Početna / Zdravlje žena / Kako starenje utiče na ženski reproduktivni sistem
Menopauza

Kako starenje utiče na ženski reproduktivni sistem

Menopauza je normalan deo procesa starenja žene. Jajnici prestaju da oslobađaju jajne ćelije i žene prestaju da dobijaju menstruaciju. Međutim, menopauza nije jedina promena. Tranzicioni period, koji se zove klimaks, traje dugi niz godina pre i posle poslednje menstruacije. Ovaj proces starenja menja nivo hormona, izaziva fizičke promene u čitavom ženskom reproduktivnom traktu, kao i emocionalne promene.

Glavna uloga ženskog reproduktivnog sistema je da proizvodi hormone i polne ćelije. Kako žena stari, dešavaju se promene u ženskom reproduktivnom sistemu. Najupečatljiviji deo procesa starenja kod žena javlja se u menopauzi koja se traje zmeđu 45 i 65 godina starosti.

Hormoni koji se proizvode u jajnicima, uključujući estrogen, progesteron i testosteron, počinju da opadaju oko menopauze. Vaginalni zidovi postaju tanji, manje čvrsti i gube deo elastičnosti. Vagina se skraćuje. Ona se manje i sporije vlaži tokom seksualnog uzbuđenja. PH sredina se menja, pa je vagina osetljiva na gljivične infekcije.

Usmine se stanjuju i manje se vlaže. Ove promene mogu dovesti do bolnog odnosa.

Starenje donosi sa sobom slabljenje mišića, ligamenata, i drugih tkiva koja podržavaju mokraćnu bešiku, matericu, vaginu i rektum. Posledica je opuštanje i spuštanje pogođenih organa. To može izazvati osećaj pritiska u karlici, teškoće sa mokrenjem, gubitak kontrole mokrenja ili pražnjenja creva ili bolne odnose.

Smanjeni nivoi estrogena su takođe povezani sa osteoporozom, anksioznošću, depresijom, valunzima i problemima sa spavanjem.

Zbog manjka estrogena koji inače podstiče mlečne kanale, grudi se smanjuju i opuštaju se. Vezivno tkivo koje podržava grudi takođe se smanjuje, što doprinosi opuštanju grudi. Vlaknasta tkiva u dojkama se zamenjuju masnim tkivom, pa grudi gube nekadašnju čvrstinu.

Žene mogu iskusiti emocionalne promene. Neke žene uživaju u više seksa, jer ne moraju da brinu o trudnoći, a kod nekih promene u obliku i veličini tela mogu da ih navedu da se osećaju manje privlačno. Žene mogu osetiti promene u seksualnom nagonu, ali starenje ne sprečava žene da uživaju u seksualnom odnosu.

Posle menopauze, jajnici i nadbubrežne žlezde nastavljaju da proizvode muške polne hormone koji pomažu u održavanju seksualnog nagona, usporavaju gubitak mišićnog tkiva, i doprinose ukupnom stanju blagostanja.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Kako starenje utiče na ženski reproduktivni sistem
Rating
51star1star1star1star1star

Pogledajte i ...

Upala jajnika – uzroci, simptomi, lečenje

Upala jajnika (oophoritis) je tipično uzrokovana bakterijskom infekcijom i može biti rezultat hronične zapaljenske bolesti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *