Početna / Varenje / Kako protiv nadimanja stomaka

Kako protiv nadimanja stomaka

Hrana je glavni uzročnik nadimanja, a neke se namirnice smatraju prirodnim proizvođačima gasova: vrući hleb, voće, povrće, (naročito pasulj, kupus, karfiol, boranija i grašak), mlečni proizvodi i gazirana pića. Navedene namirnice sadrže puno ugljenih hidrata koje organizam ne može u potpunosti da svari, te dolazi do pojave gasova. Veštački zaslađivač — sorbitol ima osobinu da stvara gasove.

Namirnice koje povećavaju gasove: kiseli kupus, crni luk, gazirana pića , pivo, mineralne vode, karfiol, kelj, kupus, mlečni proizvodi, pasulj i proizvodi od pšenice i brašna i radič — salata i voće, naročito jabuka.

Kod pojave jačeg nadimanja treba koristiti laganu hranu uz ograničenje jako začinjene i masne hrane, šećera, skrobne hrane i sirovog povrća i ne mešati skrobnu sa belančevinastom hranom (na primer, slatkiše sa voćem, hleb ili krompir sa mesom). Treba ograničiti korišćenje kafe, jakih čajeva i šećera i ne piti u vreme obroka.

Prirodni lekovi protiv nadimanja nadutosti i gasova

Čaj od korena angelike je klasičan lek kod teškoća u varenju praćenog nadimanjem: 30g korena angelike preliti sa 6 dl ključale vode, ostaviti poklopljeno 10 minuta, procediti i uzimati po 2 kašike pre jela, tri puta dnevno. Lišće i koren angelike kada su sirovi, mogu se žvakati.

Seme slačice (gorušice) i to nekoliko zrnaca žvakati sa dosta vode na prazan stomak. Blagotvorno dejstvo imaju i seme anisa ili kima ako se grickaju posle obilnog obroka. U indijskim restoranima zrnca anisa se serviraju besplatno na kraju obroka.

BIOCOLON

BioColon biljne kapi su odličan biljni preparat koji deluje na sledeće bolesti:

  • nervozna creva i nervozan stomak
  • iritabilni kolon
  • gasovi i grčevi u stomaku
  • nadimanje stomaka
  • hroničan proliv
  • mukozni kolitis i upale creva
  • ulcerozni kolitis
  • usporen rad creva
  • Kronova bolest

Sastav biljnih kapi za nervozan stomak čine lekovite biljke: kantarion, hajdučka trava, macina trava, lavanda i matičnjak, u specijalnim odnosima i proporcijama.

Izbegavajte žvakanje žvakaćih guma, posebno onih bez šećera – zbog sadržaja manitola ili sorbitola koji izazivaju nadutost. Kako bi bili sigurni da je iz ishrane izbačena upravo namirnica „odgovorna“ za tegobe, eliminišu se namirnice jedna po jedna i prati poboljšanje. Ako je u pitanju povećan broj bakterija, poboljšanje se postiže antibiotskom terapijom koja smanjuje broj bakterija, a samim tim i produkciju gasova.

Povremena nadutost uglavnom ne predstavlja problem. Međutim, ukoliko se i pored primenjenih mera simptomi ne povuku, ili čak budu praćeni dodatnim tegobama – mučnina, povraćanje, bolovi, prisustvo krvi u stolici, opstipacija ili dijareja, neophodno je obaviti detaljnija ispitivanja kako bi bili sigurni da ne postoji neka druga prikrivena bolest.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Kako protiv nadimanja stomaka
Rating
51star1star1star1star1star

Pogledajte i ...

Hronični gastritis - tipovi, uzroci, simptomi, lečenje

Hronični gastritis – tipovi, uzroci, simptomi, lečenje

Šta je hronični gastritis? Želudačna sluznica ima žlezde koje proizvode želudačnu kiselinu i druga važna …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *