Početna / Varenje / Izbegavajte ove namirnice jer zadržavaju tečnosti u organizmu
zadržavanje tečnosti u organizmu

Izbegavajte ove namirnice jer zadržavaju tečnosti u organizmu

Tečnost je neophodno unositi u organizam, ona nam je potrebna za normalno svakodnevno funkconisanje. Međutim, postoje namirnice koje pospešuju zadržavanje tečnosti u organizmu. Njih treba izbegavati ili kontrolisano konzumirati.

Svega po malo, to je univerzalna formula koja nikako ne može da vam škodi. Kad jedete bilo koju namirnicu ili svoje omiljeno jelo, neopodno je da znate koliko tečnosti sadrži i kako će to uticati na vaš organizam.

Koliko god so poboljšava ukus hrane, toliko može štetno da deluje na organizam. Prekomerno slana jela nikako nisu poželjna jer so zadržava tečnost u organizmu. Otud se javlja problem sa bubrezima, otok ispod očiju, nadutost i loše varenje.

Jedite dosta mlečnih proizvoda, to je tvrdnja koja ima opravdanje samo ako nemate gasove nakon pojedene porcije kajmaka, kriške sira ili porcije jogurta. Ako spadate u ovu kategoriju ljudi, vi umereno treba da konzumirate mlečne proizvode jer vaš organizam nema enzime koji bi ih svarili, tačnije, laktoza (mlečni šećer) vam predstavlja problem. Upravo zato mlečni proizvodi treba umereno da se nađu na vašem stolu.

Ako Englezi dan završavaju jabukom to znači da će imati zdravo srce, tako kaže jedno istraživanje. Međutim, i jabuke mogu da budu problem. Nutricionisti savetuju jednu do dve dnevno jer i jabuke utiču na zadržavanje tečnosti u organizmu.

Kupus, brokoli, kelj, grašak i karfiol sadrže šećere koji se teško vare, zadržavaju tečnost pa se zato javljaju gasovi. Dakle, i ove namirnice treba umereno konzumirati.

Pasulj u svom sastavu ima 21 aminokiselinu a za dnevno normalno fukcionisanje organizma potrebno je 24. To je dovoljan razlog da pasulj jednom nedeljno (maksimalno dva puta) uvrstite u svoj jelovnik. Ne preporučuje se dodavanje sode bikarbone (ona je laksativ) jer se tom prilikom uništavaju velike količine vitamina B grupe, koje pasulj sadrži. Treba da znate i to da pasulj sadrži šećer koji se teško vari pa se zato ne preporučuje česta upotreba.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Izbegavajte ove namirnice jer zadržavaju tečnosti u organizmu
Rating
51star1star1star1star1star

Pogledajte i ...

čišćenje jetre

SIKAVICA – ČUVAR VAŠE JETRE

Sikavica, Silybum marianum, je jedna od najboljih biljaka za zaštitu i detoksikaciju jetre. Sikavica se …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *