Početna / Urinarni sistem / Kamen i pesak u bubregu, simptomi i lečenje
pesak u bubregu

Kamen i pesak u bubregu, simptomi i lečenje

Kamen u bubregu izuzetno je učestala bolest koja napada sve, bez obrzira na pol i godine, no nešto češće se javlja kod muškaraca. Ukoliko imate problema s kamenom ili peskom u bubregu, morate biti svesni toga da je reč o vrlo ozbiljnom problemu. Kamen u bubregu uzrokuje snažne bolove, a može dovesti i do ozbiljnih komplikacija.

Simptomi kamena u bubregu

Prvi simptom je snažan bol u leđima koji se javlja iznenada – kad se kamen pokrene, uglavnom posle obilnog obroka ili fizičkog naprezanja. Postoji opasnost da kamen izazove začepljenje mokraćovoda, nagomilavanje urina u organizmu i urinarne infekcije. U tom slučaju mokrenje je otežano i bolno, često praćeno visokom temperaturom.

Intenzivne tegobe mogu trajati satima, a neretko se opisuju kao “najjači poznati bolovi”.Zato se nemojte iznenaditi ako prvi put u životu vidite svoju kako se neko s kamenom u bubregu previja, hoda četvoronoške, pa čak i – plače. Jednostran bol u slabinskom predelu koji povremeno doseže do prepona i dalje prema unutrašnjoj strani butine – to je siguran simptom da je kamen krenuo. Uporedo s napadima javljaju se i uznemirenost, znojenje, bledilo, mučnina i povraćanje. Nagon za mokrenjem je učestao, a neretko se javlja krv u mokraći. Umor i malaksalost, povišena temperatura, gubitak apetita, otežano mokrenje ili potpun prestanak uriniranja – samo su neki od simtpoma karakterističnih za finale napada kamena u bubregu.

Topla kupka i ledeni oblozi ublažavaju bol

U slučaju jakih bolova ponekad pomažu lekovite kupke. Napunite kadu toplom vodom i u njoj ostanite bar desetak minuta. Zatim na stomak stavite pakovanje leda (nikako vruće obloge!). Istovremeno, ako je bol jak, možete da popijete neki spazmolitik ili analgetik. Ako ne prolazi ili se za nekoliko sati ponovo javi, obavezno idite lekaru.

Voda i čajevi su nezaobilazni

Pijte bar dva litra vode dnevno, jer je to najvažnija mera u sprečavanju formiranja kamenja. Voda razređuje urin i snižava koncentraciju minerala i soli koje formiraju kristale. Umesto toga, neki lekari preporučuju da se piju dva litra biljnog čaja dnevno. Od pomoći mogu biti napici od kukuruzne svile, listova uve ili pupoljaka breze. Takođe, efikasni su čajevi od celera, peršuna i korena zečjeg trna.

Čaj od čička se priprema tako što se 2 kašičice mlevenog čička pomešaju sa pola litra ključale vode. Nakon što ovaj čaj odstoji oko 15 minuta, spreman je za piće.

Čaj od kukuruzne svile se takođe koristi kod postojanja peska u bubregu i mokraćnim putevima. Za pripremanje ovog čaja Vam je potrebno 100 grama kukuruzne svile i 1 litar ključale vode. Nakon što se kukuruzna svila ubaci u ključalu vodu, ostavi se pola sata da odstoji a zatim servira i pije.

Čaj od peršuna ćete pripremiti tako što ćete 100 grama korena peršuna ubaciti u 1 litar ključale vode, ostaviti pola sata da odstoji, a zatim konzumirati nekoliko puta dnevno.

Čaj od koprive pored lekovitog dejstva uklanjanja peska iz bubrega ima i odlično dejstvo u zaustavljanju krvarenja.

Potrebno je 200 grama koprive koju ubacite u 1 litar ključale vode. Ostavite čaj pola sata da odstoji, onda ga procedite i konzumirajte više puta dnevno.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Kamen i pesak u bubregu, simptomi i lečenje
Rating
51star1star1star1star1star

Pogledajte i ...

Peršun za potenciju

Peršun za otečene oči, potenciju…

Peršun nema visoku kaloričnu vrednost, ali je zato izuzetno bogat mineralima i vitaminima, što ga …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *