Početna / Imuni sistem / Glavni simptomi kandide u organizmu
simptomi kandide u organizmu

Glavni simptomi kandide u organizmu

Kandidu najčešće povezujemo sa vaginalnim infekcijama koje može izazvati, ali to je samo kap u moru smetnji i bolesti koje je kandida u stanju podstaknuti dođe li do njenog nekontrolisanog bujanja, bilo kod žena, muškaraca ili dece.

Bujanje kolonija kandide u telu, najčešće njene podvrste Candide albicans, posledica je neravnoteže između „dobrih“ i „loših“ bakterija, čiji smo domaćini. Ona u zdravom, uravnoteženom organizmu pripada grupi od 15 posto štetnih mikroorganizama – bakterija, virusa, gljivica i parazita, koje pod kontrolom drži 85 posto korisnih bakterijskih kolonija, probiotika.

Iako potonjih, „dobrih ratnika“, zahvaljujući kojima se imunosni sistem bori protiv napadača, ima daleko više, oni su od tih „napadača“ puno krhkiji. Ako se loši stanari našeg organizma razmnože – bez problema će i zavladati organizmom, uzrokujući zdravstvene probleme.

Razmnožavanje, odnosno bakterijski disbalans kandide, koja u uobičajenim okolnostima živi u probavnom traktu, želucu, ustima, disajnom sistemu, na sluznici polnih organa i koži, uzrokuje upotreba antibiotika, hormonalna neravnoteža, kontakt sa opasnim hemikalijama, stres i nervoza, kao i hlor u vodi koji u crevima uništava „loše“, ali i „dobre“ bakterije. Hranimo li se i rafinisanim proizvodima, hranom siromašnom vlaknima i nutrijentima, kandida će carevati.

Množenje gljivice kandide u probavnom sistemu može uzrokovati niz nejasnih simptoma koje teško možemo povezati s nekom konkretnom bolešću. Ali ne možete li razumeti zašto vam, na primer, ispada kosa dok istovremeno  imate migrene, bolove u zglobovima i mišićima ili vas muči umor iako dovoljno spavate, vreme je da preispitate jelovnik, ali i smanjite stres jer sve to može imati veze s nabujalom kandidom…

Simptomi nabujale kandide:

– hronični umor i gubitak energije, malaksalost
– slaba koncentracija i pamćenje
– probavni problemi (zatvor / proliv , nadutost i grčevi, svrab u analnom području)
– vaginalne infekcije
– česte upale bešike
– osip nalik koprivnjači, psorijaza i seboreja
– alergije
– netolerancija na parfeme, miris hemikalija, plesan i prašinu
– atletsko stopalo
– pelenski osip kod dojenčadi
– stalna žudnja za slatkim
– loš zadah
– glavobolja i migrena, zamućen vid
– ispucala i suva koža, akne
– depresija, nesanica
– infekcije uha i oka, crvenilo očiju
– perut, gubitak kose
– nepravilan rad štitnjače
– nepravilne menstruacije
– mišićna bol, neugodan i jak telesni miris
– kašalj, bronhitis, sinusne infekcije

Kandida se hrani šećerom

Kandida se hrani šećerom, ugljenohidratima, uopšteno– skrobom i glutenom, što znači da je izbegavanje tih proizvoda prvi korak u borbi protiv ove gljivice. U terapiji protiv kandide, važno mesto ima eliminaciona dijeta u kojoj pacijent mora izbegavati šećere i sve vrste namirnica koje ga sadrže – maltozu, dekstrozu, saharozu, fruktozu, med i vrlo slatko voće poput grožđa, dinja i breskvi. Iz prehrane treba izbaciti i sve vrste suvog i konzerviranog voća.

Mnogima je teško bez šećera jer je on stimulans, ali važno je znati da ga kandida ‘voli’ jer se razmnožava zahvaljujući njemu. Gljive i sve vrste proizvoda koji sadrže gljivice, poput sireva sa plesni, takođe treba izbegavati, kao i tamno sirće, kečap, umak od soje, miso supu, alkohol, pogotovo vino i pivo zbog sadržaja kvasca.

U nepoželjnu kategoriju spadaju i ostali proizvodi s kvascem – beli hleb, krekeri, pizza, dizana testa i testenina. Iako su česte preporuke da se u potpunosti izbegava konzumacija voća, praksa je pokazala da to u svim slučajevima i nije potrebno. Dve kisele jabuke dnevno, naime, ne bi trebale biti problem.

Kako dijagnostikovati nabujalu kandidu

Na pitanje kako, pre svega, dijagnostikovati nabujalu kandidu, najpouzdanije je napraviti laboratorijske testove, što je ujedno i preduslov da bi se krenulo u borbu protiv ove gljivice. Radi se test stolice ili tzv. imunoglobulinski test koji će pokazati imuni odgovor na Candidu albicans.

Na odlazak lekaru može nas motivisati preliminarni kućni test iz sline. Ujutro, odmah po buđenju i pre pranja zuba i doručka, u čašu vode treba ispljunuti malo sline i pričekati 15 minuta. Ako se slina nataloži na dnu čaše ili se razvuče do dna, kandida se namnožila u velikim količinama, a ako se zadržala na površini vode, nema razloga za zabrinutost.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Glavni simptomi kandide u organizmu
Rating
51star1star1star1star1star

Pogledajte i ...

Kantarionovo ulje protiv kandide

Kantarionovo ulje spada u jedno od najpoznatijih lekovitih ulja, veoma nam je dostupno, a može …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *