Početna / Nervni sistem / Anksioznost simptomi i lečenje
Anksioznost simptomi i lečenje

Anksioznost simptomi i lečenje

Anksioznost je neprijatno stanje strepnje, odnosno strašljivog isčekivanja da će se nešto loše desiti. Osoba očekuje neku opasnost i ima doživljaj da neće moći da se zaštiti od te opasnosti ili da će teško podnositi njene posledice.

Anksiozni poremećaji se češće javljaju kod žena, ali ne zaobilaze ni ostalu populaciju. Pojava anksioznosti ili napada panike često se ne može predvideti a ni kontrolisati zdravim razumom, ali osoba ipak može znati da su njeni strahovi povezani sa odredjenim situacijama (vožnja automobilom, liftom…), osobama (doktor, profesor…) i slično.

Razvoj anksioznosti aktivira se pod složenom okolnostima, gde spadaju: snažan emocionalni stres, konstantna napetost ili strepnja kroz duži vremenski period, biohemijska neravnoteža u organizmu – naročito hormonski poremećaj, negativna okolina…

Žene su češće žrtve strahova, zbog većih i češćih hormonskih oscilacija, pa bi pre svega trebale proveriti stanje hormona. Zatim, neravnoteža amino i masnih kiselina može prouzrokovati neosnovane strahove i napade panike – jednom rečju anksioznost.

Kako da se oslobodimo anksioznosti?

Ako želite da se trajno oslobodite od anksioznosti morate odustati od nastojanja da kontrolišete anksioznost ili druga neprijatna osećanja. Odustajanje od kontrole anksioznosti ne znači gubitak kontrole u ponašanju, to znači samo odustajanje da se supresuje anksioznost.

Odustajanje od kontrole anksioznosti podrazumeva odustajanje od borbe, izbegavanja, analize, telesnih blokada i potpuno suočavanje sa anskioznošću bez otpora i bez analize.

Kada se suočite sa anksioznošću na ovaj način ona nestaje. Kada se anksioznost pojavi, umesto da pokušavate da je eliminišete vi je namerno pojačajte i suočite se sa njom bez otpora. Dok se suočavate reci sebi: Ja priznajem anksioznost (strah) i to kako me ona čini sigurnim, Ja prihvatam anksioznost je bez otpora i analize i puštam je da ode. To primenite u svim situacijama bez izuzetka i istrajte u tome i videćete kako anksioznost sama odlazi.

Anksioznost se može lečiti i prirodnim putem upotrebom biljnih lekova.

Lečenje anksioznosti biljnim lekovima

Matičnjak – Čaj od matičnjaka ublažava mnoge psihičke poremećaje medju kojima su i strahovi. Deluje i antidepresivno ali ga treba upotrebljavati redovno kroz duži vremenski period. Naravno, kao i kod većine čajeva sa jačim dejstvom, nakon 2-3 meseca, neophodno je napraviti pauzu, najmanje 2 nedelje.

Valerijana – Biljka valerijana je veoma korisna u borbi protiv strahova jer osim toga sto umiruje nervni sistem, opušta mišiže koji su kod anksioznosnih osoba često u grču. Još je bolja kombinacija valerijane i hmelja jer utiče na regulaciju raspoloženja.

Kantarion – Kantarion (gospina trava) je popularan prirodni lek protiv depresije ali ne treba zanemariti činjenicu da ova biljka ublažava osećaj anksioznosti i stabilizuje nagle promene raspoloženja. Osim čaja može se upotrebljavati i ulje od kantariona, prema uputstvu proizvodjača, sto obično iznosi od 20-30 kapi / 2-3 puta dnevno, pre obroka.

Kamilica – Za lečenje anksioznosti kod dece najbezbedniji je čaj od kamilice. Otklanja napetost, opusta, umanjuje osećaj teskobe i straha, obezbedjuje bolji san, a pri tom spada u blage i neškodljive čajeve.

 

Summary
Review Date
Reviewed Item
Anksioznost simptomi i lečenje
Rating
51star1star1star1star1star

Pogledajte i ...

lipa

Lipa – tera nervozu i nesanicu

Još su drevni fitoterapeuti poznavali lekovita svojstva lipe, a mirisne cvetove su, pre svega koristili …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *