Početna / Zdravlje žena / Kako da ublažite PMS (predmenstrualni sindrom)

Kako da ublažite PMS (predmenstrualni sindrom)

Promene rasploženja, nervoza, grčevi u stomaku, nadutost – da li vas muče neprijatni PMS simptomi svakog meseca? Ovo je nešto kroz šta prolazi većina žena i srećom, može da se ublaži sprovođenjem odgovarajućih mera. U okviru ovog teksta saznajte kako da se izborite sa PMS simptomima na potpuno prirodan i bezbedan način.

Menstrualni ciklus je hormonski proces kroz koji prolazi telo žene svaki mesec, kako bi se pripremilo za eventualnu trudnoću. Redovan menstrualni ciklus u godinama između puberteta i menopauze obično predstavlja znak da telo žene radi normalno. Neredovni ili bolni menstrualno ciklusi nisu normalni. Mnoge žene takođe imaju simptome predmenstrualnog sindroma (PMS).

Kakav je normalan menstrualni ciklus?

Za mnoge žene menstrualno krvarenje traje od 4 do 8 dana. Ovo krvarenje se odnosi na razlaganje tkiva koje oblaže matericu i njegovo izbacivanje iz tela. Nivo hormona je tada nizak. Nizak nivo hormona estrogena može učiniti da se osećate depresivno ili nadražujuće. Tipičan menstrualni ciklus je dug 28 dana, ali svaka žena je drugačija. Takođe, menstrualni ciklus može biti različit od meseca do meseca. Smatra se da su ciklusi i dalje „redovni“ ako obično dolaze svakih 24 do 38 dana. To znači da je vreme od prvog dana vaše poslednje menstruacije do početka vaše sledeće menstruacije najmanje 24 dana, ali ne više od 38 dana.

Kolika je normalna količina krvarenja tokom menstrualnog ciklusa?

Prosečna žena gubi oko dve do tri supene kašike krvi tokom svog ciklusa. Ono što je normalno za vas, možda nije isto za neku drugu ženu. Takođe, protok krvi može biti lakši ili teži od meseca do meseca. Neke žene imaju teško krvarenje tokom perimenopauze, što je prelazak na menopauzu. Krvarenje koje traje duže od osam dana treba prijaviti lekaru.

Šta je PMS (predmenstrualni sindrom)?

Predmenstrualni sindrom (PMS) je kombinacija simptoma koje mnoge žene doživljavaju nedelju ili dve pre početka menstruacije. Većina žena, preko 90% njih, doživljava izvesne predmenstrualne simptome, kao što su nadutost, glavobolja i promene raspoloženja. Za neke žene, ovi simptomi mogu da budu toliko ozbiljni da ne mogu da obavljaju svakodnevne aktivnosti, dok su kod drugih žena gotovo neprimetni.

PMS uzrok? Stručnjaci ne znaju tačno šta uzrokuje PMS. Promene nivoa hormona tokom menstrualnog ciklusa mogu da budu glavni faktor.

Koji su PMS simptomi?

Fizički PMS simptomi:

 • – Otečene ili osetljive dojke
 • – Konstipacija ili dijareja
 • – Nadutost ili nadimanje
 • – Grčevi u donjem delu stomaka
 • – Glavobolja ili bol u leđima
 • – Nevoljnost
 • – Niža tolerancija za buku ili svetlost.

Emocionalni ili mentalni PMS simptomi:

 • – Razdražljivost ili neprijateljsko ponašanje
 • – Umor
 • – Problemi sa spavanjem
 • – Promene apetita ili želja za hranom
 • – Problemi sa koncentracijom ili memorijom
 • – Tenzija ili anksioznost
 • – Depresija, osećaj tuge ili plakanje
 • – Promene raspoloženja
 • – Manje interesa za seks.

Da li se PMS menja sa godinama?

Odogovor je potvrdan. Simptomi PMS-a mogu se pogoršati oko kasnih 30-ih ili 40-ih godina i kako žena pristupi perimenopauzi (period pred menopauzu).

PMS prestaje posle menopauze, kada žena više ne dobija menstruaciju.

Šta možete da učinite kako biste ublažili PMS simptome?

Redovna aerobna fizička aktivnost tokom celog meseca je od vitalne važnosti za ublažavanje PMS simptoma. Vežbanje može pomoći kod simptoma kao što su depresija, teško koncentrisanje i umor.

Zdrava ishrana. Izbegavanje hrane i pića sa kofeinom, soli i šećera minimum dve nedelje pre nego što nastupi menstruacija može umanjiti PMS simptome.

Kvalitetan san. Pokušajte da spavate osam sati svake noći. Nedostatak sna je povezan sa depresijom i anksioznošću i može da dovede do simptoma PMS-a.

Kontrolišite stres. Nekim ženama u ove svrhe pomaže joga, masaža ili meditacija.

Ostavite cigarete. Ustanovljeno je da žene koje puše doživljavaju više PMS simptoma, kao i ozbiljnije PMS simptome, nego žene koje ne puše.

Vitamini i suplementi za PMS

Kalcijum. Studije pokazuju da kalcijum može pomoći u smanjenju nekih PMS simptoma, kao što su umor i depresija. Kalcijum se nalazi u namirnicama kao što su mleko, sir i jogurt.

Vitamin B6. Može pomoći u ublažavanju simptoma PMS-a, uključujući promene raspoloženja, razdražljivost, nadimanje i anksioznost. Vitamin B6 se može naći u hrani kao što su riba, meso živine, krompir, voće (osim citrusa) i obogaćene žitarice.

Magnezijum. Može pomoći u ublažavanju nekih PMS simptoma, uključujući i migrene. Magnezijum se nalazi u zelenom, lisnatom povrću kao što je spanać, kao i u orašastim plodovima, žitaricama.

Polinezasićene masne kiseline (omega-3 i omega-6). Studije pokazuju da uzimanje dodatka sa 1 do 2 grama polinenasićenih masnih kiselina može pomoći u smanjenju grčeva i drugih PMS simptoma. Dobri izvori nezasićenih masnih kiselina iz hrane uključuju laneno seme, orašaste plodove, ribu i zeleno lisnato povrće.

PMS prirodni lekovi

Konopljika. Ustanovljeno je da ova lekovita biljka uspešno reguliše nivo polnih hormona žene i otklanja hormonski disbalans, čime pomaže u ublažavanju PMS simptoma. Konopljika reguliše endokrini sistem i sintezu hormona. Ona potiskuje oslobađanje prolaktina, hormona za koji se veruje da doprinosi nastanku PMS simptoma. Takođe pomaže u lečenju neregularnih menstruacija. FLORAVITEX KAPI su napravljene upravo na bazi konopljike i mogu vam pomoći da se konačno izborite sa neugodnim PMS simptomima koji vas ometaju svakog meseca.

Ulje žutog noćurka. Obično je dostupno u formi kapsula i efikasno ublažava PMS simptome.

Najbolji čajevi za PMS su:

 • – čaj od kamilice
 • – čaj od đumbira
 • – čaj od cimeta.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Kako da ublažite PMS (predmenstrualni sindrom)
Rating
51star1star1star1star1star

Pogledajte i ...

Dismenoreja – simptomi i uzroci

Dismenoreja se može opisati i definisati kao bolna menstruacija, ali njeni simptomi uglavnom počinju da …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *