignute oblasti. Kada se osip javlja i na skrotumu i penisu, kandida je najverovatniji uzrok.

Atletsko stopalo je slično sportskom svrabu, ali se javlja na stopalima, najčešće između prstiju. Iako atletsko stopalo može biti uzrokovan i drugim gljivama, sistemska infekcija kandidom može uzrokovati ponavljane epizode ​​ovog stanja.

Uzrok

Kandidijaza je uzrokovana gljivom iz roda kvasaca, Candida albicans. Ove gljive su prirodno unutar tela i na koži. Svako ljudsko biće je kolonizovano od strane gljiva – ali na nivou koji obično ne izaziva probleme. Postoje dokazi o gljivicama na penisu kod petine muškaraca koji nemaju nikakve znake ili simptome balanitisa.

Candida albicans izaziva probleme samo pod određenim uslovima koji im omogućavaju da napreduju i rastu u broju koji dovodi do kandidijaze.

Naš imuni sistem i prisustvo dobrih bakterija normalno drže gljivičnu populaciju pod kontrolom, ali ako se poremeti ta ravnoteža, gljivice mogu napredovati.

Faktori rizika koji čine kandidijazu češćom uključuju: upotrebu antibiotika, kortikosteroida, narušen imuni sistem, dijabetes, loša higijena, korišćenje previše proizvoda za čišćenje.

Genitalna kandidijaza se ne smatra seksualno prenosivom infekcijom, iako se seksualna transmisija kandide može javiti tokom vaginalnog odnosa.

Kada je u pitanju kandida kod muškaraca uzrok je u većini slučajeva korišćenje antibiotika, mada tu može doprineti i loša ishrana. Pivo, proizvodi od pšenice, kikiriki, šećer i fruktoza su namirnice koje otežavaju ovu infekciju. Ovo će postepeno smanjiti količinu dobrih bakterija u odnosu na loše bakterije i gljivice u crevima i vremenom, kandida može izmaći kontroli.

Takođe, kandida se može preneti i polnim putem, ukoliko muškarac ima seksualni odnos sa ženom koja ima vaginalnu infekciju gljivicama.

Atletsko stopalo može biti izazvano kandidom i prenosi se kontaktom stopala sa inficiranom površinom, npr. ukoliko hodate bosi na javnim površinama (bazeni, svlačionice i dr.).

Faktori rizika kod muškaraca

Antibiotici – skorašnja primena antibiotika širokog spektra, koja izaziva promenu u ravnoteži normalne mikrobne flore. Ovo remeti ravnotežu i omogućava da se kandida prenamnoži.

Uzimanje lekova koji suzbijaju imuni sistem, kao što su hemoterapija ili kortikosteroidi.

Imunosupresija – oslabljen imunitet smanjuje odbranu organizma protiv gljivica i tako omogućava kandidi da napreduje. HIV infekcija je jedan primer nečega što slabi imunitet.

Dijabetes, naročito ako je slabo kontrolisan. Viši nivo šećera u krvi omogućava povoljnije okruženje za napredovanje kvasca.

Neobrezanost sa lošom higijenom intimnog područja – muškarci koji nisu obrezani imaju vlažan, taman, topao prostor ispod kožice koja je povoljan za rast kvasca.

Lična higijena. Hronična lokalna upotreba iritirajućih preparata kao što su pene za kupanje, sapuni, gelovi za tuširanje, lubrikanti itd. – može da iritira penis i dovede do gljivične infekcije, što je verovatnije da se desi na oštećenoj koži. Ukoliko se pažljivo ne osuši koža posle pranja, to je takođe faktor rizika, jer gljivice mogu da napreduju na penisu u toplim i vlažnim uslovima.

Loša ishrana i bubrežna dijaliza su takođe faktori rizika za razvoj gljivične infekcije kod muškaraca.

Prirodni lekovi za kandidu kod muškaraca

  • jogurt
  • ulje čajevca
  • jabukovo ili obično belo sirće
  • beli luk
  • ulje divljeg origana
  • kokosovo ulje

CANDIDAPLANTCandidaPlant biljne kapi

 

Biljne kapi CandidaPlant – su potpuno prirodan proizvod koji zahvaljujući svojim aktivnim principima uništava kandidu, zaustavlja njen rast, eliminiše toksine iz organizma, regeneriše sluzokožu digestivnog, urogenitalnog i respiratornog trakta.

CandidaPlant biljne kapi možete naručiti putem telefona 011/380-62-81, kao i putem naše online prodavnice ovde >>>

Pogledajte i ...

Neki od uzroka psorijaze

Neki od uzroka psorijaze

Neka istraživanja su pokazala da se psorijaza pojavljuje kao rezultat slabog imunog sistema. Imuni sistem …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *