Početna / Kardio vaskularni sistem / Hemoroidi – uzroci, simptomi, lečenje

Hemoroidi – uzroci, simptomi, lečenje

Šta su hemoroidi?

Hemoroidi su uvećani i otečeni krvni sudovi koji se nalaze se u donjem delu rektuma i anusa. Krvni sudovi postaju otečeni zbog povećanog pritiska unutar njih.

Hemoroidi su obično uzrokovani povećanim pritiskom unutar donjeg abdomena. Neki potencijalni uzroci uključuju:

 • naprezanje za vreme pražnjenja creva (što se može dogoditi zbog konstipacije ili obilne dijareje)
 • tokom trudnoće
 • gojaznost
 • produženo sedenje
 • rak rektuma
 • analni odnos
 • inflamatorna bolest creva (Kronova bolest i ulcerozni kolitis).

Unutrašnji hemoroidi se nalaze na unutrašnjoj sluzokoži rektuma i ne mogu se osetiti, osim ukoliko ne ispadnu van otvora anusa (prolaps hemoroida) i izazivaju bol i svrab.

Spoljašnji hemoroidi se nalaze ispod kože na spoljašnjoj površini anusa. Simptomi mogu uključiti krvarenje sa pokretima creva i izraslinu ili grudvicu koja se može osetiti na analnom otvoru.

Trombozirani spoljašnji hemoroidi nastaju kada se formira krvni ugrušak unutar krvnog suda, i može izazvati značajan bol i oticanje.

Spolašnji i unutrašnji hemoroidi se dijagnostikuju fizičkim pregledom od strane zdravstvenog radnika. Sigmoidoskopija ili kolonoskopija se mogu sprovesti kako bi se potražili drugi uzroci za krv u stolici.

Na raspolaganju je nekoliko tretmana za hemoroide i uključuju: prirodne lekove, omekšivače za stolicu i kreme ili supozitorije za smanjenje upale tkiva hemoroida; promene u ishrani; sedeće kupke; vežbanje ili operaciju hemoroida.

Hemoroidi se mogu sprečiti održavanjem mekoće stolice, redovnim vežbanjem, jedenjem zdrave hrane bogate vlaknima, pijenjem puno tečnosti; izbegavanjem naprezanja prilikom pokreta creva i izbjegavanjem sedenja duži vremenski period, naročito na toaletu, kao i hitnim odlaskom u toalet čim se javi potreba za pražnjenjem creva (bez odlaganja).

Hemoroidi simptomi

Najčešći znaci i simptomi hemoroida su bezbolno krvarenje. Možda je to svetlo crvena krv na spoljašnjoj strani stolice ili na toalet papiru. Krvarenje je obično samo-ograničavajuće. Najčešće, unutrašnji hemoroidi nemaju simptome, ali se mogu naći samo ako krvare sa pokretima creva ili ako hemoroidi prolapsiraju, tako da se mogu osetiti izvan anusa. To može dovesti do svraba i bolova, kao i krvarenja.

Hemoroidi mogu takođe da uzrokuju analni svrab (pruritus ani) i stalni osećaj potrebe za pokretom creva (tenesmus).

U slučaju tromboziranih spoljašnjih hemoroida, kada se formira krvni ugrušak unutar krvnog suda, hemoridi će postati još otečeni. Ovaj otok dovodi do povećanog bola.

Bol je obično gori kod kretanja creva i može se povećati sedenjem.

Hemoroidi uzrok

Hemoroidi nisu arterije ili vene, već su normalni krvni sudovi zvani sinusoidi, koji se nalaze u zidovima koji okružuju rektum i anus. Kada se povećava venski pritisak unutar ovih krvnih sudova, hemoridi se proširuju i otiču, jer je teže da se krv isprazni iz njih. To dovodi do najčešćih simptoma hemoroida – krvarenja i otoka.

Uobičajena stanja koja povećavaju pritisak unutar krvnih sudova hemoroida i dovode do abnormalnosti uključuju sledeće:

 • Naprezanje sa pokretima creva (zbog konstipacije ili dijareje)
 • Produženo sedenje, uključujući i na toaletu
 • Nedostatak fizičke aktivnosti
 • Ishrana siromašna vlaknima
 • Gojaznost
 • Trudnoća
 • Karcinom kolona
 • Oboljenje jetre
 • Zapaljenska bolest creva
 • Analni odnos
 • Oštećenje kičmene moždine.

Hemoroidi lečenje

Postoji nekoliko prirodnih lekova za hemoroide, na primer sedeće tople kupke, promene u ishrani (pojačan unos vlakana i tečnosti), korišćenje omekšivača za stolicu i vežbanje.

Moguće su i medicinske procedure za saniranje hemoroida, uključujući podvezivanje hemoroida, skleroterapiju, lasersku terapiju, hemoroidektomiju i dr.

Dostupne su mnoge kreme, masti i supozitorije za olakšavanje simptoma hemoroida. Međutim, oni ne „leče“ hemoroide. Često sadrže omekšavajući lek ili kortikosteroid za smanjenje zapaljenja i otoka.

CARDIOPLANT BILJNE KAPI su potpuno prirodan preparat, na bazi sledeće biljne mešavine: divljeg kestena, bele imele, gloga, lincure, matičnjaka i valerijane. Koriste se uspešno kod mnogih kardiovaskularnih tegoba i poremećene cirkulacije, uključujući proširene vene i hemoroide. Redovnom primenom CARDIOPLANT KAPI možete da se rešite neugodnih simptoma hemoroida i da ih potpuno sanirate.

BILJNE KAPI BABIN ZUB takođe povoljno deluju na protok krvi i mogu da se koriste i protiv hemoroida.

Pogledajte i ...

Lekovito bilje za bolesti srca

Lekovito bilje za bolesti srca

U Nacionalnom institutu za zdravlje, kao i u mnogim istraživačkim centrima u SAD i inostranstvu, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *