Početna / Koža / Akne kao posledica hormonskog disbalansa
akne

Akne kao posledica hormonskog disbalansa

Ukoliko imate masnu kožu, proširene pore, bubuljice i akne i često upaljenu kožu lica – suočavate se sa jednim od najčešćih i najneprijatnijih kožnih problema današnjice. Napredniji oblik akni – acne vulgaris – pogađa izvestan broj mladih, ali se zadržava i kod starijih osoba. Pored mnogobrojnih faktora, hormonski disbalans je među vodećim kada je u pitanju nastanak akni. Stoga, lečenjem hormonskog disbalansa možete izlečiti i ovaj vrlo neprijatan kožni problem.

U okviru ovog teksta ćemo ukazati na vezu između hormonskog disbalansa i akni, kao i kako možete da se izborite sa ova dva povezana zdravstvena problema.

Akne pogađaju većinu mladih, a stručnjaci smatraju da će do 85% ljudi patiti od akni u nekom trenutku svog života. Međutim, primećeno je da neke žene i dalje imaju akne kao odrasle osobe. Akne su u ovom slučaju često posledica hormonskog disbalansa. Na sreću, ova vrsta akni reaguje na konvencionalne tretmane, ali i na lečenje namenjeno balansiranju hormona.

Procenjuje se da 50% žena starih od 20 do 29 godina ima akne, dok ovaj kožni problem utiče na oko 25% žena starosne dobi od 40 do 49 godina.

Akne kod žena uzrok

Primarni uzrok akni je višak proizvodnje sebuma (ulja), što dovodi do zapušenih pore, stoga su akne najčešće prisutne u područjima kože sa mnogo lojnih žlezda, uključujući: lice, grudi, gornji deo leđa i ramena.

Akne su često povezane sa hormonalnim promenama tokom puberteta, ali zapravo je doživotni odnos između akni i hormona.

Akne su obično uzrokovane kombinacijom nekoliko međusobno povezanih faktora, uključujući previše aktivne žlezde za proizvodnju ulja (lojne žlezde) ispod površine kože, bakterijske infekcije i zapušene pore.

Lojne žlezde proizvode ulje kada ih stimulišu hormoni poznati kao androgeni. Ukoliko žena ima preveliki nivo androgena koji cirkulišu u krvotoku, ovi hormoni mogu prekomerno da stimulišu lojne žlezde kože, što dovodi do toga da one stvaraju previše sebuma (ulja) – što dovodi do nastanka akni.

Hormonski disbalans i akne

Hormonski disbalans često dovodi do pojave blažih kožnih problema u vidu bubuljica, naročito tokom trudnoće ili oko perioda kada žena treba da dobije menstruaciju. Međutim, ukoliko žena konstantno ima previše androgenih hormona i nema dovoljno estrogenih hormona, ona bi mogla da se suoči za ozbiljnim aknama. Ovo se često javlja kod sindroma policističnih jajnika, bolesti u kojoj su ženski hormoni ozbiljno neuravnoteženi. Žene sa sindromom policističnih jajnika mogu imati ozbiljne akne, preteranu maljavost lica muškog tipa i abnormalne ili odsutne menstrualne cikluse.

Akne lečenje

Dermatolozi često prepisuju benzoil peroksid i topikalne retinole (oblik vitamina A) za lečenje akni, uključujući i akne koje su posledica hormonskog disbalansa. Žene takođe imaju još jednu mogućnost: oralne kontraceptive. Kontraceptivne pilule mogu pomoći u rebalansu hormona i smanjenju proizvodnje androgena. Međutim, pacijenti obično ne mogu očekivati rezultate dok ne prođe barem tri meseca ili više, kada je u pitanju vremenski okvir korišćenja kontraceptivnih pilula. Osim toga, akne se mogu i pogoršati pre nego što počnu da se čiste. Stoga danas mnogi dermatolozi koji prepisuju oralnu kontracepciju za akne smatraju to dugotrajnim tretmanom koji će verovatno trajati godinu dana ili više i često nastoje da probaju druge tretmane za akne. Pored toga, jasno se upozorava i na to da oralne kontraceptivne pilule mogu da uzrokuju neželjene efekte, uključujući:

– povećanje telesne težine,

– mučninu,

– osetljivost grudi,

– glavobolju i

– depresiju.

Oralni kontraceptivi se generalno više ne propisuju za žene koje imaju više od 35 godina, koje puše ili imaju istoriju migrene ili visok krvni pritisak.

Akne prirodno lečenje

Kada su u pitanju akne koje su nastale kao posledica hormonskog disbalansa, ovde može da pomogne prirodno lečenje.

Prirodni tretmani obično nemaju neželjenih efekata, za razliku od kontraceptivnih pilula i drugih lekova na recept.

Ulje čajevca

Ulje čajevog drveta deluje tako što smanjuje upalu koja može doprineti nastanku akni. Ulje čajevca je dostupno u mnogim prirodnim proizvodima za negu kože. Takođe možete koristiti i eterično ulje čajevog drveta kao tretman za lice protiv akni. Uvek treba razblažiti esencijalno ulje čajevca sa nekim uljem “nosačem“ pre upotrebe, kao što su: kokosovo ulje, maslinovo ulje i ulje jojobe. Opšte pravilo je dodati oko 12 kapi nosivog ulja na svake 1-2 kapi esencijalnog ulja.

Konopljika

Konopljika biljka (lat. Vitex agnus castus) je poznata kao odličan prirodni lek za hormonski disbalans, budući da reguliše balans proizvodnje hormona estrogena i progesterona kod žene. Na taj način, konopljika otklanja gotovo sve tegobe povezane sa hormonskom neravnotežom, uključujući i akne. FLORAVITEX KAPI su dobro poznat prirodni preparat na bazi konopljike, koji redovnom primenom uspešno otklanja hormonski disbalans i povezane simptome, uključujući akne vulgaris.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je poznat po smanjenju zapaljenja u telu. Losioni i gelovi za lice koji sadrže najmanje 2% ekstrakta zelenog čaja mogu biti korisni za lečenje akni.

Da li pomaže ishrana?

Tačna uloga između ishrane i hormonalnih akni nije u potpunosti poznata. Neke namirnice mogu pomoći u prevenciji akni – naročito hrana koja deluje protiv upale.

Biljna hrana koja ima visoke količine antioksidanata može da pomogne u smanjenju zapaljenja i doprineti čistijoj i zdravijoj koži. Omega-3 masne kiseline takođe mogu da smanje upalu kože.

Preterivanje sa unosom određene hrane može dovesti do povećanog zapaljenja i samim tim do nastanka ili pogoršanja akni.

Ograničite unos sledećih namirnica:

  • – šećer
  • – mlečni proizvodi
  • – rafinisani ugljeni hidrati, poput belog hleba i testenina
  • – crveno meso.

Pogledajte i ...

Prirodno lečenje dermatitisa

U zavisnosti od vrste dermatitisa, postoji puno prirodnih metoda za njegovo ublažavanje ili trajno uklanjanje. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *