Početna / Koža / Alergijske promene na koži – uzroci i lečenje
Alergijske promene na koži - uzroci i lečenje

Alergijske promene na koži – uzroci i lečenje

Alergijske promene na koži, koje su obično u vidu crvenila i plikova (bubuljica) ili koprivnjače, često potiču od alergijskog kontaktnog dermatitisa. Direktni kontakt sa alergenom prouzrokuje da se dotična površina kože upali. Sistemska alergijska reakcija takođe može izazvati alergijske promene na koži. Konsultujte se sa svojim lekarom radi pravilne dijagnoze!

Promene na koži koje se javljaju od alergijske reakcije često izgledaju kao lezije koje mogu da cure, da stvaraju krastu ili da se perutaju. Područje kože je crveno, osetljivo i ponekad toplo na dodir. Osip na koži zbog alergije može jako da svrbi i obično se javlja u roku od 48 sati od izlaganja alergenu. Plikovi (bubuljice) se razlikuju po veličini i obično nestaju u roku od 24 sata, ali mogu se pojaviti novi plikovi čim stari prođu.

Uzroci

Prvi put kada ste izloženi supstanci ili materijalu, alergijske promene na koži se neće pojaviti, ali vaš imuni sistem počinje da radi na proizvodnji antitela za napad na dotičnu supstancu (alergen) u budućnosti. Jaki alergeni, poput otrovnog bršljana, mogu zahtevati samo jednu izloženost, dok drugi alergeni mogu zahtevati čak nekoliko izloženosti pre nego što se pojave alergijske promene na koži.

Neke uobičajene supstance koje uzrokuju alergijsku reakciju na koži su metali, biljke, kozmetika, lateks, lekovi i parfemi. Ako razvijete antitela koja uzrokuju alergijsku reakciju na jednu od ovih supstanci, alergija je prisutna do kraja života.

Lečenje

Ukoliko dođete u kontakt sa alergenom koji pokreće alergijske promene na koži, potrebno je da temeljno isperete područje kože, što je pre moguće, sa blagim sapunom i vodom. Isperite svu sapunicu sa kože i očistite površinu. Ovo može biti jedini tretman potreban za blage slučajeve.

Topalni kortikosteroidni kremovi se prepisuju u najtežim oblicima alergije, budući da brzo smanjuju zapaljenje i crvenilo od alergijske reakcije. Oralni kortikosteroidi se uzimaju za teške koprivnjače od alergijske reakcije da bi se smanjila upala. Međutim, poznato je koliko su kortikosterodi štetni po zdravlje i zato ih treba izbegavati.

Antihistaminici vas oslobađaju svraba povezanog sa alergijskim kontaktnim dermatitisom. Hladne obloge takođe pomažu u smanjivanju svraba.

Alergijski kontaktni dermatitis će se obično rešiti u roku od tri nedelje.

Prevencija

Izbegavanje alergena je najbolji način da sprečite alergijske promene na koži. U svakom slučaju, potrebno je da uradite test na elergene, kako biste ustanovili na šta ste tačno alergični. Ako je alergen teško izbeći i vaša alergija je ozbiljna, injekcije imunoterapije se ponekad primenjuju kako bi se smanjila reakcija kože u budućnosti.

Nosite zaštitnu odeću i rukavice kada je visoka verovatnoća da ste u kontaktu sa alergenom.

BIOPSORIJAZA ČAJ koji je izrađen po receptu čuvene austrijske travarke Marije Treben, može da se koristi i kod alergijskih promena na koži. Ovaj biljni čaj ublažava simptome alergijskih reakcija na koži, poput crvenila, svraba, perutanja, koprivnjače i sličnih promena.

Promene na koži su često povezane sa poremećajem rada jetre ili nedovoljnog izbacivanja toksina iz organizma, a moramo napomenuti i da BIOPSORIJAZA ČAJ pomaže kod čišćenja jetre, poboljšava rad jetre i vrši detoksikaciju organizma.

Ovo je potpuno prirodan i bezbedan preparat, koji možete da koristite samostalno ili u kombinaciji sa drugim preparatima.

Pogledajte i ...

Psorijaza - moguće komplikacije

Psorijaza – moguće komplikacije

Psorijaza nije nimalo naivna bolest. Ranije se mislilo da je psorijaza samo uticala na kožu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *