Početna / Kardio vaskularni sistem / Aritmije srca – o uzrocima i lečenju
Aritmija

Aritmije srca – o uzrocima i lečenju

Aritmija je nenormalan srčani ritam. Da bi govorili o nepravilnom srčanom radu, prvo moramo definisati šta je to normalna srčana akcija.

Srčana akcija se smatra normalnom ako čovek u stanju mirovanja ima ritmičan, regularan puls između 60 i 100 udara u minuti. Ukoliko je taj puls niži od 50/min. govorimo o bradikardiji, ukoliko je veći od 100/min. o tahikardiji, pri čemu može postojati i iregularnost ritma.

Uzroci aritmije

Aritmija srca  može biti uzrokovana od :

  • bolesti srca (angina pektoris, infarkt miokarda, srčane mane, slabost srčanog mišica..),
  • bolesti pluca,
  • centralnog nervnog sistema,
  • bolesti bubrega,
  • endokrinih zlezda i gastrointestinalnog trakta,
  • kao i razne infekcije, gubitak minerala ili tecnosti iz organizma

Lečenje aritmije

U zavisnosti od tipa aritmije, te pojave simptoma ili pak njihovog odsustva, lečenje je drugačije. Zbog toga je nužno javiti se kardiologu radi detaljnog pregleda i dijagnoze, tako da na vreme krenete sa primenjivanjem terapije. Kod svake bolesti ključno je vreme otkrića, te tako savetujemo sve osobe, bez obzira na godine i pol, da na svakih 6 meseci do godinu dana idu kod lekara i rade potrebne analize.

Ponekada neke bolesti bivaju tihe sve dok ne bude kasno, s toga su rutinske kontrole najbitnije radi otkrivanja moguće bolesti. Naročito ukoliko imate predispozicije za pojedine bolesti, kontrola na godinu dana je obavezna.

Kada su aritmije u pitanju, postoji nekoliko načina na koje se one leče, a upravo zavisi od tipa aritmije. Mogu se kečiti hirurškim putem, zatim putem lekova ili prirodnim putem. Uz konsultaciju sa kardiologom možete pronaći adekvatnu terapiju tako da simptomi budu bitno smanjeni.

Lečenje bradikardije

Spori otkucaji srca, tačnije bradikardija, uglavnom ne zahtevaju lečenje, jer adekvatan lek za ubrzanje rada srca još uvek ne postoji. Tačnije, ukoliko dodje do bradikardije, potrebno je uraditi prvu pomoć te eventualno oboleom postaviti pejsmejker.

Hitna terapija je potrebna samo kod osoba kod kojih se javljaju simptomi poput hipotenzije, zatim jaki bolovi u grudima, konvulzija, sinkope i presinkope. Tretman zahteva podršku airwaya, zatim hitno davanje kiseonika ili veštačkog disanja, avaulacija pritiska, i slično.

U retkim slučajevim se daje lek atropin, kao i dopamin ili epinefrin. Sa tim treba biti oprezan, te ukoliko dođe do jakih napada osoba odmah mora da se javi lekaru kako bi se simpotmi ublažili.

Lečenje tahikardije

Kada je tahikardija u pitanju, lekovi su najčešće prvi izbor. Uglavnom se prepisuju lekovi koji kontrolišu srčani ritam i vraćaju ga u normalu. Opet u zavisnosti od vrste aritmije, lekovi se razlikuju. Na primer, ukoliko imate atrijsku fibralaciju, kardiolog može da prepiše lekove koji razredjuju krvu, i tako spreče zgrušavane krvi koje može biti opasno.

Drugi način lečenja tahikardije jeste abilacija, odnosno korišćenje katetera, kao i slične cevi koje se u predelu prepona ubacuju u venu.

Treći način jeste korišćenje uređaja koje će pomoći da srce radi pravilno. Oni se ugrađuju kod teže obolelih, onda kada lekovi i drugi načini nisu od pomoći. Dakle, kada je tahikardija u pitanju, obolelom se mogu ugraditi pejsmejker, zatim defibrilator.

Prirodno lečenje aritmije

Posebnu pažnju posvetićemo prirodnom lečenju, iz razloga što je veoma bitno da razumete značaj ishrane i načina života kada su u pitanju bolesti. Pored stresa koji je gotovo uvek glavni uzročnik za pojavu svih bolesti, loša ishrana te konzumiranje štetnih supstanci je strogo zabranjeno.

Ne morate se odreći svega što volite, samo je bitno da u svoju ishranu uvedete što više svežeg i zdravog voća i povrća, zatim zdrave žitarice kao i svu hranu koja je bogata omega 3, 6 i 9 masnim kiselinama koje pomažu rad srca. Konzumirajte što više biljaka koje u sebi sadrže magnezijum, kalijum, gvožđe i cink.

Obogatite važu ishranu zdravim namirnicama, a naučite i vaše najmladje da to isto urade. Od malena bi trebalo da vodimo računa o ishrani, kako do problema sa zdravljem ne bi došlo. Ukoliko imate predispozicije za bolesti kardiovaskularnog sistema, razlog više da obratite pažnju na vašu ishranu te sam način života.

Alkohol, cigarete, zatim previše masna i preradjena hrana nikada nikome ništa dobro nisu doneli. Sve u zavisnosti od otpornosti vašeg organizma, loš način života može vam doneti ozbiljne probleme.

Pored zdrave ishrane svakodnevno, povremeno ili svakodnevno možete koristiti određene mešavine koje će pomoći vašem srcu da pravilno radi:

Čaj od matičnjaka – Jednostavno se priprema a veoma je efikasan u lečenju gotovo svih srčanih problema, a naročito aritmije. Potrebno je da samo prokuvate 7 decilitara vode, zatim njome prelijte 3 kašike čaja od matičnjaka. Sačekajte da malo odstoji i otpusti potrebne supstance, zatim procedite. Čaj pijte svaki dan tri puta, odnosno pre svakog obroka.

Čaj od majčine dušice – Još jedan sjajan čaj, koji možete kuvati zasebno, a mi preporučujemo da dodate i sjajan matičnjak, zatim morač i imelu. Pomešajte po jednu kašiku od svake biljke, tako da dobijete biljnu mešavinu. Nju prelijte sa 7 decilitara ključale vode i ostavite da malo odstoji. I ovaj čaj takodje pijte tri puta dnevno.

Čaj od lista gloga – Koji takođe ide u kombinaciji sa matičnjakom, kao osnovom svakog prirodnog leka za srce, zatim pomešajte sa srdačicom. Takođe će vam biti potrebna po jedna kašika od svega, izmešajte a onda prelijte sa  7 decilitara vruće vode. Sačekajte nekoliko minuta, a onda čaj procedite. Pijte ga do tri puta dnevno, pre ili posle obroka.

Tinktura od gloga – Osim čaja od gloga, za lečenje aritmija možete koristiti i tinkturu od gloga. Tačnije, biće vam potrebno do 15 kapi tinkture, koje ćete pomešati sa jednom čašom vode ili čaja od gloga. Mešavinu konzumirajte takodje tri puta na dan.

Cardioplant biljne kapi – za cirkulaciju se preporučuju kao prirodno sredstvo za održavanje i unapređenje kardiovaskularnog zdravlja. Mešavina biljnih ekstrakata koje ulaze u sastav Cardioplant biljnih kapi  povoljno deluju kod svih kardiovaskularnih tegoba. Biljni sastojci regulišu krvni pritisak, pomažu održavanje normalnog rada srca i cirkulacije. Sadrže flavonoide kao moćne antioksidanse zahvaljujući kojima smanjuju oksidativni stres i štite od kardiovaskularnih bolesti.

Cardioplant biljne kapi možete poručiti putem telefona: 011/380 62 81, kao i putem naše online prodavnice ovde >>>

Ocenite članak

100 - 100%

100%

User Rating: 5 ( 1 votes)

Pogledajte i ...

Bademi čuvaju srce i krvne sudove

Bademi čuvaju srce i krvne sudove

Bademi su semenke plodova dobijenih od bademovog drveta. Naučno ime ovog orašastog ploda je Prunus …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *