Početna / Zdravlje žena / Depresija je pogubna za žene u četrdesetim godinama
Depression

Depresija je pogubna za žene u četrdesetim godinama

Žene su danas čak dvostruko više sklonije depresiji nego pre 40 godina zbog mnogobrojnih obaveza sa kojima moraju da se suoče. Stalno su u poziciji da vagaju porodicu i karijeru i za njih je to „ogroman teret“.

Depresijom će, u nekom momentu svog života biti pogođena svaka sedma žena, pokazuju studije kažu istraživači koji su ispitivali mentalno zdravlje žena u Evropi.

Rizična grupa je starosti od 16 do 42 godine jer tada rade na izgradnji profesionalne karijere, ali i porodice i rađaju decu. Žene u ovoj starosnoj grupi imaju 10 i 13,4 odsto više šanse da zapadnu u depresiju u odnosu na ostale. Takođe, to je duplo veći procenat nego što je slučaj kod muškaraca iste starosti.

Profesor Hanc Urlih Vičhen, koji je vodio istraživanje kaže da je depresija kod žena veća za 2,6 puta nego kod muškaraca.

Pokazalo se da je procenat  žena koje padaju u depresiju značajno veći u odnosu na istraživanja iz 1970. godine. Najveći rast bio je između 1980. i 1990. godine.

Američki istraživači otkrili su da su “supermame” – žene koje pokušavaju da žongliraju karijeru i porodicu – najrizičnija grupa. Njihovo istraživanje rađeno je na 1.600 mladih žena na Univerzitetu u Vašingtonu. Zaključeno je da većina žena ne uspe da uspostavi balans izmeđšu te dve stvari i da zato pada u depresiju.

Međutim, drugi stručnjaci kažu da upravo muškarci više pate od depresije samo je razlika u tome što oni ne pričaju o tome pa je zato teško dijagnostikovati je kod njih.

Pogledajte i ...

Zašto nastaju ciste i kako se leče

Zašto nastaju ciste i kako se leče

Menstruacija utiče na nastanak cisti. Određene tvorevine slične cistama nastaju u jajnicima dok traje ovulacija. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *