Mediflora https://mediflora.rs Biljna apoteka Wed, 16 Jan 2019 10:57:43 +0000 sr-RS hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.0.2 Začini i bilje protiv visokog krvnog pritiska https://mediflora.rs/zacini-i-bilje-protiv-visokog-krvnog-pritiska/ https://mediflora.rs/zacini-i-bilje-protiv-visokog-krvnog-pritiska/#respond Wed, 16 Jan 2019 10:37:51 +0000 https://mediflora.rs/?p=5266 U najvećem broju slučajeva visokom krvnom pritisku ne može se otkriti uzrok. Kombinacija faktora kao što su stres, alkohol, pušenje, gojaznost i manjak fizičke aktivnosti izgleda utiču na taj problem, a tome se pridružuju i porodična anamneza i starosno doba. Iako je to stanje koje, ukoliko se ne sanira, može da dovede do nečeg goreg, …

Članak Začini i bilje protiv visokog krvnog pritiska se pojavljuje prvo na Mediflora.

]]>
U najvećem broju slučajeva visokom krvnom pritisku ne može se otkriti uzrok. Kombinacija faktora kao što su stres, alkohol, pušenje, gojaznost i manjak fizičke aktivnosti izgleda utiču na taj problem, a tome se pridružuju i porodična anamneza i starosno doba. Iako je to stanje koje, ukoliko se ne sanira, može da dovede do nečeg goreg, visok krvni pritisak nije bolest. Najbolja odluka koju možemo da donesemo odmah je da preduzmemo sve preventivne mere protiv srčanih oboljenja, šloga i bolesti bubrega tako što ćemo se pobrinuti da prirodno regulišemo svoj pritisak.

Začini i bilje su sjajan način da svoju ishranu učinite lekovitom. Evo nekoliko začina za koje možda niste znali da štite srce i krvne sudove.

Beli luk

Beli luk sadrži alicin, supstancu koja ima antibakterijsko, antioksidantno, antihipertenzivno dejstvo, a smanjuje i masnoće. U probnom istraživanju u Kliničkom istraživačkom centru u Nju Orleansu, na temu da li beli luk može da snizi pritisak, devetorici pacijenata sa teškom hipertenzijom bio je dat preparat belog luka sa 1,3 % alicina. Samo pet do 14 sati nakon uzimanja te doze, krvni pritisak u mirovanju je opao, uz znatno smanjenje dijastolnog krvnog pritiska. Šta više, u jednom proučavanju objavljenom 2009 pokazano je da svež beli luk ima moćnije zaštitno dejstvo na srce nego prerađeni.

Cimet

Cimet ne samo da pomaže sprečavanju srčanih oboljenja, on može da predupredi i dijabetes. Centar za primenjenu nauku u zdravstvu u Ohaju sproveo je ispitivanje na 22 ispitanika; polovini je davano 250 mg cimeta rastvorljivog u vodi dnevno, a drugoj polovini je davan placebo. Utvrđeno je da oni koji su pili cimet imaju 13 do 23 % viši nivo antioksidanata povezanih sa snižavanjem šećera u krvi.

Crni luk

Crni luk sadrži kvercetin, flavonoid antioksidant za koji je utvrđeno da je preventiva protiv srčanih oboljenja i šloga. U istraživačkom proučavanju objavljenom u časopisu Journal of Nutrition, ispitanici koji su uzimali crni luk imali su smanjenje 7mmHg sistolnog i 5mmHg dijastolnog pritiska u odnosu na one koji su uzimali placebo.

Masline

Ova biljka je značajan sastojak mediteranske ishrane, za koju se priznaje da spada u najzdravije na svetu. Utvrđeno je da ulje od maslina snižava krvni pritisak. U proučavanju o važnosti maslinovog ulja, dr L. Aldo Ferara, docent na napuljskom univerzitetu Fridrih II, utvrdio je da je dnevno konzumiranje 40 g maslinovog ulja pomoglo da se hipertenzivnim pacijentima smanji doza lekova protiv pritiska za 50%. Smatra se da je to zasluga polifenola iz ekstra devičanskog maslinovog ulja

Origano

Ova biljka sadrži sastojak po imenu karvakrol za koji je dokazano da efikasno deluje protiv visokog pritiska. U eksperimentu na životinjama koji su sproveli istraživači Univerziteta Eskisehir Osmangazi iz Turske, utvrđeno je da karvakrol snižava puls i uravnotežuje arterijski pritisak, kao i sistolni i dijastolni pritisak.

Glog

Ova biljka se u tradicionalnoj medicini koristi za lečenje visokog pritiska. U jednom proučavanju sprovedenom na Reding univerzitetu u Engleskoj, grupa od 72 pacijenta sa dijabetesom tip 2 bila je lečena ekstraktom gloga 1200 mg dnevno, dok je druga grupa dobijala lekove protiv visokog pritiska. Rezultati su otkrili da pacijenti koji su uzimali glog nakon 16 nedelja pokazali sniženje srednje vrednosti dijastolnog pritiska.

Sve navedene biljke imaju veoma malo kalorija, poboljšavaju hranljivu i lekovitu vrednost obroka i mogu vam poslužiti kao prirodni preparati za snižavanje pritiska. Dodajte ih u supe, salate i biljna jela. To je zdravija i jeftinija alternativa nego da budete primorani da gomilate bočice lekova na recept i sintetičkih suplemenata.

Cardioplant biljne kapi  povoljno deluju kod svih kardiovaskularnih tegoba. Biljni sastojci koji ulaze u sastav kapi regulišu krvni pritisak, pomažu održavanje normalnog rada srca i cirkulacije.

Cardioplant biljne kapi predstavljaju 100% prirodni proizvod, izrađen originalnom tehnologijom od lekovitih biljnih sirovina sa našeg područja.Kapi mogu slobodno da se koriste sa drugim lekovima za pritisak i cirkulaciju.

Članak Začini i bilje protiv visokog krvnog pritiska se pojavljuje prvo na Mediflora.

]]>
https://mediflora.rs/zacini-i-bilje-protiv-visokog-krvnog-pritiska/feed/ 0
Zašto nastaju ciste i kako se leče https://mediflora.rs/zasto-nastaju-ciste-i-kako-se-lece/ https://mediflora.rs/zasto-nastaju-ciste-i-kako-se-lece/#respond Mon, 14 Jan 2019 11:27:09 +0000 https://mediflora.rs/?p=5262 Menstruacija utiče na nastanak cisti. Određene tvorevine slične cistama nastaju u jajnicima dok traje ovulacija. U slučaju da folikul poraste više od uobičajenog reč je o folikularnoj cisti. Funkcionalne ciste formiraju se tokom prve polovine menstrualnog ciklusa. Treća vrsta cisti su corpus luteum koje obično nastaju za vreme druge polovine menstrualnog ciklusa, uglavnom se nalaze …

Članak Zašto nastaju ciste i kako se leče se pojavljuje prvo na Mediflora.

]]>
Menstruacija utiče na nastanak cisti. Određene tvorevine slične cistama nastaju u jajnicima dok traje ovulacija. U slučaju da folikul poraste više od uobičajenog reč je o folikularnoj cisti. Funkcionalne ciste formiraju se tokom prve polovine menstrualnog ciklusa.

Treća vrsta cisti su corpus luteum koje obično nastaju za vreme druge polovine menstrualnog ciklusa, uglavnom se nalaze na samo jednom jajniku i ne daju nikakve simptome.

Ozbiljniji tip cisti su dermoidne, endometriodne i cistadenomne. Dermoidne ciste sadrže rastuće tkivo, nekada i masno tkivo, dlake a nekada i kosti. Češće su kod mlađih žena.

Osnovni uzrok razvoja cisti su hormonski poremećaji koji izazovu sindrom policističnih jajnika koji je karakteričan po prisustvu manjih cisti na oba jajnika. Smatra se da su stres i problematična jetra osnovni uzroci ovog sindroma. Takođe, smatra se da korišćenje pilula za kontracepciju smanjuje ovakve rizike jer sprečavaju ovulaciju.

Lečenje cističnih jajnika

Postoje brojne lekovite biljke za koje se tvrdi da pomažu kod lečenja policističnih jajnika. To su pre svega: mlečni čkalj, maslačak, crvena detelina, hajdučka trava i ehinacea. Od njih se pripremaju čajevi, tinkture ili kapi.

Ricinusovo ulje je takođe još jedno sredstvo koje preporučuje alternativna medicina. Učinkovito je za otklanjanje cisti, ali pažljivo – ne sme se koristiti u trudnoći, tokom menstruacije niti ako patite od cisti koje su kancerogene.

Aromaterapija je još jedna mogućnost da sebi olakšate stanje koje izazivaju ciste na jajnicima. Aromaterapija može ublažiti bol ali i pomoći vraćanju hormona u ravnotežu.

Eterična ulja jasmina ili badema mogu biti korisna za blage masaže predela abdomena. Za uklanjanje bolova, od pomoći će biti i povremene tople kupke.

U svakom slučaju, uvek treba proveriti kog su tipa ciste, pa ako se utvrdi da su maligne, lečenje treba da bude stručno i ozbiljno i u tom slučaju narodna medicina može biti samo dodatna terapija.

Ishrana

Poznato je da se na mnoge bolesti može uticati načinom života odnosno ishranom, pa je tako i u slučaju cisti na jajnicima. Bitno je da unosite dosta namirnica koje su bogate vitaminima E i A koji su od velikog značaja za balans hormona. Zato treba da jedete dosta voća, zelenog lisnatog povrća i mahunarke…

Dovoljan unos vode je takođe vrlo važan pa zato birajte namirnice bogate vlaknima kako biste izbegli simptome koji ukazuju na ciste poput loše probave i opstipacije – zatvora.

Stručnjaci savetuju da se izbegavaju crveno meso i sirevi zato što mogu da pospeše napredovanje bolesti. Takođe paradajz spada u namirnice koje su bogate estrogenom, pa ga izbegavajte isto kao i prerađene ugljene hidrate.

biomiomBiomiom čaj je provereno dobar i potvrđen čaj za ženske probleme, koji je dao izvanredne rezultate u praksi.

Aktivni sastojci lekovitog bilja koje ulazi u sastav Biomiom čaja  pokazuju antiseptično, antibakterijsko, antiviralno, imunostimulišuće i protivupalno dejstvo, povoljno deluju na zaustavljanje krvarenja i zaceljenje rana, a pojedini sastojci pokazuju citostatički i antitumorski efekat.

Članak Zašto nastaju ciste i kako se leče se pojavljuje prvo na Mediflora.

]]>
https://mediflora.rs/zasto-nastaju-ciste-i-kako-se-lece/feed/ 0
Šta dovodi do bujanja kandide https://mediflora.rs/sta-dovodi-do-bujanja-kandide/ https://mediflora.rs/sta-dovodi-do-bujanja-kandide/#respond Thu, 10 Jan 2019 09:18:18 +0000 https://mediflora.rs/?p=5248 Način ishrane stvara savršene uslove za bujanje kandide, jer gljivicama treba šećer da bi se razmnožavale. Rafinirani ugljeni hidrati i industrijska hrana, rafinirane žitarice i alkohol pogoduju širenju kandide. S druge strane, ishrana bogata šećerom dokazano oslabljuje imunitet pa zbog toga organizam lakše „popusti“ pred kandidom. Kandida se hrani jednostavnim šećerima i doslovce manipuliše osećanjem …

Članak Šta dovodi do bujanja kandide se pojavljuje prvo na Mediflora.

]]>
Način ishrane stvara savršene uslove za bujanje kandide, jer gljivicama treba šećer da bi se razmnožavale. Rafinirani ugljeni hidrati i industrijska hrana, rafinirane žitarice i alkohol pogoduju širenju kandide.

S druge strane, ishrana bogata šećerom dokazano oslabljuje imunitet pa zbog toga organizam lakše „popusti“ pred kandidom.

Kandida se hrani jednostavnim šećerima i doslovce manipuliše osećanjem gladi, tj. dovodi do snažne želje za slatkim. Šećer je kandidi potreban za izgradnju ćelijskog zida i za prelazak u virulentniji oblik. Samo jedan slatki obrok dovodi do eksplozivnog bujanja populacije kandide u kratkom vremenskom periodu.

Uzroci širenja kandide

Najčešći uzrok preteranog širenja kandide je terapija antibioticima. Oni uništavaju bakterije, kako loše, tako i one dobre, koje štite naše telo i nalaze se u crevima. Uzimanje probiotika može u određenoj meri da održi ravnotežu crevne flore i da spreči širenje kandide.

Stres i te kako može da bude okidač infekcije kandidom, zbog kortizola, hormona koji oslabljuje imunološki sistem i povećava količinu šećera u krvi. Ovaj hormon, koji se luči prilikom stresa, na taj način „pomaže“ kandidi. Hroničan stres slabi nadbubrežne žlezde, koje su važan deo imunološkog sistema.

Pilule za kontracepciju mogu da budu krivac za širenje infekcije kandidom. Želudac je vrlo osetljiv organ, a uzimanjem kontraceptivnih pilula može se narušiti krhka ravnoteža između mikroorganizama i gljivica koji potpomažu varenje hrane. Takođe, estrogen, koji je glavni sastojak pilula, podstiče razvoj gljivica.

Srebrne plombe sadrže polovinu žive, otrovne za organizam. Čestice žive se oslobađaju dok žvaćemo, peremo zube, a ovaj otrov značajno slabi imunitet. Živa ubija dobre bakterije u crevima, pa je najbolje plombe sa živom zameniti.

Hlor i fluor slično deluju na bakterije u crevima, uništavaju ih i dozvoljavaju kandidi da se širi.

Često je bujanje kandide propraćeno dramatičnim promenama raspoloženjja – anksioznost, depresija, pa čak i napadi panike.

Kandida može biti uzrok rane menopauze, PMS-a, pad libida, hormonske migrene, endometrioze, gojaznosti. Jedan od bioprodukta kandide može se ponašati kao estrogen, što uzrokuje ozbiljni hormonski disbalans.

kandidaCandidaplant kapi svojim jedinstvenim sastavom i bogatstvom prirodnih aktivnih supstanci uništavaju kandidu i zaustavljaju njen rast i razvoj, pomažu eliminaciji toksina iz organizma i regeneraciji sluzokože, čime sprečavaju mogućnost ponovnog prekomernog rasta kandide.

Candidaplant biljne kapi su izuzetno efikasne u otklanjanju tegoba kandide kod dece, kod kojih je sve češća pojava gljivičnih i bakterijskih infekcija.

Članak Šta dovodi do bujanja kandide se pojavljuje prvo na Mediflora.

]]>
https://mediflora.rs/sta-dovodi-do-bujanja-kandide/feed/ 0
Šta uzrokuje migrenu https://mediflora.rs/sta-uzrokuje-migrenu/ https://mediflora.rs/sta-uzrokuje-migrenu/#respond Tue, 08 Jan 2019 09:06:19 +0000 https://mediflora.rs/?p=5244 Pouzdano je utvrđeno da određene stvari, uključujući namirnice, mirisi, vremenske prilike i slično, mogu da aktiviraju migrenu. Oni koji pate od migrena, često i sami primete da im određene namirnice pojačavaju intenzitet glavobolje. Zato bi oni koji imaju ovaj problem trebalo da izbegavaju veštačke zaslađivače, turšiju, pizzu i alkohol. Sredstva za čišćenje kuće, osveživači prostorija, …

Članak Šta uzrokuje migrenu se pojavljuje prvo na Mediflora.

]]>
Pouzdano je utvrđeno da određene stvari, uključujući namirnice, mirisi, vremenske prilike i slično, mogu da aktiviraju migrenu.

Oni koji pate od migrena, često i sami primete da im određene namirnice pojačavaju intenzitet glavobolje. Zato bi oni koji imaju ovaj problem trebalo da izbegavaju veštačke zaslađivače, turšiju, pizzu i alkohol.

Sredstva za čišćenje kuće, osveživači prostorija, jaki parfemi i neki drugi čudni ili jaki mirisi mogu da pokrenu migrenu, posebno ako su koncentrisani u zatvorenim protorijama.

Istraživanja su pokazala da nedostatak sna može da pokrene migrene ili da učini da napadi migrene postanu češći. San obnavlja i osvežava mozak. Dakle, ako imate problem sa glavoboljama i migrenama, postarajte se da spavate dovoljno.

Migrene hormonalnog porekla uobičajene su kod žena pre menstruacije. Javljaju se zato što tad u organizmu opadnu nivoi estrogena i progesterona. Takođe, neka istraživanja ukazuju da kontraceptivne pilule i hormonski tretman u menopauzi takođe mogu da kod nekih žena pokrenu migrene.

Jaka svetla, treperava svetla, fluorescentna svetla i stroboskopska svetla mogu da pokrenu migrenu. A u slučaju da vam je migrena već počela, ona mogu da je pogoršaju. Ako ne možete da ih izbegnete, stavite naočare za sunce, ili šešir sa širokim obodom, kako biste zaštitili oči od jakog svetla.

Veštački zaslađivači su posebno loši za one koji pate od migrena. Jedno istraživanje je pokazalo da je on kod osoba koje pate od migrene doveo da učestalost napada poraste za više od 50%. Zato, ako imate problem sa migrenama, izbegavajte namirnice koje najčešće sadrže aspartam: gazirane napitke, gume za žvakanje, vode sa raznim aromama, veštačke zaslađivače za čaj i kafu.

Migrena može da se pojavi usled stresa, ili nakon stresa. Istraživanja su pokazala i sledeću neobičnu činjenicu: kad stres i strepnja popuste i počnete da se osećate opušteno, raste verovatnoća da se pojavi migrena.
Alkohol. Sve vrste alkoholnih pića – pivo, rakija i vino – sadrže etanol. Etanol je vazodilatator i prirodni diuretik i može da izazove glavobolje razne vrste, ili da pokrene migrene.

Naš mozak je 80% voda. Kad dehidriramo, mozak izgubi određenu količinu vode, moždano tkivo se blago skupi i povlači od lobanje. To aktivira receptore za bol koji okružuju mozak i izaziva glavobolju. Zato je onima koji imaju problem sa migrenom preporučljivo da piju dosta vode.

Promene atmosferskog pritiska i vremena uopšte su poznate kao okidači migrene. Glavobolju mogu da pokrenu: velika vrućina ili hladnoća, bleštavo sunce, visoka vlažnost vazduha, veoma suv vazduh. Zato pratite vreme, pa ako primetite da vam jako sunce ili velika vrućina pogoršavaju migrene, boravite više u zatvorenom prostoru.

Migresan biljne kapsule na bazi ekstrakta povratića (Tanacetum parthenium L.)  se preporučuju kao pomoćna terapija u profilaksi migrene.

Redovna upotreba biljnih kapsula  Migresan dovodi do produženja intervala između migrenoznih napada i smanjenja intenziteta propratnih pojava (jačine i dužine napada, muke, povraćanja).

Članak Šta uzrokuje migrenu se pojavljuje prvo na Mediflora.

]]>
https://mediflora.rs/sta-uzrokuje-migrenu/feed/ 0
Evo šta uništava štitnu žlezdu https://mediflora.rs/evo-sta-unistava-stitnu-zlezdu/ https://mediflora.rs/evo-sta-unistava-stitnu-zlezdu/#respond Thu, 03 Jan 2019 10:06:25 +0000 https://mediflora.rs/?p=5239 Štitna žlеzdа je endokrina žlezda, kоја kоristi јоd zа prоizvоdnju hоrmоnа, rеgulišе mеtаbоlizаm, prоmоvišе rаst i utiče nа drugе vаžnе funkciје u оrgаnizmu. Na rаd štitnе žlеzdе mоgu da utiču brојni fаktоri, kојi mоgu izаzvаti rаzličitе zdravstvene probleme. Žene su posebno ugrožene, ali srеćоm mоžеmо smаnjiti rizik оd rаzvоја kоmplikаciја smаnjuјući nаšu izlоžеnоst tоksičnim јеdinjеnjima. …

Članak Evo šta uništava štitnu žlezdu se pojavljuje prvo na Mediflora.

]]>
Štitna žlеzdа je endokrina žlezda, kоја kоristi јоd zа prоizvоdnju hоrmоnа, rеgulišе mеtаbоlizаm, prоmоvišе rаst i utiče nа drugе vаžnе funkciје u оrgаnizmu. Na rаd štitnе žlеzdе mоgu da utiču brојni fаktоri, kојi mоgu izаzvаti rаzličitе zdravstvene probleme.

Žene su posebno ugrožene, ali srеćоm mоžеmо smаnjiti rizik оd rаzvоја kоmplikаciја smаnjuјući nаšu izlоžеnоst tоksičnim јеdinjеnjima. Меđutim, neka оd оvih јеdinjеnjа su uоbičајеna u nаšim dоmоvimа i mi ih rеdоvnо kоristimo:

Sоја

Soja sаdrži fitоеstrоgеnе, kојi remete funkciјu оvе žlеzdе јеr blоkirајu lučеnjе tirоidnоg hоrmоnа i spоsоbnоst tеlа dа kоristi јоd.

Pеsticidi

Prеmа јеdnој studiјi, оkо 60% pеsticidа kојi sе kоristе svakodnevno mоgu dа utiču nа prоizvоdnju tirоidnih hоrmоnа. Pоkаzаlо sе da pеsticidi, ubicе korova, dоkаzаnо smаnjuju funkciјu štitаstе žlеzdе i smanjuju оtpоrnоst nа gubitаk tеžinе.

Brоm

Brоm sе nаlаzi u gоtоvо svеmu, оd čistаčа bаzеnа dо nеkе vrstе hrаnе, а istinа је dа је izuzеtnо tоksičаn zа štitаstu žlеzdu. Čаk i zdrаve osobe mоgu dа pоvеćаju nivо оvе supstаncе u organizmu.

Plаstikа

Plаstikа је gеnеrаlnо štеtna zа nаšе zdrаvlје i tеlо, uklјučuјući i štitnu žlеzdu. Plаstičnе flаšе oslobađaju hemikaliju, аntimоn, štо је sаmо јеdаn od prоblеma. Istrаživаnjе sprоvеdеnо nа Univеrzitеtu u Kоpеnhаgеnu, оtkrilo je dа nivо аntimоnа koji se nаlаzi u plastičnim ambalažama sokova, 2,5% je viša u оdnоsu nа nivо koji se smаtrа sigurnim. Dаlје, BPА ftаlаti znаčајnо smаnjuju funkciјu tirоidnе žlezde.

Hаlоgеni

Hаlоgеni uklјučuјu fluоrid i hlоrid kојi sprеčаvајu nоrmаlnu funkciјu štitnе žlеzdе. Viša izlоžеnоst hаlоgеnа dоvоdi dо prеkidа trаnspоrtа joda i оni sе аpsоrbuјu krоz hrаnu, vоdu pа čаk i živоtnu srеdinu.

Fluоr

Тоkоm prvе pоlоvinе 20-og veka fluorid je zapravo bio korišćen u malim proporcijama, 2-5 mg dnevno u periodu od mesec dana, kao tretman hipertireoze. Pоrеd tоgа, pijaća voda sаdrži fluоr, kојi pоmаžе u sprеčаvаnju zubnоg kаriјеsа.

Tirox biljne kapi za regulisanje rada štitne žlezde se koriste za lečenje bolesti poremećaja rada štitne žlezde:

  • za benignu eutiroidnu gušavost kod pacijenata s normalnom funkcijom štitne žlezde,
  • za sprečavanje ponovne pojave gušavosti posle operacije,
  • kod smanjenog lučenja hormona,
  • za sprečavanje ponovne pojave tumora kod pacijenata s karcinomom štitne žlezde,
  • za uspostavljanje ravnoteže hormona štitnjače i
  • kada se pojačano lučenje hormona leči antitiroidnim lekovima.

Članak Evo šta uništava štitnu žlezdu se pojavljuje prvo na Mediflora.

]]>
https://mediflora.rs/evo-sta-unistava-stitnu-zlezdu/feed/ 0
Opustite se nakon stresnog dana https://mediflora.rs/opustite-se-nakon-stresnog-dana/ https://mediflora.rs/opustite-se-nakon-stresnog-dana/#respond Mon, 31 Dec 2018 09:17:56 +0000 https://mediflora.rs/?p=5228 Stres je prirodna reakcija tela i u malim količinama može delovati stimulativno. Međutim, u današnjem, užurbanom načinu života, neprestano smo izloženi malim količinama stresa i gotovo smo izgubili sposobnost aktiviranja prirodne reakcije opuštanja. Ovo je jako bitna činjenica, jer stres postaje naša svakodnevica i može biti izuzetno štetan, pa čak i opasan po naše zdravlje. …

Članak Opustite se nakon stresnog dana se pojavljuje prvo na Mediflora.

]]>
Stres je prirodna reakcija tela i u malim količinama može delovati stimulativno. Međutim, u današnjem, užurbanom načinu života, neprestano smo izloženi malim količinama stresa i gotovo smo izgubili sposobnost aktiviranja prirodne reakcije opuštanja.

Ovo je jako bitna činjenica, jer stres postaje naša svakodnevica i može biti izuzetno štetan, pa čak i opasan po naše zdravlje.

Da bi se uspešno borili sa stresom, stari ljudi su znali često da koriste biljke, kao nešto prirodno što može da pomogne organizmu da savlada svakodnevne izazove i da se lakše izbori sa njima.

Ulje lavande

Na mali komadić vate ukapajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavade, prislonite k nosu i udišite nekoliko minuta. Miris lavade trenutno će vas opustiti i umiriti. Ovo možete praktikovati i pre spavanja, ukoliko imate problema sa nesanicom.

Popijte čaj od kamilice ili matičnjaka sa medom

Kamilica i matičnjak imaju opuštajuće dejstvo na um, tako da ćete čak i nakon što udahnete miris ovog čaja osetiti kako otpuštate stres. Matičnjak je od davnina u narodnoj medicini poznat kao biljka koja pomaže kod depresije, nesanice, nervoze i psihičkih problema.

Valerijan biljne kapi

Valerijana je biljka koja pomaže pri umirivanju uma i dobrom snu. Valerijan biljne kapi sadrže iridoidne monoterpene – valepotrijate do 2%, etarsko ulje do 1%, alkaloide, seskviterpenske ketone i kiseline, tanine i skrob. Delovanje aktivnih supstanci provereno deluju umirujuće, kod napetosti i nervoze, stresa i kod težih oblika nesanice.

Osvežite dom prijatnim mirisima

Napravite potpuri, unesite mirisno cveće u dom ili poprskajte prostorije osveživačem vazduha.

Šetnja šumom

Šuma je jedna od najboljih prirodnih psihoterapija. Miris drveća i šumskog bilja, cvrkut ptica, mir i tišina u šumi deluju opuštajuće na um i trenutno umiruju.

Kupka od lavande

Dodajte u vodu za kupanje desetak kapi eteričnog ulja od lavande ili malo sveže lavande. Osetićete kako se vaš um i telo trenutno opuštaju. Ukoliko preferirate tuš, možete koristi prirodni sapun od lavande ili gel za tuširanje sa mirisom lavande ili cveća.

Citrusi za dobro raspoloženje

Za vreme zimskih meseci, možete popraviti raspoloženj eteričnim uljima citrusa. Ukoliko u domu imate radijator i posudu za vodu, ukapajte nekoliko kapi eteričnog ulja citrusa. Kako se miris citrusa širi domom odmah osetićete kako se vaše raspoloženje pomera na pozitvnu stranu. Za vreme letnjih meseci možete koristiti eterična ulja citrusa u difuzerima.

Napravite prirodnu kupku za stopala

Topla kupka za stopala sa morskom soli i eteričnim uljima pomoći će vam da se trenutno opustite, a uz to ćete pomoći vašim umornim stopalima da se odmore nakon napornog dana. Sve što vam treba su topla voda i morska so. Za dodatni efekat u kupku možete dodati i eterično ulje, latice cveća ili neko mirisno bilje.

Popijte šolju mleka sa vanilom i muskatnim orašćićem

Toplo ili hladno mleko sa vanilom i muskatnim orašćićem poraviće vaše raspoloženje vrlo brzo, budući da oba začina deluju opuštajuće i popravljaju raspoloženje. U nekim kulturama gde je alkohol nepoželjan, muskatni orašćić je glavni “sastojak” dobre zabave budući da “podiže” raspoloženje slično alkoholu.

Fitorelax biljne kapi sadrže mešavinu biljnih ekstrakta valerijane, matičnjaka, nane i hmelja, u pažljivo odabranom odnosu.

Fitorelax biljne kapi za umirenje sadrže ekstrakte lekovitog bilja čije aktivne supstance provereno deluju umirujuće, kod napetosti i nervoze i kod težih oblika nesanice.

Članak Opustite se nakon stresnog dana se pojavljuje prvo na Mediflora.

]]>
https://mediflora.rs/opustite-se-nakon-stresnog-dana/feed/ 0
Problemi sa bolnim i obilnim menstruacijama https://mediflora.rs/problemi-sa-bolnim-i-obilnim-menstruacijama/ https://mediflora.rs/problemi-sa-bolnim-i-obilnim-menstruacijama/#respond Fri, 28 Dec 2018 09:40:31 +0000 https://mediflora.rs/?p=5219 Kod većine žena, bolni grčevi pre i tokom menstruacije, toliko su snažni da ih onesposobljavaju u svakodnevnim aktivnostima. Uzrok ovog problema jesu kontrakcije mišića unutrašnjeg zida materice, kao i kompresija krvnih sudova u njoj. Postoji mogućnost i da su jaka krvarenja posledica mioma ili polipa, što svakako treba da bude pod kontrolom lekara. Problem kod …

Članak Problemi sa bolnim i obilnim menstruacijama se pojavljuje prvo na Mediflora.

]]>
Kod većine žena, bolni grčevi pre i tokom menstruacije, toliko su snažni da ih onesposobljavaju u svakodnevnim aktivnostima. Uzrok ovog problema jesu kontrakcije mišića unutrašnjeg zida materice, kao i kompresija krvnih sudova u njoj.

Postoji mogućnost i da su jaka krvarenja posledica mioma ili polipa, što svakako treba da bude pod kontrolom lekara. Problem kod jakih krvarenja je pojava anemije, koja je čest pratilac takvih stanja.

Jedan od važnih načina da se jake i bolne menstruacije kod zdravih žena spreče ili smanje jeste zdrava ishrana, a više o tome pogledajte u nastavku. Pored toga, važna je i redovna fizička aktivnost, koja jača vaše telo i doprinosi većoj otpornosti organizma.

Kako biste ublažili grčeve u stomaku, konzumirajte namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama koje deluju antiupalno i omogućavaju produkciju prostaglandina (prirodni analgetik) u organizmu. Namirnice bogate ovim kiselinama jesu orasi, riba, semenke lana, soja, grašak, kelj, spanać, pasulj, bundeva, maslinovo ulje…

Pored toga, važno je da u što većim količinama konzumirate namirnice bogate magnezijumom, poput zelenog lisnatog povrća i ribe, jer ovaj mineral opušta mišiće.

Smanjite unos kafe i slatkiša

Ukoliko imate bolne menstruacije, trebalo bi da smanjite konzumiranje kafe, i proizvoda s mnogo kofeina koji može da podstakne bol i izazove kašnjenje sledećeg menstrualnog ciklusa. Umesto toga pijte čajeve ili bar kafu sa manje kofeina. Osim kofeina, izbegavajte i alkoholna pića jer izazivaju promenu raspoloženja i nadimanje.

Što se tiče slatkiša poput kremastih kolača, palačinki i keksa, kojima je teško odoleti, svakako bi trebalo da ih izbegavate makar za vreme ciklusa, jer će vam popraviti raspoloženje na kratko, ali i podstaći bol u želucu. Ako ipak žudite za šećerom tokom ovih dana radije se opredelite za jabuke, banane, kruške ili dinje.

Čajevi sprečavaju grčeve

Čaj od žalfije, dve šolje dnevno, možete piti 2-3 dana pre početka menstruacije i to između obroka. Kamilica je dobra za stišavanje bolova i poželjno je da je pijete 3-4 puta dnevno. Čaj od semena kima olakšava menstrualne tegobe i sprečava grčeve. Uzimati po šoljicu čaja tri puta dnevno. Dobri su i čajevi od lišća maline i aromatični čaj od komorača.

Možete pokušati s čajem od macine trave, ili čajem crne ribizle, koji pomaže opuštanju mišića. Čaj od hajdučke trave, takođe, pomaže kod svih tegoba u vezi sa menstruacijom, i kad je obilna i kad je oskudna, ublažava grčeve, simptome PMS-a, nervozu i umiruje upalu jajnika.

Floravitex biljne kapi pomažu kod endometrioze, pojačanog menstrualnog krvarenja, anovulatornog krvarenja.

Floravitex kapi imaju povoljno dejstvo kod problema u toku menopauze (napadi vreline, obilno znojenje, poremećaj sna, nervoza, iritabilnost) i cističnih promena na dojkama i jajnicima.

Članak Problemi sa bolnim i obilnim menstruacijama se pojavljuje prvo na Mediflora.

]]>
https://mediflora.rs/problemi-sa-bolnim-i-obilnim-menstruacijama/feed/ 0
Simptomi kandide, ishrana i lečenje https://mediflora.rs/simptomi-kandide-ishrana-i-lecenje/ https://mediflora.rs/simptomi-kandide-ishrana-i-lecenje/#respond Wed, 26 Dec 2018 09:13:43 +0000 https://mediflora.rs/?p=5215 Usled različitih uticaja, a pre svega nakon lečenja antibioticima, kod oslabljene reakcije imunološkog sistema ili upotrebe imunosupresivnih lekova, oralnih kontraceptiva, hormonske terapije, kod dijabetesa, kao i u trudnoći, dolazi do neprirodnog razmnožavanja gljivica Candida albicans. Posledica bujanja ovih gljivica nije samo lokalna infekcija materice, već i uticaj na propustljivost sluzokože crevnog sistema, tako da je …

Članak Simptomi kandide, ishrana i lečenje se pojavljuje prvo na Mediflora.

]]>
Usled različitih uticaja, a pre svega nakon lečenja antibioticima, kod oslabljene reakcije imunološkog sistema ili upotrebe imunosupresivnih lekova, oralnih kontraceptiva, hormonske terapije, kod dijabetesa, kao i u trudnoći, dolazi do neprirodnog razmnožavanja gljivica Candida albicans. Posledica bujanja ovih gljivica nije samo lokalna infekcija materice, već i uticaj na propustljivost sluzokože crevnog sistema, tako da je na ovaj način omogućena apsorpcija mnogih štetnih materija i alergena iz hrane.

Simptomi gljivične infekcije

Manifestuju se kroz peckanje, crvenilo, neugodan osećaj i svrab i beličasto-žućkasti sirasti iscedak iz materice. Uklanjanje ovih simptoma relativno je jednostavno i za to postoje brojni lekovi kako u klasičnoj tako i u homeopatskoj medicini. Holistička medicina ukazuje kako je neophodno da se izleči sveukupna gljivična bolest, a ne samo lokalna infekcija.

Simptomi kandidijaze

Opšti simptomi: umor i nedostatak snage, depresija, glavobolje, bolovi u mišićima i zglobovima, gubitak pamćenja, izrazita osetljivost prema hemikalijama, ponavljane mokraćne infekcije, osećaj ošamućenosti.

Probavni simptomi: gasovi, nadutost, učestali zatvor i prolivi, probavne smetnje, grčevi u crevima.

Respiratorni simptomi: hronični iscedak iz nosne šupljine koji se sliva niz zadnji deo ždrela, učestao kašalj, grlobolja, prehlada, astma, alergije.

Kožni simptomi: ekcem, peckanje, osip, infekcije drugim vrstama gljivica.

Hormonalne smetnje: neredovna menstruacija, menstrualni grčevi, predmenstrualni sindrom, promene raspoloženja, poremećaj rada žlezda s unutrašnjim lučenjem, hipotireoza, hipoglikemija.

Ishrana

Izbegavati šećer: Gljivice se hrane šećerom, razlažući ga do ugljen – dioksida i vode. Pri tome nastaju mnogobrojni simptomi, a najčešće se javljaju smetnje s varenjem kao što su stvaranje gasova i nadutost. Izbegavati šećer znači mnogo više od jednostavnog prestanka dodavanja šećera u jelo ili čaj. To znači da treba proveriti prisustvo šećera u svim jelima kojima se hranimo. Tako treba izbegavati: maltozu, kukuruzni sirup, veštačke zaslađivače, fruktozu, kukuruzni skrob, sodu, laktozu, mlečni šećer sadržan u mlečnim proizvodima.

Izbegavati namirnice koje sadrže gljivice i plesni: Ovo pre svega znači izbegavati namirnice kao što su hleb, kolači, keksi i drugi rafinirani ugljeni hidrati, industrijski voćni sokovi, paradajz sok (osim “domaćeg” pripremljenog od svežeg paradajza), zatim izbegavati hranu koja sadrži sirće, ukiseljeno povrće, dimljenu hranu, alkohol, fermentisanu hranu, sušeno meso i voće, gljive, pistaće i kikiriki.

Jedite zdravu hranu: žitarice popute integralnog pirinča, prosa, ječma, sveže povrće. Veoma je korisno zeleno povrće pripremljeno na pari jer obiluje hlorofilom koji pročišćava organizam. Dopuštene su i morske biljke, ražani hleb, kukuruzne kokice, tortilje, tofu, miso, obični jogurt, krto meso, sveža riba, meso i jaja prirodno hranjenih kokoši. Novija istraživanja pokazuju da i prirodno čisto maslinovo ulje, uzimano u malim količinima suzbija neprirodno razmnožavanje gljivica. Beli luk, kako sirov, tako i kratko prodinstan pomaže u procesu uklanjanja kandide iz creva.

Sredstva protiv gljivica

Osim lekova, mogu da pomognu ekstrakt limunovih semenki, beli luk, kaprilna kiselina i berberin, koje možete pronaći u nekoj od prodavnica zdrave hrane. Ova sredstva se ne repsorbuju u krv, pa ih možete uzimati i tokom trudnoće i dojenja. Multivitamnski preparati: vitamin C; vitamini B kompleksa, cink, magnezijum i esencijalne masne kiseline podstiču obrambenu sposobnost organizma i sprečavaju da se ponovo pojavu gljivična infekcija.

kandidaCandidaplant kapi svojim jedinstvenim sastavom i bogatstvom prirodnih aktivnih supstanci uništavaju kandidu i zaustavljaju njen rast i razvoj, pomažu eliminaciji toksina iz organizma i regeneraciji sluzokože, čime sprečavaju mogućnost ponovnog prekomernog rasta kandide.

Candidaplant biljne kapi su moćan prirodni imunostimulator na bazi divljeg lekovitog bilja koje brzo podižu imunitet i broj belih krvnih zrnaca. Deluje protiv akutnih i hroničnih gljivičnih  infekcija, bakterijskih infekcija,  upala, jača prirodni imunitet tela na više nivoa.

Članak Simptomi kandide, ishrana i lečenje se pojavljuje prvo na Mediflora.

]]>
https://mediflora.rs/simptomi-kandide-ishrana-i-lecenje/feed/ 0
Kako nastaje endometrioza https://mediflora.rs/kako-nastaje-endometrioza/ https://mediflora.rs/kako-nastaje-endometrioza/#respond Mon, 24 Dec 2018 08:47:09 +0000 https://mediflora.rs/?p=5208 Endometrioza označava rast tkiva koje oblaže matericu van materice. Nalazi se kod oko 10% žena u reproduktivnom periodu, a najčešće se dijagnoza postavlja u tridesetim i četrdesetim godinama života. Najčešća mesta gde se može naći endometrioza su trbušna maramica, jajnici, jajovodi, bešika, ureteri, creva i tzv. Douglasov prostor, iza materice. Problemi nastaju kada endometrijum koji …

Članak Kako nastaje endometrioza se pojavljuje prvo na Mediflora.

]]>
Endometrioza označava rast tkiva koje oblaže matericu van materice. Nalazi se kod oko 10% žena u reproduktivnom periodu, a najčešće se dijagnoza postavlja u tridesetim i četrdesetim godinama života. Najčešća mesta gde se može naći endometrioza su trbušna maramica, jajnici, jajovodi, bešika, ureteri, creva i tzv. Douglasov prostor, iza materice.

Problemi nastaju kada endometrijum koji se ne nalazi više u materici reaguje na hormonalne promene karakteristične za menstrualni ciklus i počne da krvari tokom ciklusa, kao i unutrašnjost materice. Tkivo koje se nalazi oko promene reaguje na krvarenje, a može doći i do stvaranja priraslica. Sve ovo može da dovede do bolova u periodu oko i tokom menstruacije.

Problem endometrioze se često nalazi kod žena koje imaju teškoće sa ostajanjem u drugom stanju. Zapaljenski procesi koji su posledica reakcije okolnog tkiva na krvarenja mogu dovesti do oštećenja spermatozoida ili jajne ćelije ili uticati na njihovo kretanje jajovodom, a mogu uzrokovati i začepljenje jajovoda.

Najčešći simptom endometrioze je stalni bol, koji se pojačava pre i tokom menstrualnog krvarenja. U zavisnosti od toga gde je mesto endometrioze, može doći do bola prilikom stolice, odnosa ili mokrenja, ali mnoge žene nemaju nikakve tegobe.

Virak biljne kapi posebno efikasno pomažu pri lečenju: fibroida i endometrioze, pojačanog menstrualnog krvarenja, kod mioma, polipa, cisti, upale jajnika…

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, ginekološkog pregleda i ultrazvučnog pregleda, ali je najpouzdanija dijagnoza koja se postavi tokom laparoskopije.

Terapija endometrioze je medikamentozna – lekovima, hirurška, tokom koje se uklanjaju mesta na kojima je tkivo endometrijuma, i posle koje obično ide terapija lekovima nekoliko meseci, ali i prirodna – Virak kapima koje provereno pomažu  kod endometrioza. Lekovi koji se daju su kontraceptivi, sam progesteron ili tzv. agonisti hormona GnRH. Potrebne su redovne kontrole nakon operacija, jer postoji mogućnost da se endometrioza ponovo javi.

Članak Kako nastaje endometrioza se pojavljuje prvo na Mediflora.

]]>
https://mediflora.rs/kako-nastaje-endometrioza/feed/ 0
Preveliki unos šećera uništava organizam https://mediflora.rs/preveliki-unos-secera-unistava-organizam/ https://mediflora.rs/preveliki-unos-secera-unistava-organizam/#respond Thu, 20 Dec 2018 09:56:47 +0000 https://mediflora.rs/?p=5201 Pad šećera u krvi, koji se javlja nakon „loših“ ugljenohidrata poput bombona i keksa, utiče na deo mozga koji kontroliše impulse. Šećer čini trećinu dnevnog kalorijskog unosa, ali ljudsko telo nije stvoreno da podnosi tolike količine šećera, upozoravaju stručnjaci. Zbog toga postoji mogućnost da tolika količina šećera pogoduje mnogim bolestima modernog doba poput dijabetesa, bolesti …

Članak Preveliki unos šećera uništava organizam se pojavljuje prvo na Mediflora.

]]>
Pad šećera u krvi, koji se javlja nakon „loših“ ugljenohidrata poput bombona i keksa, utiče na deo mozga koji kontroliše impulse. Šećer čini trećinu dnevnog kalorijskog unosa, ali ljudsko telo nije stvoreno da podnosi tolike količine šećera, upozoravaju stručnjaci. Zbog toga postoji mogućnost da tolika količina šećera pogoduje mnogim bolestima modernog doba poput dijabetesa, bolesti srca i određenih vrsta karcinoma, potvrđuje istraživanje.

Zavisnost od šećera može upućivati na nedijagnostikovani problem, kao što su poteškoće u radu s nadbubrežnim žlezdama. Taj problem lako vodi ka gubitku samokontrole i želje za nezdravom i visokokaloričnom hranom. To bi moglo da objasni rastuću globalnu epidemiju gojaznosti

Te zavisnosti imaju različite uzroke, od hormonalnih promena do infekcija.

Problemi sa štitnom žlezdom

Ako pijete puno kafe, imate stalne glavobolje, debljate se, a teško gubite kilograme to može upućivati na probleme sa štitnjačom. Kofein može da pogorša zavisnost o šećeru, zato prepolovite konzumiranje kafe svake nedelje, dok ne dođete na jednu šoljicu na dan, potom se prebacite na čaj i na kraju čaj bez kofeina.

Pijte više vode, izbacite prerađenu hranu i belo brašno i odaberite namirnice celog zrna kao što su smeđi hleb, pirinač i testenina, koje telo duže obrađuje, a koje održavaju visinu šećera u krvi stabilnom. San optimizuje količinu energije i smanjuje apetit, zato ćete dok ste umorni verovatno više žudeti za šećerom i na taj način veštački proizvoditi energiju.

Kvaščeve gljivice

Vaš dan ne može da vam prođe bez šećera ili hleba, postoji velika verovatnoća da ste zavisne o šećeru. Ako ste u poslednje vreme patili od gljivične infekcije, razdražljivog želuca ili akni koje ste lečili duže vreme antibioticima, ti lekovi su mogli da uzrokuju pojavu „loših“ bakterija. Antibiotici ubijaju „dobre“ bakterije, dok antacidi neutralizuju želudačnu kiselinu, odgovornu za uništavanje „loših“ bakterija.

Tada se podstiče množenje kvaščevih gljivica koje izaziva želju za šećerom i hlebom, jer ga telo vrlo brzo može pretvoriti u glukozu. Stanje možete da ublažite smanjenim unosom šećera i kofeina i povećanim unosom probiotika i jogurta. Oni će vratiti ravnotežu želuca i obnoviti njegovu floru.

Previše adrenalina

Razdražljivost zbog gladi obično rezultuje instantnim rešenjem, šećerom u obliku čokoladice ili keksa. Takvo ponašanje može da upućuje na probleme s nadbubrežnim žlezdama čiji je zadatak „ispumpavanje“ hormona stresa, adrenalina i kortizola, dok smo pod stresom. Simptomi mogu biti i često mokrenje, upale grla, žeđ i otečene žlezde. Rešenja za probleme mogu biti orasi, sir ili jaja, obroci bogati proteinima. Oni zadržavaju visinu energije zbog čega telo ne žudi stalno za šećerom.

Menopauza ili predmenopauza

Visina hormona estrogena i progesterona u vreme menopauze pada, zbog čega telo žene pruža veći otpor insulinu. To može da uzrokuuje pojačanu želju za šećerom koji diže raspoloženje.

Kako se visina hormona menja, telo pokušava da podigne količinu hormona sreće serotonina kako bi se dobro osećalo, a upravo šećer uzrokuje otpuštanje tih hormona, zbog čega telo žudi za slatkim stvarima.

Ako su promene raspoloženja problem, to je zato jer višak šećera blokira vašu sposobnost da pretvorite supstancu koja se zove GLA (gama linolenska kiselina) u DGLA (dihomo-gama-linolenska kiselina), potrebnu za proizvodnju prostaglandina koji poboljšava raspoloženje. Smanjeni unos šećera omogućiće vašem telu da prostaglandin proizvodi delotvornije.

FLORADIJABETFloradijabet biljne kapi pored smanjenja, odnosno normalizacije nivoa šećera u krvi, pozitivno deluju na sve metaboličke procese u organizmu, pa se upotrebom ovih kapi istovremeno reguliše i nivo holesterola i masnih materija u krvi.

Floradijabet kapi za šećer mogu slobodno da se kombinuju sa terapijom koju trenutno koristite kako bi smanjili primenu lekova i pomogli da lakše kontrolišete nivo šećera u krvi.

Članak Preveliki unos šećera uništava organizam se pojavljuje prvo na Mediflora.

]]>
https://mediflora.rs/preveliki-unos-secera-unistava-organizam/feed/ 0