Početna / Endokrini sistem / Kako da nivo šećera u krvi držite pod kontrolom
šećer u krvi

Kako da nivo šećera u krvi držite pod kontrolom

Povišeni šećer u krvi je bolest kod koje glukoza u krvi prelazi normalne granice. Šećer dolazi iz ishrane i izvor je energije za celo telo. Nakon jela šećer u krvi poraste, na šta gušterača luči insulin. Insulin pomaže da se glukoza prenese iz krvi do stanica, koji je koriste kao gorivo. Naravno, nakon toga, nivo šećera u krvi se snizi.

Dijabetes može uspešno da se kontroliše pravilnom ishranom i svakodnevnom fizičkom aktivnošću, korigovanjem telesne mase i primenom antidijabetika (u slučaju dijabetesa tip 2). Inače, ovaj oblik dijabetesa je najčešći oblik ove bolesti. Za razliku od njega, dijabetes tip 1 se najčešće dijagnostikuje kod dece i mladih ljudi i zahteva insulinsku terapiju.

Bilo da imate povišeni šećer u krvi tokom dana ili dijagnostikovan metabolički sindrom ili dijabetes, hrana koju jedete ima neverovatnu moć – svaki obrok je prilika da nahranite svoje telo namirnicama koje će mu pomoći. Evo šta možete učiniti kako biste sprečili oscilacije šećera u krvi.

UZIMAJTE ZDRAVE MASNOĆE

Mozak se sastoji od 60% masti. Masnoće predstavljaju najdugoročniji izvor energije za naše telo i mozak. Najbolji izvori zdravih masnoća su ulje semenki lana, kokosovo ulje, losos i avokado.

PROTEINI

U kombinaciji s hranom bogatom skrobom, proteini pomažu u usporavanju apsorpcije šećera u krvotok te doprinose održavanju optimalnog nivoa šećera u krvi. Međutim, ako preterate s unosom belančevina – proteini će se pretvoriti u šećer. Dovoljno će biti da uzimate 40-70 g proteina dnevno.

VOĆE S NISKIM SADRŽAJEM FRUKTOZE

Nema razloga da proterate voće sa svoje trpeze. Kad poželite da se zasladite, umesto da se okomite na slatkiše, jedite voće s niskim sadržajem fruktoze, poput malina, kupina, borovnica, dinje ili kivija.

LISNATO ZELENO POVRĆE

Skrobno povrće poput krompira je bogato ugljenim hidratima i u telu se lako pretvara u glukozu, te je bolje da se držite tamnozelenog lisnatog povrća kao što su spanać, kelj i blitva. Ove vrste povrća imaju malo ugljenih hidrata, te smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2, a pritom snabdevaju telo vitaminom B i folnom kiselinom.

ADAPTOGENI

Hormon stresa – kortizol opskrbljuje telo šećerom oslobađajući zalihe glukoze iz jetre. Ako je nivo kortizola stalno visok, telo kontinuirano proizvodi glukozu, povećavajući nivo šećera u krvi. Zbog toga je važno uključivanje u ishranu mahunarki poput soje, koje deluju kao adaptogeni i dovode hormone u ravnotežu.

ZAČINI

Studije su pokazale da redovno konzumiranje cimeta, čak i u malim količinama, može sniziti nivo šećera u krvi. Sa druge strane, protivpalna svojstva kurkume bitna su za smanjenje upalnih procesa u telu, koji mogu doprineti insulinskoj rezistenciji.

Floradijabet biljne kapi

FLORADIJABETFloradijabet biljne kapi pored smanjenja, odnosno normalizacije nivoa šećera u krvi, pozitivno deluju na sve metaboličke procese u organizmu, pa se upotrebom ovih kapi istovremeno reguliše i nivo holesterola i masnih materija u krvi.

Floradijabet kapi za šećer mogu slobodno da se kombinuju sa terapijom koju trenutno koristite kako bi smanjili primenu lekova i pomogli da lakše kontrolišete nivo šećera u krvi.

Sve osobe koje imaju konstantno ili povremeno viši sadržaj šećera u krvi, Floradijabet biljnim kapima, mogu na bezbedan i prirodan način, efikasno, smanjiti i držati nivo šećera pod kontrolom i tako sprečiti nagle skokove koji dovode do brojnih oštećenja unutrašnjih organa i perifernih krvnih sudova organizma.

Floradijabet biljne kapi možete poručiti putem telefona: 011/380 62 81, kao i putem naše online prodavnice ovde >>>

Pogledajte i ...

Kako mozak utiče na hormone štitaste žlezde

Kako mozak utiče na hormone štitaste žlezde

Kad postoji manjak hormona štitaste žlezde, smanjen je i protok krvi kroz mozak. S druge …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *