Početna / Zdravlje žena / Kako odložiti menopauzu?

Kako odložiti menopauzu?

Menopauza je period u životu žene kada jajnici prestaju da oslobađaju jajne ćelije, a materica zaustavlja proizvodnju i odbacivanje svoje sluzokože svakog meseca. To znači kraj menstruacije i pojavu potpuno novih simptoma, kao što su oni navedeni u nastavku teksta.

Zanimljivo je pomenuti i to da stručnjaci već razvijaju kontraceptivne pilule koja će odgoditi ili čak sprečiti pojavu menopauze kod starijih žena. Međutim, kako je dobro poznato da kontraceptivne pilule mogu da izazovu čitav niz neželjenih efekata – slede neki prirodni načini kako odložiti početak menopauze. Najpre ćemo da odgovorimo na neka osnovna pitanja vezana za menopauzu.

Kada počinje menopauza?

Menopauza obično počinje u kasnim 40-im ili ranim 50-im godinama kod većine žena. Žene koje su bile podvrgnute tretmanu za lečenje karcinoma, koje su imale hirurško uklanjanje materice ili puše, može doživeti prevremenu menopauzu već oko 35. godine! To je zato što se hemoterapija, zračenje, hormonska terapija i nikotin mogu “umešati“ u nivo hormona. Međutim, hirurško uklanjanje materice ne izaziva menopauzu ukoliko jajnici još uvek funkcionišu normalno.

Tokom perioda između 45. do 55. godine, najmanje dve trećine žena će doživeti simptome menopauze.

Koji su simptomi menopauze?

Menopauza simptomi:

  • nepravilni ciklusi do potpunog izostanka mesečnog ciklusa
  • napadi vrućine ili valunzi
  • promene raspoloženja
  • suvoća vagine
  • noćno znojenje
  • problemi sa spavanjem
  • povećanje telesne mase i usporen metabolizam
  • proređivanje i gubitak kose
  • suvoća kože
  • gubitak punoće dojki.

Postoje neke prirodne metode da se odloži početak menopauze. Međutim, napominjemo da to može samo da odloži ranu menopauzu, a ne i pravu menopauzu koja blagovremeno sledi. Pravovremena menopauza ne može biti odložena.

Kako odložiti menopauzu?

Ostavite cigarete

Prestanite da pušite kako biste odložili početak rane menopauze. Pušenje ograničava protok krvi, uzrokujući povećanje krvnog pritiska kako bi nadoknadilo ovo ograničenje. Pušenje takođe utiče na reproduktivne organe tako što dovodi do preuranjenog sazrevanja jajnih ćelija u jajnicima.

Hranite se adekvatno

Zdrava ishrana koja uključuje puno svežeg povrća je jako važna za zdravlje žene. Takođe je veoma važno da konzumirate što više namirnica bogatih proteinima.

Jedite hranu koja sadrži fitoestrogene, kao što su soja i integralne žitarice. Menopauza je očigledna kada se nivo glavnog ženskog hormona, estrogena, dramatično smanjuje. Zadržavanje dovoljnog nivoa estrogena u telu uzimanjem fitoestrogena podstiče proizvodnju prirodnog hormona, čime se odlaže rana menopauza.

Fitoestrogeni su jedinjenja koja se prirodno javljaju u biljkama i mogu da imitiraju efekte estrogena u telu. Kao što je poznato, estrogen je odgovoran za razvoj i regulaciju ženskog reproduktivnog sistema. Uz pomoć fitoestrogena, koji je sličan estrogenu, nesumnjivo je da se hormoni mogu uravnotežiti.

Hrana bogata fitoestrogenima uključuje: soju, tofu, laneno seme, seme susama i pasulj. Međutim, teško je odrediti stvarnu količinu fitoestrogena u ovoj hrani, jer može da varira u zavisnosti od metoda obrade. Napominjemo da jedenje previše ovih namirnica može da dovede do neželjenih efekata koje možda ne želite da iskusite.

FLORAVITEX KAPI su prirodni preparat na bazi konopljike koji dokazano može da ublaži simptome menopauze, tako da ih možete koristiti bez bojazni da će izazvati neke neželjene efekte.

Redovno vežbajte

Redovno vežbajte kako biste održali protok krvi i imuni sistem u normalnom stanju. Pravilna funkcija tela kroz vežbanje i fizičku aktivnost prirodno povećava proizvodnju hormona u telu. Proizvodnja estrogena, kao i serotonina, održava se normalnom duže nego što je uobičajeno.

Kalcijum i vitamin D

Hormonske promene tokom menopauze mogu da uzrokuju slabost kostiju. Kada kosti počnu da slabe, to može biti jedan od prvih simptoma rane menopauze. Zbog toga se povećava rizik od osteoporoze. Kalcijum i vitamin D mogu da ojačaju kosti u vašem telu. Zbog toga je važno da dobijete dovoljno ovih nutrijenata u svojoj svakodnevnoj ishrani. Konzumirajte hranu koja je bogata kalcijumom, kao što su jogurt, mleko i sir.

Za dobijanje vitamina D, sunčeva svetlost je najjeftiniji i najčešći način. Vaša koža će proizvesti vitamin D kada je izložena suncu. Međutim, uvek možete dobiti vitamin D upotrebom prirodnih suplemenata.

Pijte vodu

Tokom menopauze ili predmenopauze, žene često iskuse suvoću (kože, vagine i dr.). Ovo je najverovatnije uzrokovano smanjenjem nivoa estrogena. Možete sprečiti menopauzu na prirodan način tako što ćete piti 8-12 čaša vode dnevno. Ovo će hidrirati vaše telo i pomoći u ublažavanju simptoma menopauze. Osim toga, pijenje vode takođe može smanjiti nadimanje koje se obično javlja usled hormonskih promena. Pored toga, pijenje dovoljno vode može pomoći da se spreči povećanje težine i gubitak težine. Naučno je dokazano da pijenje najmanje 500 ml vode 30 minuta pre obroka može dovesti do konzumiranja 13% manje kalorija tokom obroka.

Pripremite se za promene svog tela

Simptomi menopauze mogu se pojaviti sporo, iako ste uspešno odložili ranu pojavu menopauze. Nemojte da se stidite povremene pojave valunga (napada vrućine) ili naglih promena raspoloženja. Shvatite da je to sasvim normalan deo ovog perioda u životu žene i da jednostavno ulazite u novu fazu života sa mnogim prednostima, uprkos nekim otežavajućim tegobama.

Pogledajte i ...

Problemi sa bolnim i obilnim menstruacijama

Problemi sa bolnim i obilnim menstruacijama

Kod većine žena, bolni grčevi pre i tokom menstruacije, toliko su snažni da ih onesposobljavaju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *